În Gorj, tărăşenia devine cam aşa: pedeleii îşi fac de cap în minerit, iar pesedeii în drumuri şi alimentări cu apă. Blatul este vizibil din avion, nu se bagă unii peste alţii, doar Manţog se mai ceartă de ochii lumii, o dată la două luni, cu Călinoiu în şedinţele de Consiliu Judeţean. E greu de înţeles, altfel, lipsa de reacţie a unor instituţii ca Prefectura Gorj şi Inspecţia de Stat în Construcţii, cu şefi puşi de PDL, faţă de jaful făcut de firmele PSD-ului în derularea unor investiţii de primă necesitate, cum sunt drumurile judeţene şi alimentările cu apă. Dacă prefectul Florescu era acuzat că terorizează prin corpul de control primarii PDL, Liviu Andrei nici nu are corp de control! Dacă te duci să-l întrebi pe Ilie Merfu, şeful pus de Manţog la conducerea Inspecţiei de Stat în Construcţii, despre o alimentare cu apă în care s-a făcut jaf mai rău ca în codru, omul îţi spune că ţi se pare, nu e nicio neregulă, totul e perfect. În momentul de faţă, în Gorj se fură pe faţă, fără nicio măsură de precauţie.
În lunile mai şi iunie a.c. am explicat aici, aici, aici şi aici, pe înţelesul procurorilor DNA, care nu se duc nici la WC fără bilet de voie de la Ion Călinoiu, cum s-au furat mare parte din cele 50 de miliarde lei vechi alocate alimentării cu apă de la Turcineşti. Banii au intrat în contul primăriei, prin grija deputatului Marcel Romanescu, în 2007, dar cârpeala ce ţine loc de alimentare cu apă viabilă nu a fost recepţionată până astăzi şi a crăpat deja în mai multe puncte.
După publicarea acestui serial pe versiunea online a Ziarului de investigaţii GORJNEWS, Ion Călinoiu a convocat în biroul său primarul, viceprimarul, constructorul, proiectantul şi dirigintele de şantier. Ordinul a fost clar: “refaceţi puţul sau eu, cu mâna mea, sun la poliţie să vină să vă ia!”. Sunt patru luni de atunci şi nu s-a îndreptat absolut nimic. Din contră, la intrarea în satul Rugi conducta de apă a crăpat deja de două ori, deşi, oficial, încă nu a fost dată în funcţiune instalaţia.
Cu toate că Legea 458 din 2002 privind calitatea apei potabile îl obliga să iniţieze corespondenţă instituţională cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj, pentru evaluarea calităţii apei, primarul Gogălniceanu nu a făcut absolut nimic în acest sens. Deşi nu există aviz sanitar şi lucrarea nu este recepţionată, apa a ajuns în gospodăriile a sute de localnici, care s-au branşat ilegal, cu acceptul tacit al edililor. Nimeni nu i-a avertizat că nu se cunoaşte gradul de potabilitate al apei. Surse credibile susţin că apa a fost testată la un alt evaluator decât DSP Gorj şi că rezultatele sunt nesatisfăcătoare, de aceea întârzie demararea procedurii legale de testare, autorizare şi monitorizare sanitară a alimentării cu apă!
În timp ce Gogălniceanu ne-a declarat ferm că este în posesia buletinelor de analiză a apei emise de DSP Gorj şi că acestea sunt favorabile, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Elena Piţian şi dr. Doina Alăman au întărit că nimeni de la Primăria Turcineşti nu a cerut, încă, demararea procedurii legale. Potrivit Elenei Piţian, cineva, nu se ştie cine, a adus nişte probe de apă prezentate ca fiind prelevate din puţul forat la Turcineşti. Purtătorul de cuvant al DSP susţine că analizele emise nu au nicio valoare, întrucât probele de apă nu au fost prelevate de personal abilitat legal.
Marţi, 28 septembrie a.c., trupa de delapidatori, în frunte cu Ion Călinoiu, a avut o nouă reuniune de criză. Scopul? Identificarea unor funcţionari atât de supuşi sau de nebuni încât să accepte să facă parte din comisia de recepţionare a lucrării, care, săptămâna viitoare, ar urma să parafeze ca viabilă această cârpeală de 50 de miliarde de lei vechi, bani publici.
Tot în zilele următoare, primarul Vasile Gogălniceanu îşi va plăti din nou câteva apariţii TV la posturi locale, în care va explica faptul că apa plată Borsec, Dorna sau cum s-o mai numi e vrăjeală pe lângă apa plată de Turcineşti.
Trei zile la rând am rugat-o pe Adina Andriţoiu, consilierul de imagine al preşedintelui Consiliului Judeţean, să emită un punct de vedere oficial cu privire la poziţia lui Ion Călinoiu faţă de deturnările de fonduri publice de la Turcineşti. Mimând o neînţelegere, în a treia zi Andriţoiu m-a invitat, fără a-i fi solicitat, să discut direct cu Ion Călinoiu. Când am ajuns, ţăranul deghizat în agronom tocmai pleca, probabil că pe tarla. Andriţoiu, interfaţa domniei sale cu mass-media, abia a îngăimat că îi programase, cu aprobarea lui, fireşte, o întâlnire cu un reprezentant al presei locale. Călinoiu nici n-a auzit-o. În cele din urmă, Andriţoiu a declamat oficial că intervenţia Consiliului Judeţean în situaţii de tipul celei de la Turcineşti e opţională. Vechea poveste: nu sunt abilitaţi legal decât să fure şi să bage pe gâtul gorjenilor apă nepotabilă si drumuri asezonate cu tranşee, atât! O asemenea conduită de Public Relations ar putea-o califica pe Andriţoiu să îl reprezinte pe Călinoiu cu succes, dar nu la Consiliul Judeţean, ci la orice CAP îşi aleg cei doi.