Inspectorul șef al IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea susține că dosarul penal privind pe directoarea pedelistă a Casei Corpului Didactic Gorj, Luminița Sandu, era deja plecat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci în data de 15 februarie a.c. Într-un document emis șapte zile mai târziu de procurorul Dumitru Dobre se arată că dosarul penal se afla, încă, la IPJ Gorj! Este arhicunoscut că polițiștii derulează cercetări penale sub supravegherea procurorului, deci era imposibil ca Dobre să nu știe că IPJ Gorj finalizase cercetările și îi înapoiase dosarul. Plus că un dosar penal face, de la Târgu Jiu la Novaci, cel mult o zi…
Ancheta penală derulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci și Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj împotriva directoarei Casei Corpului Didactic Gorj, Luminița Sandu, acuzată că a cerut șpagă unor cursanți, se desfășoară ca-n filmele cu polițiști și procurori corupți, care tremură-n izmene când trebuie să cerceteze un lider PDL, partid aflat încă la putere. Luminița Sandu este șefa organizației de femei a PDL din Roșia de Amaradia, poziție din care a fost propulsată, cu încălcarea Legii Educației Naționale, în funcția de director al Casei Corpului Didactic Gorj.
În afara faptului că există indicii certe ce relevă mușamalizarea dosarului penal, cercetările trenând de un an într-o speță cât se poate de limpede, răspunsurile primite de GORJNEWS de la IPJ Gorj și de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci denotă și alte lucruri foarte grave: dosarul penal s-a pierdut (!!!), fiindcă Caragea spune că e la procurorul Dumitru Dobre iar acesta din urmă spune că – ați ghicit! – dosarul e la Caragea! Apoi, Caragea continuă să emită răspunsuri oficiale care sfidează bunul simț, prevederile Legii accesului la informațiile de interes public și dreptul cetățeanului de a controla, prin diverse pârghii, activitatea instituțiilor bugetare. Prin răspunsul reprodus alăturat, Caragea continuă să se descalifice ca manager și ca polițist, pozând, probabil pentru a se dezvinovăți, într-un terchea-berchea cu pistol cu apă și pișcarici la cingătoare.
Cronologic, la începutul lui 2011, Cotojman Gabriel Nicolae, om în toată firea, participând la un curs de maiştri organizat de Grupul Şcolar Industrial Roşia de Amaradia, a refuzat să plătească, la evaluarea finală, şpaga de 2 milioane cerută fiecărui cursant de Luminiţa Sandu, pe atunci simplă profesoară, şi de cumnatul ei, Diaconu Nicolae, directorul liceului, și el, firește, membru PDL. Pe lângă cele două milioane, Cotojman mai dăduse încă unul, “pentru protocol” şi diverse bunuri. Întrucât a refuzat să mai dea alte şpăgi, ing. Daniel Răducan nu a vrut să-l examineze, motivând că i s-a interzis de către conducerea şcolii! Omul a rămas fără diplomă, cursul nu-i este recunoscut, iar directoarea Casei Corpului Didactic Gorj şi cumnatul ei susţin că nu s-a prezentat la examen! Înregistrările video, efectuate de sistemul de monitorizare existent în şcoală, spun cu totul altceva.
Cum era și firesc, Cotojman Gabriel Nicolae a depus imediat plângere penală împotriva Luminiței Sandu și a lui Diaconu Nicolae. În baza acelei plângeri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci s-a constituit dosar penal de cercetare pentru abuz în serviciu. Potrivit informațiilor obținute telefonic de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci, acel dosar penal a fost înaintat pentru cercetări la IPJ Gorj, în data de 15 februarie 2011, unde a rămas blocat. Deși procurorul avea obligația legală să monitorizeze mersul cercetărilor în dosar, l-a făcut uitat. Mai mult, cititorii trebuie să știe că procurorul poate dispune chiar sancționarea polițiștilor care derulează cercetări în dosare penale, dacă constată că își bat joc, așa cum au făcut subordonații lui Caragea (și) în acest caz.
Și cu alte ocazii, solicitând IPJ Gorj informații despre dosare penale mușamalizate de luni de zile, brusc domnii polițiști s-au precipitat și au ieșit din letargie. Exact la fel s-a întâmplat și acum. La 14 februarie a.c., am primit de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci informația că dosarul în care e cercetată Luminița Sandu se află din 15 februarie 2011 la IPJ Gorj, deci, de un an de zile. Imediat, în aceeași zi de 14 februarie a.c., am cerut IPJ Gorj ca, în baza Legii 544/2001, să îmi comunice stadiul cercetărilor, măsurile întreprinse până în prezent şi dacă echipa de comandă a IPJ Gorj apreciază că complexitatea dosarului penal justifică cercetări de peste un an de zile.
