La începutul lunii ianuarie, Maxim Tănase, proprietar a şase cabane la Rânca, a aflat că unul dintre imobile ardea. Se afla la Piteşti. A sunat la 112, a anunţat incendiul şi a plecat spre Rânca. A ajuns înaintea pompierilor (!) şi a găsit toate cele şase cabane făcute scrum.
În orice stat de drept, instituţia pompierilor fiinţează pe bani publici, e condusă de profesionişti şi nu se face niciun rabat de la a se asigura condiţiile umane şi materiale optime de intervenţie. În Gorj e o caterincă maximă şi în modul de organizare a pompierilor.
Spre exemplificare, Garda nr. 3 de intervenție Novaci, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj, funcţionează într-un sediu improvizat, pus la dipoziţie de primărie, printr-un contract de comodat. Cele două maşini de intervenție – fabricate în 1987 şi, respectiv, 1995 – sunt total depăşite. Având două maşini, dar un singur garaj, unul dintre vehicule era ţinut afară. Iarna, pompierii evacuau toată apa din ea, pentru a nu îngheţa. Când erau alarmaţi pentru stingerea unui incendiu, se pierdeau zeci de minute până umpleau rezervorul de apă la loc, şi abia apoi plecau în misiune!!!
Conform celor declarate de primarul Novaciului, Pantelimon Todea, în 2008 au fost alocate 300 de milioane lei vechi pentru construirea unui al doilea garaj, ca anexă la clădirea atribuită pompierilor. De banii respectivi, firma BYONS a turnat fundaţia, a ridicat un zid şi a pus planşeul betonat. Apoi, proiectul a fost abandonat, iar pompierii au folosit acel garaj fără acoperiş timp de doi ani. Mai mult ca sigur, Todea a recepţionat construcţia ca finalizată.
În toamna anului în curs, s-a purces la construirea unui al treilea garaj şi a unui acoperiş comun. Pompierii au cerşit efectiv bani şi materiale de construcţii pe la obştile şi agenţii economici din zonă. Mai mult, angajaţii Gărzii de Intervenţie Novaci au fost constrânşi de superiori să cotizeze fiecare cu bani şi apoi să se transforme în zidari şi dulgheri pentru a finaliza construcţia. GORJNEWS i-a surprins în mai multe rânduri pe pompieri în timp ce lucrau la acoperiş.
Comandantul ISU Gorj, Liviu Dumitraşcu, argumentând că nu e proprietarul clădirii, a refuzat să ne ofere date minime legate de finanţatorul şi executantul lucrărilor efectuate la imobilul în care funcţionează o subunitate aflată în subordinea sa. Pantelimon Todea, la fel, nu a avut timp să ne răspundă solicitării de informaţii publice, până la închiderea ediţiei print a GORJNEWS. Nu ne-ar mira dacă, în documente, lucrarea ar figura cu buget alocat şi cu firmă executantă plătită din bani publici. Până una-alta, Liviu Dumitraşcu încală grav termenii contractelor de muncă încheiate cu pompierii de la Novaci, plătiţi să stingă focul, nu să construiască imobile.
Întrebat ce părere are despre faptul că angajații ISU au fost folosiți pentru extinderea sediului și că au fost nevoiți să cotizeze fiecare cu sume de bani, edilul de la Novaci ne-a declarat: „Le mulțumesc pentru lucrul ăsta, altceva nu fac, stau toată ziua cu mâna pe p . . ă, asta este meseria lor, ei trebuie să fie meseriași, nu mă ocup eu de treaba asta” .
În momentul de față, garajele sunt încălzite rudimentar, cu ajutorul unui godin, a cărui folosire încalcă exact regulile de prevenire a … incendiilor, pentru respectarea cărora militează din greu Liviu Dumitraşcu şi subordonaţii săi.