Înființarea muzeului „Constantin Brâncuși“, cu fonduri europene, la Craiova, pare să-l fi tulburat tare rău pe președintele Consiliului Județean Gorj. Acesta a propus consilierilor județeni înființarea muzeului și, fără să ia în calcul faptul că inițiativa parlamentară de înființare a Muzeului Brâncuși la Târgu-Jiu a fost respinsă, șeful județului a anunțat apăsat că la Târgu-Jiu va ființa foarte curând celebrul muzeu. Călinoiu insistă pe o cauză ce pare pierdută, în vreme ce o certitudine de o valoare inestimabilă precum Coloana Infinitului așteaptă să fie restaurată, așa cum au promis încă de anul trecut mai marii vremurilor.
Presa locală a dezbătut mult subiectul și iată ce reiese…
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj are tupeu să susţină iar înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă „Constantin Brâncuşi“ la Târgu Jiu, după ce au fost respinse de parlamentarii PSD două astfel de propuneri legislative. Ultima a fost respinsă acum câteva săptămâni. În schimb, la Craiova, Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene pentru construirea unuimuzeu dedicat lui Brâncuşi. Ieri,Ion Călinoiu a anunţat că a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu, în sensul exprimării acordului de principiu privind constituirea Muzeului Național de Artă ”Constantin Brâncuși”. Instituţia ar urma să funcţioneze în subordinea Muzeului Național de Artă al României și în administrarea Consiliului Județean Gorj, în locația actualei Secții de Artă a Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu. La dezbaterile din Senat pentru înfiinţarea unui muzeu Brâncuşi, unul dintre argumentele pentru votul negativ a fost că astfel de decizii sunt luate fie de Ministerul Culturii, fie de Guvern, prin hotărâre, în niciun caz prin lege. În fapt, Călinoiu vrea doar să schimbe numele muzeului de artă în Muzeul Brâncuşi pentru a bifa astfel încă o „promisiune îndeplinită”. >> Sursa: PANDURUL, 27 iunie 2014
Autorităţile judeţului se laudă cu demararea procedurilor pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă „Constantin Brâncuşi”. Realitatea este cu totul alta, Muzeul Brâncuşi se va amenaja la Craiova, gorjenii trebuind să se mulţumească doar cu o sală „Brâncuşi” în cadrul Muzeului de Artă din Parcul Central. În hotărârea Consiliului Judeţean aprobată vineri se specifică foarte clar că aşa-zisul Muzeu Brâncuşi nu va avea personalitate juridică şi va funcţiona în clădirea Secţiei de Artă din Parcul Central. „Muzeul” Brâncuşi de la Târgu Jiu va funcţiona în subordinea Muzeului Naţional de Artă al României. >> Sursa: PANDURUL, 30 iunie 2014
Iulia Vână, viceprimar de Târgu-Jiu, este implicată de mai multă vreme în mai tot ceea ce înseamnă Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu. Aceasta a vorbit și despre înființarea unui muzeu „Constantin Brâncuși“ pe malul Jiului în emisiunea „Ora adevărului“, moderată de Gabriela Gângioveanu, emisiune ce s-a desfășurat la TV Sud în data de 06.08.2013. Iată ce spunea despre Muzeul „Constantin Bâncuși“ Iulia Vână: „Pentru un Muzeu „Constantin Brâncuși“ trebuie să ai și ce expune, nu este problema de fonduri și de locație… Nu trebuie făcut doar de dragul de a-l face și a cădea în derizoriu… Ar fi necesar un proiect de lege care să stabilească acorduri sau măcar preacorduri cu anumite muzee din țară care să accepte să le fie expuse lucrările Brâncuși la muzeul de la Târgu-Jiu“. Cu subiect și predicat, Iulia Vână puncta una dintre problemele înființării unui muzeu Brâncuși la Târgu-Jiu, lucru de care Ion Călinoiu nici măcar nu amintește, sau poate nu are cunoștință de asemenea probleme.
Viceprimarul Vână nu s-a lăsat și a promis că, deși lucrările de restaurare a Coloanei presupun costuri și muncă mai multă, acestea vor fi realizate în 2014. De asemenea, Iulia Vână și-a amețit un pic telespectatorii cu falsurile care ar putea ajunge într-un muzeu Brâncuși, afirmând, în același timp, că Primăria Târgu-Jiu are o colaborare bună cu Institutul Național de Patrimoniu. Premierul Victor Ponta a întărit cele spuse de Iulia Vână și a promis, în același timp, că se va începe restaurarea Coloanei. Despre eventuale opere ale lui Brâncuși într-un muzeu, Ponta a declarat: „În afară de operele lui Brâncuși care sunt pe pământ, majoritatea au fost retrocedate și este aproape imposibil să vorbim despe trecerea lor în patrimoniul statului.“