Ziarul de investigaţii GORJNEWS demarează o anchetă – serial care va demonstra că, în acest moment, Penitenciarul Târgu Jiu este departe de a funcţiona după regulile stricte impuse de legislaţia în materie şi de regulamentele interne specifice. În realitate – veţi vedea – în această instituţie se lucrează cu sârg pentru curăţarea petelor urât mirositoare din trecutul profesional apropiat al directorului Constantin Bălă şi pentru propulsarea sa ulterioară pe un post cheie la nivelul conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Ca şi cum sistemul autohton al penitenciarelor s-ar confrunta cu o acută criză de personal de calitate, Constantin Bălă a fost reînscăunat în ianuarie a.c. la conducerea Penitenciarului Târgu Jiu, diriguitorii ANP trecându-i cu vederea gafele impardonabile, intens mediatizate de presa centrală, săvârşite în cazurile Roman (deţinut cu afecţiuni psihice trimis în permisie de Bălă şi recuperat după mult timp din studioul OTV, unde venise pentru a se sinucide în direct!) şi Gorbunov (eliberat, de asemenea, de Bălă, pentru o perioadă determinată, „uitat” în libertate şi reţinut după câteva luni ca suspect al unui dublu asasinat ). După ce în februarie 2009, imediat după izbucnirea scandalului Gorbunov, directorul ANP, Ioan Băla, s-a delimitat rapid de Bălă, însă doar formal, demiţându-l de la conducerea Penitenciarului Craiova şi depunând plângere penală împotriva sa, câteva luni mai târziu l-a reinstalat, curat şi uscat, director la Penitenciarul Târgu Jiu, cu misiunea de a-şi arăta destoinicia managerială, pentru a-l putea coopta în stafful ANP. De unde se vede treabă că sistemul de rotaţie a catedrelor continuă să funcţioneze, mai mult ca oricând, şi că la butoane rămân mereu aceiaşi băieţi.
Un indicator important în evaluarea ierarhică a unui comandant de penitenciar este cuantumul veniturilor atrase la buget din venituri proprii. Dacă în 2009 fostul comandant a „produs” peste 14 miliarde lei vechi, Bălă a atras la bugetul Penitenciarului Târgu Jiu, până la 31 august a.c., doar 3,7 miliarde lei vechi. Cu toate acestea, a fost acceptată în orice condiţii contractarea de forţă de muncă din rândurile persoanelor private de libertate. În acest sens, cazul S.C. VAS EUROFOREST S.R.L., profilată pe activităţi de cherestea, este foarte elocvent. Deşi conducerea Penitenciarului Târgu Jiu a clasificat ilegal contractele încheiate cu beneficiarii, refuzând să le pună la dispoziţia mass-media, GORJNEWS a aflat că deţinuţi de la Penitenciarul Târgu Jiu au muncit trei luni pentru S.C. VAS EUROFOREST S.R.L., într-un mediu lipsit de elementare norme de protecţie şi securitate, fapt ce a condus la producerea a trei accidente de muncă, în perioada martie – mai a.c., a căror cercetare nu a fost finalizată încă!
Trebuie menţionat că o mulţime de cadre ale Penitenciarului Târgu Jiu sunt plătite din bani publici să verifice dacă la beneficiar sunt îndeplinite condiţiile de securitate a muncii. În goana după venituri care să dea bine în ochii superiorilor din ANP, verificările respective s-au făcut cu totul şi cu totul formal, aflându-ne, veţi vedea, într-o situaţie clară de neglijenţă în serviciu. Aşa s-a ajuns ca în luna martie a.c. deţinutul Pop Iosif să fie rănit grav cu o scândură în tibie şi imobilizat în ghips. Tot în luna martie a.c., deţinutului Dobre Virgil i-a sărit o scândură în mandibulă şi a fost la un pas să rămână desfigurat. Două luni mai târziu, deţinutul Lăcătuşu Emanuel s-a tăiat cu toporul la laba mâinii stângi, fiind internat la Spitalul Judeţean Tg – Jiu. Niciunul dintre accidentele de muncă nu a fost cercetat pe fond, nici unul dintre deţinuţii răniţi nu a fost prezentat medicului legist!
Posibil ca sclavii, pe timpuri, să fi beneficiat de mai multe drepturi decât deţinuţii aflaţi sub comanda comisarului Constantin Bălă.
Colac peste pupăză, până în prezent S.C. VAS EUROFOREST S.R.L. nu a achitat nimic din contravaloarea prestaţiilor deţinuţilor!
La solicitarea oficială a GORJNEWS, Penitenciarul Târgu Jiu a emis un document prin care recunoaşte producerea a doar două accidente. Cităm: „cele două accidente produse la beneficiar nu sunt finalizate deoarece dosarele de cercetare au fost returnate Penitenciarului Târgu Jiu de către structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Dosarele de cercetare ale accidentelor au fost returnate de două ori, deoarece erau incomplete şi nu erau avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă conform legislaţiei în vigoare. Având în vedere că beneficiarul nu a luat nicio măsură în vederea finalizării dosarelor, structura de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a propus Penitenciarului Târgu Jiu să informeze Inspectoratul Teritorial de Muncă despre aceste accidente şi să solicite sprijin în vederea finalizării dosarelor.” Vrăjeală ieftină, detectabilă de pe lună.
Am cerut Penitenciarului Târgu Jiu să ne pună la dispoziţie corespondenţa instituţională purtată anul acesta cu ITM-ul şi a refuzat. De ce? Pentru că nu există!!! Acea corespondenţă a debutat doar în luna septembrie ac., după ce GORJNEWS a înaintat Penitenciarului Târgu Jiu câteva solicitări de informaţii publice. Pe de altă parte, potrivit conducerii ITM Gorj, instituţia nu are competenţă legală de a se implica în cercetarea unor accidente de muncă produse în unităţi ale Ministerului Justiţiei.
GORJNEWS aşteaptă implicarea reprezentanţilor Comitetului pentru Prevenirea Torturii , aflaţi în această perioadă în România,în investigarea împrejurărilor şi cauzelor traumelor suferite recent de deţinuţii Turcitu Gheorghe şi Agache Gabriel în Penitenciarul Târgu Jiu.
Vom reveni.