Printr-un document datat 15 februarie 2012, purtătorul de cuvânt al lui Caragea spune așa: “Ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor au finalizat cercetările în dosarul penal nr. 159/P/2011, cauza fiind înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci spre a decide conform competenţelor prevăzute de Codul de procedură penală.” Rezultă că, brusc, la o zi după ce i-a întrebat GORJNEWS, polițiștii au trimis dosarul penal înapoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci.
Acum, oameni buni, uitați-vă alăturat să vedeți ce răspunde Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci, la 22 februarie a.c., adică la șapte zile după ce Caragea spune că s-a scăpat de dosarul penal portocaliu. Procurorul Dumitru Dobre scrie cu mânuța lui că „Dosarul se află pentru cercetări la Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj”!!! Caragea și Dobre încasează lunar, împreună, salarii ce bat spre 200 de milioane, bani publici. De banii ăștia mint de îngheață apele în comunicate de presă oficiale, mușamalizează dosare penale, încurajând, indirect, fărădelegile și nelegiuiții, și, una peste alta, refuză să-și facă datoria. Într-un stat de drept sănătos, astfel de răspunsuri contradictorii ar genera controale ierarhice la sânge și măsuri în consecință. La noi, n-are cum, pentru că un stat constituit pe principii de tip mafiot exact de inși ca Caragea, șantajabili și fără multă minte, are nevoie.
Având două răspunsuri oficiale contradictorii în față, nimic nu mă oprește, ca jurnalist, să conchid că acel dosar penal, după un an de mușamalizări, s-a pierdut. Sau că ori Caragea, ori Dobre, ori amândoi mint de-ngheață apele.
În altă ordine de idei, e a nu știu câta oară când Caragea, deși e obligat legal, refuză să comunice cu ce soluție, cu ce propunere a plecat dosarul penal de la IPJ Gorj la Parchet. Limbajul bășcălios arhiuzitat la cabinetul inspectorului șef nu lasă să transpire nimic. De regulă, nu spune nici măcar unitatea de parchet la care a fost trimis dosarul. Se zice doar atât: “dosarul penal cutare a fost înaintat cu solție legală unității de parchet competente a dispune bla-bla-bla”. E asta bătaie de joc sau ce?
În răspunsul referitor la dosarul penal al directoarei Casei Corpului Didactic Gorj, Caragea zice așa: “Ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor au finalizat cercetările în dosarul penal nr. 159/P/2011, cauza fiind înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci spre a decide conform competenţelor prevăzute de Codul de procedură penală.” Nu spune cu ce propunere a plecat dosarul, că nu vrea mușchii lui. Pentru că la strungărie nu se-nvață de-astea, îi explicăm noi tablagiului parvenit, cât mai pe înțelesul lui, ce zice legea.
Sunt, într-adevăr, exceptate de la liberul acces informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane. Însă, pentru a fi exceptate de la liberul acces, nu este suficient ca informaţiile să privească ancheta penală. Pentru ca refuzul de comunicare să fie legal, este necesar ca refuzul să fie însoţit de dovezi din care să rezulte că prin publicitatea acelo r informaţii se produce una dintre consecinţele prevăzute de lege: periclitarea rezultatului anchetei, dezvăluirea de surse confidenţiale, periclitarea vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane; nu este suficient ca autorităţile sau instituţiile publice să facă o simplă afirmaţie că s-ar produce acele consecinţe negative, ci trebuie să facă şi dovada producerii lor.
Atât jurnalistul cât și omul de rând care-l citește, așteaptă ca un răspuns emis de IPJ Gorj cel puțin să lase impresia că s-a mișcat ceva într-un dosar penal. Or, Caragea numai asta nu face. El nu poate să admită că activitatea sa e supusă controlului publicului larg, prin diverse pârghii. El are numai lucruri de ascuns pentru că foarte puține aspecte din activitatea sa managerială sunt de laudă.
Reamintim că Luminița Sandu, șefa femeilor PDL din Roșia de Amaradia, a fost titularizată ilegal în 2010, de inspectorul general adjunct Gheorghe Mitescu, pe un post constituit ilegal, după cinci ani de examene picate. De asemenea, a fost numită director al Casei Corpului Didactic Gorj cu încălcarea Legii Educației Naționale, neocupând anterior nicio funcție de conducere în sistemul educațional, la doar câteva luni după ce s-a titularizat ilegal. Mai mult, în momentul numirii, Luminița Sandu avea dosar penal pe rol, pentru că solicitase șpagă unor cursanți.