Cu câteva luni în urmă, GORJNEWS a demonstrat public că procedura de acordare a gradațiilor de merit la Universitatea “Constantin Brâncuși” s-a desfășurat abuziv și ilegal. Printre probele prezentate de noi s-a numărat și înregistrarea audio a unei ședințe a comisiei de etică din UCB, constituită ilegal, în care a fost judecat un profesor care îndrăznise să conteste în scris, în interiorul UCB, acordarea abuzivă și ilegală a gradațiilor de merit. E vorba de o înregistrare făcută într-o instituție publică, care privește exclusiv activitatea profesională a unor persoane plătite din bani publici, și difuzată în scopul legitim de a proba producerea de abuzuri și ilegalități într-o structură a statului. Pe scurt, am identificat și probat următoarele abuzuri:
-Procedura de acordare a gradațiilor de merit s-a derulat netransparent, nefiind comunicate în interiorul instituției beneficiarii și punctajele fiecărui candidat în parte;
-Cei care au evaluat dosarele candidaților și-au acordat gradații de merit;
-Fișa de evaluare a candidaților la gradații de merit a fost copiată, în mare parte, după fișele posturilor șefilor din UCB, defavorizând clar candidații fără funcții de conducere;
-Șefii din UCB au primit, din start, un punctaj suplimentar considerabil, față de candidații din posturi de execuție; prin urmare, șefii din UCB sunt favorizați și recompensați abuziv: și cu indemnizație de conducere, și cu gradații de merit;
-Regulamentul de acordare a gradațiilor de merit nu a fost avizat de conducerea sindicatului din UCB. La schimb, vicepreședintele Cristinel Popescu a primit gradație de merit și a prezidat comisia de etică care l-a judecat pe profesorul ce contestase procedura abuzivă. Ca lider sindical, Cristinel Popescu ar fi trebuit să-i apere interesele profesorului Gheorghe Popescu;
-Nu s-a răspuns la contestația depusă, conform regulamentului intern, de profesorul Gheorghe Popescu, dar petentul a fost băgat în comisia de etică pentru a fi intimidat și determinat să-și retragă acea contestație;
-Deși, conform normelor interne, consilierul juridic al UCB avizează deciziile comisiei de etică, cel în cauză – Virgil Popovici – a participat abuziv ca membru al comisiei de etică, la judecarea profesorului Gheorghe Popescu, fiind în situația stupidă de a se aviza pe sine.
Deosebit de relevant este faptul că, deși profesorului Gheorghe Popescu nu a primit răspuns la contestația depusă, Senatul UCB a hotărât “respingerea situaţiei privind acordarea gradaţiilor de merit la nivelul Facultăţii de Inginerie şi reluarea procedurii după un grafic aprobat de Consiliul Facultăţii”. Acest fapt demonstrează că profesorul Gheorghe Popescu a avut o poziție corectă și că abuzurile și ilegalitățile incriminate de dânsul sunt reale. Pe de altă parte, trebuie subliniat că “Regulamentul de acordare a gradaţiilor de merit” nu prevede posibilitatea reluării procedurii de acordare a gradaţiilor de merit, inovaţia cu “reluarea procedurii după un grafic aprobat de Consiliul Facultăţii” constituind, de fapt, un nou abuz în serviciu şi o nouă asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Firește că, deși s-a reluat procedura, nici până astăzi nu s-a comunicat în interiorul UCB cine sunt beneficiarii celei de-a doua sesiuni de acordare a gradațiilor de merit.
Abuzurile și ilegalitățile de mai sus au fost inserate într-o plângere penală pe care procurorii gorjeni se prefac că o cercetează cu viteza melcului, așa cum decurg lucrurile atunci când printre cei incriminați se află miniștrii în funcție, așa cum e cazul înaltului demnitar din conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Adrian Gorun, care îndeplinește concomitent și funcția de președinte al Senatului UCB.
