Uzina Mecanică Sadu este deja o bombă socială și economică a județului. Zeci de ani, conducătorii locali au tot cârpit problemele de la Sadu, iar azi nimeni nu mai găsește leacul… Voturile oamenilor de la Sadu contează din ce în ce mai mult, deși, la un moment dat, acest lucru era trecut la capitolul etc. Oamenii sunt supărați, copiii le-au plecat de acasă, iar uzina care a ținut orașul și întreaga zonă a fost pusă pe butuci. Presiune pe autoritățile locale pun și șefii de la București… Situația geopolitică internațională este inflamată rău de tot, iar la UM Sadu prăpăd.
La Sadu, sute de oameni și familiile lor au trăit cu salarii de 200-300 de lei, bani veniți uneori ca și ajutor de la Guvern. Autoritățile locale și județene au tot dat din coate și au reușit să obțină ceva comenzi, dar situația uzinei este mai mult decât critică. Scandal după scandal, o unitate economică în derivă și un director interimar, Gheorghe Stoica, numit de Romarm. Acesta a avut mandat până la 1 septembrie, dar nimeni din uzină nu a vrut să preia frâiele, deși președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, dădea de înțeles că a găsit o soluție: „Este găsit un băiat care mi s-a părut extraordinar de bine intenționat, dar îi lipsește curajul. Cred că nu are curaj din cauza problemelor de la uzină. Deocamdată el n-a dat niciun semn de a-și asuma această responsabilitate. Este recomandat ca un om profesionist, care de regulă vine cu soluții din poziția de executant, dar acum el trebuie să demonstreze că poate și mai mult“, declara Ion Călinoiu, la mijlocul lunii iulie.
Primarul de Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, este interesat de situația de la Bumbești Jiu și spunea că pentru binele uzinei trebuie să fie trecut și pragul politic.
Timpul a trecut, conducerea județului a încercat să convingă doi oameni să preia conducerea uzinei, dar fără succes. Interimatul lui Gheorghe Stoica a fost prelungit până la sfârșitul anului. Conform ultimelor declarații publice, uzina înregistrează datorii de circa 180 de milioane de lei. Ponta, prin Guvernul condus de el, a aruncat o gălușcă electorală și a anunțat că se anulează obligațiile fiscale ale unor unități, printre care și UM Sadu. Situația nu stă deloc așa. Dacă la sfârșitul anului fiscal unitatea va înregistra arierate (și nu are cum să nu înregistreze) datoriile „șterse“ o să fie repuse pe listă, mai mult, se vor adăuga și penalități. Situația este mult mai complicată, pentru că uzina va trebui să nu aibă datorii fiscale timp de cinci ani, întrucât hotărârea guvernului Ponta prevede o monitorizare strictă pe toată această perioadă.
Politicienii au început să se agite și mai rău și, la Congresul PSD, de la Tulcea, de la mijlocul lunii august, Ion Călinoiu a reușit să obțină de la Ponta o întâlnire cu ministrul Economiei, Constantin Niță.
După întrevederea cu ministrul Niță, Ion Călinoiu a declarat că uzina Sadu are comenzi, are de lucru și că ar mai fi nevoie de încă 500 de oameni pentru angajare. Președintele Consiliului Județean sublinia necesitatea retehnologizării, care o să aducă un viitor stabil unității economice. Și, totuși, conducerea PSD de la Gorj și primarul Bobaru de la Sadu nu au reușit să convingă niciun salariat al uzinei să preia funcția de director. Nu a trecut multă vreme și același Ion Călinoiu spunea că la Sadu trebuie să se așeze foarte bine lucrurile, pentru că unitatea se încarcă cu datorii pe impozite, pe terenuri și fiare.
Coincideță sau nu, în ședința ordinară a Consiliului Județean din 27 februarie, când s-a aprobat bugetul de cheltuieli și venituri al Parcului Industrial Bumbești Jiu s-a reiterat preluarea a 11 hectare de la UM Sadu, teren cu acces la calea ferată. DACĂ TOATĂ ACEASTĂ TRANZACȚIE AR FI PUSĂ ÎN PRACTICĂ, UM SADU AR SCĂPA DE 52% DIN DATORIILE CĂTRE BUGETUL LOCAL…
Noul parlamentar de Gorj, Mihnea Costoiu, pare implicat în problema UM Sadu, dar vorbele sale par ale unui politruc sadea. Acesta a declarat zilele trecute că Uzina Sadu o să fie retehnologizată și va fi un agent economic strategic pentru Guvernul României. Lucrătorii de la Sadu sunt sătui de promisiuni, iar unul dintre ei, în lehamite, ne-a spus: „Domn’e, dacă la noapte ar ateriza linii de producție noi, ne-ar trebui un an să învățăm să lucrăm pe ele. Ce să mai vorbesc de specialiști pentru reparație și întreținere? De unde îi iei? Astea sunt vorbe negândite. Redresarea la Sadu va dura mult și bine, chiar dacă se vor băga grămezi de bani în utilaje“.
Ministrul Economiei, Constantin Niță, s-a enervat la culme când americanii au returnat muniție fabricată la UM Sadu. Un lot întreg de muniție a fost considerat de specialiștii americani neconform cu normele tehnice și tehnologice, așa că muniția produsă la Gorj a făcut cale întoarsă…
Alt PSD-ist, deputatul Mihai Weber, care de luni de zile nu contenește să ne asigure că la UM Sadu situația se va remedia, a dat cu bâta în baltă și a creat multora impresia că a făcut armata (dacă a efectuat stagiul militar) „la marină, la Brașov“. Parlamentarul psd-ist a spus că lotul de muniție refuzat de americani din cauza neconformităților tehnologice și tehnice o să fie folosit de militarii români la … antrenament. Presa locală a dat drumul la declarație și, mai să facă statuie lui Weber pentru soluția ingenioasă găsită, astfel acoperindu-se o gaură financiară a uzinei, dar situația e penibilă.Oare deputatul Weber și jurnaliștii și-au dat seama ce înseamnă un antrenament militar cu muniție neconformă? Cu siguranță nu și, uite – așa, te trezești cu militari români răniți sau morți în timpul unor exerciții ce par uzuale.