Încă o dovadă că în IPJ Gorj domneşte ori corupţia, ori incompetenţa, ori amândouă.
La 01 martie a.c., fiind sesizat de mai mulţi cititori gorjNEWS.ro, am informat personal IPJ Gorj că cetăţenii care se prezintă la S.C. FERCRIST IMPEX SRL, unul din cei doi colectori autorizaţi să adune autoturismele uzate, în cadrul programului guvernamental RABLA, nu îşi primesc voucherele care li se cuvin, legal, dacă nu consimt să-i plătească administratorului firmei, Mihai Ion, zis Ferdy, sau soţiei acestuia, câte 2 milioane lei vechi. La 02 martie a.c. am publicat aici şi aici investigaţia cu pricina: „RABLA 2010, un program ca pe la noi: vrei voucher, dai 2 milioane!”. Mai mult, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Daniel Tică, a promis că instituţia pe care o reprezintă se va autosesiza.
Iată un facsimil din articolul cu pricina:
Unul dintre cetăţenii jecmăniţi, a povestit pentru gorjNEWS.ro şi Radio Târgu Jiu modul în care operează Ferdy şi soţia sa. Omul recunoaşte că i-a fost frică să depună plângere la IPJ Gorj.
Asculta mai multe audio Diverse
E la mintea cocoşului că o firmă ca S.C. FERCRIST IMPEX S.R.L., implicată în atâtea litigii, şi cu atâtea datorii la bugetul de stat, nu avea cum să fie inclusă într-un program guvernamental, dacă demnitarii care decid care sunt colectorii autorizaţi nu ar fi avut motive speciale şi deosebit de consistente. La sfârşitul lui 2009, potrivit ANAF, firma lui Ferdy era în executare silită, întrucât înregistra obligaţii restante la bugetul de stat ce depăşeau 284 milioane lei vechi.
La IPJ Gorj, când unul dintre sutele de afacerişti protejaţi din judeţ face obiectul unor dezvăluiri de presă, este chemat de poliţistul care-l acoperă – de obicei, unul dintre şefi sau unul dintre poliţiştii de casă şi curte ai şefilor – şi beştelit: „ce dracu, bă, îmi faci probleme, eu te ţin, stau de şase, mă expun, şi tu? ţi-am zis, fii şi tu mai orientat, nu avem nici noi cum să potolim toţi ziariştii, şi vezi bine că dacă apare în presă e mai greu de îngropat”. Apoi, urmează partea în care omul de afaceri e conştientizat că trebuie să cotizeze mai mult, eventual câteva taxe de protecţie în avans, într-o singură tranşă, pentru a putea fi ştampilat cazul cu NUP.
Exact aşa s-au petrecut lucrurile şi cu Ferdy. A fost chemat, la ceas de seară, la un interviu, a fost omenos şi şi-a reluat liniştit activitatea infracţională, de extorcare a milioanelor din buzunarele cetăţenilor, ca să-şi recupereze paguba prilejuită de stingerea cârcotei cu protectorii din IPJ Gorj.
Dar, ghinion: marţi, 16 martie a.c., un cetăţean din Petroşani nu consimte să plătească taxa de jmecher instituită – cu complicitatea IPJ Gorj – de Ferdy, sună la 112 şi cheamă o echipă a Antenei 1 Târgu Jiu. Denunţul din imaginile de mai jos este clar pentru toată lumea, mai puţin pentru IPJ Gorj.
[youtube]q2Ywo20slI4[/youtube]
Stupefiantă prestaţia poliţistului, care s-a mulţumit să acţioneze pompieristic, să stingă pentru moment conflictul dintre părţi, în loc să-şi exercite obligaţia legală de a solicita un denunţ scris cetăţeanului din Petroşani. Mai mult ca sigur, mandatul cu care a fost trimis de şefii lui a fost limitat.
Se nasc, firesc, câteva întrebări, pe care i le adresez inspectorului şef Viorel Salvador Caragea, cu menţiunea că, ocupând o funcţie publică în care primeşte, lunar, un salariu ce bate spre suta de milioane, de la buget, trebuie să aibă decenţa de a răspunde:
1.dacă subordonaţii dumneavoastră îşi îndeplineau obligaţiile legale şi demarau, când au fost sesizaţi, la 01 martie a.c., procedura legală împotriva lui Ferdy, îşi mai permitea acesta să continue activităţile infracţionale, extorcările de milioane din buzunarele a sute de cetăţeni?
2.cum se face că documentarea unei activităţi infracţionale care prejudiciază sute de cetăţeni nu este o prioritate pentru poliţiştii gorjeni?
3.cât de neputincioşi şi de incompetenţi trebuie să fie poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor dacă nu sunt în stare, săptămâni în şir, să documenteze o activitate infracţională desfăşurată la vedere, la o adresă clară, într-un interval orar bine delimitat şi conform unui algoritm explicat de presă pe înţelesul colegilor dumneavoastră, absolvenţi şi ei ai Şcolii de Subofiţeri de la Câmpina?
4.dacă un infractor pătrunde în arestul IPJ Gorj, se încuie singur înapoia gratiilor şi se autodenunţă, îl puteţi prinde? întâi sunteţi vigilenţi, apoi vă autosesizaţi şi, la sfârşit, îl prindeţi, sau care este ordinea corectă?
5.cine şi cu ce beneficii îl acoperă pe Ferdy, într-atât încât să continue să-şi bage mâinile până la cot, fără nicio sfială, chiar şi după ce a fost denunţat de presă, în buzunarele posesorilor de rable?
6.cum vă explicaţi că oamenilor le e frică să depună plângeri la IPJ Gorj?
7.articolul este prea lung şi conţine multe cuvinte necunoscute? aţi obosit şi mă urmăriţi din ce în ce mai greu?
Ca reprezentant al guvernului României, ca garant al aplicării legii, al bunei funcţionări a instituţiilor publice şi al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, faţă de starea de fapt prezentată mai sus…
a. vă veţi permite să-i cereţi comandantului IPJ Gorj o explicaţie oficială , pe care o veţi face, ulterior, publică
b. vă veţi face că plouă.
Invit cititorii gorjNEWS.ro să facă pronosticuri. În ceea ce mă priveşte, deţin informaţii verificate din care rezultă că a venit primăvara şi afară urmează să plouă.