Din dorința de a mă intimida, ca deținător și editor al singurului ziar aproape liber din Gorj, al singurului ziar care dezvăluie abuzuri și ilegalități din interiorul UCB, Adrian Gorun a depus o plângere penală împotriva mea, în care mă acuză că am utilizat o înregistrare “ilegală” pe care am publicat-o „ilegal”, și că am prejudiciat „reputația” unor angajați ai UCB. Prin această plângere penală, Adrian Gorun se descalifică pe sine ca culme a diplomației românești și descalifică, totodată, corpul profesoral de la ruinele Facultății de Drept din UCB. Atât polițistul care a făcut cercetarea penală, cât și procurorul au conchis, clar, că nu există faptă, nu există încadrare juridică și că am acționat în interes public.
Apoi, prim-procurorul Ileana Enache a respins ca tardivă plângerea împotriva rezoluției de neîncepere a urmăririi penale depusă de UCB după expirarea termenului legal.
Toată jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului cât și Convenția Europeană a Drepturilor Omului consacră, fără urmă de tăgadă, faptul că în investigațiile de interes public sursele jurnaliștilor sunt confidențiale și că nicio autoritate a statului nu poate aduce ingerințe asupra libertății presei, pe acest segment. Nimeni nu-i poate cere unui ziarist să-și dezvăluie sursele. Mai mult, în fiecare seară pe televiziunile de știri se difuzează pasaje din convorbiri telefonice private ale unor înalți demnitari, de pildă. Asupra niciunuia dintre ziariștii care difuzează astfel de materiale nu s-au făcut presiuni de către judecători sau procurori, până în momentul de față.
Totuși, șeful Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu, judecătorul Liviu Boian, a admis plângerea depusă de UCB după expirarea termenului legal – fapt susținut în scris, oficial, de prim-procurorul Ileana Enache – a casat rezoluția de neîncepere a urmăririi penale și a trimis dosarul înapoi la procurori, “în vederea începerii urmăririi penale” împotriva mea. Deci, sunt vinovat că am dezvăluit abuzuri și ilegalități dintr-o instituție publică, și pentru asta trebuie să fiu urmărit penal.
Pentru judecătorul Liviu Boian nu a contat nici pledoaria favorabilă mie a procurorului de ședință, care a explicat că plângerea este tardivă și că nu există faptă și încadrare juridică.
Deși recunoscut drept un judecător care-și redactează motivările imediat, Liviu Boian se screme de zece zile să-și găsească cuvintele, argumentele, dar – ce să vezi – n-are ce să scrie, n-are cum argumenta.
Dacă Liviu Boian e șeful Secției Penale, nu vreau să-mi imaginez cum judecă alți judecători, din subordinea sa.
Dacă Liviu Boian mi-a fãcut asta mie, nu vreau să-mi imaginez ce le face altora.
Până când abuzul comis de judecătorul Liviu Boian împotriva mea va beneficia de reparațiile necesare, îmi voi semna toate articolele din GORJNEWS cu sintagma următoare: “ziarist abuzat de Șeful Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu, judecătorul Liviu BOIAN”.
Ar mai exista, totuși, o ieșire, ca să dispară acea sintagmă din subsolul articolelor mele: să se anuleze toată jurisprudența în domeniu a Curții Europene a Drepturilor Omului, și să se modifice textul Convenției Europene a Drepturilor Omului, în sensul de a se pune de acord cu sentința penală pronunțată de judecătorul Liviu Boian împotriva mea.
Imbecililor, inclusiv din presa locală, care ia în râs această situație sau, mai degrabă, se bucură de ea, trebuie să le spun că acea sentință penală constituie precedent judiciar. Mai pe înțelesul lor, din momentul de față, toți ziariștii din România care nu-și vor dezvălui sursele vor fi urmăriți penal.
Nu știu dacă e bine, domnule prim-ministru Victor Ponta, nu știu dacă e bine…
Acest articol a fost scris de Narcis DAJU, ziarist abuzat de Șeful Secției Penale a Judecătoriei Tg Jiu, judecătorul Liviu BOIAN.