Colonelul Florin Popescu, comandantul Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj, este urmărit penal de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara, sub suspiciunea că ar fi săvârșit nu mai puțin de patru infracțiuni: purtare abuzivă, abuz de autoritate, abuz în serviciu și lovirea inferiorului. Cea mai grea pedeapsă prevăzută de Codul Penal pentru aceste infracțiuni constă în 7 ani de închisoare!
Popescu și-a ”câștigat” calitatea de urmărit penal prin Încheierea nr. 8 din 12.03.2015, a Tribunalului Militar Timișoara. Practic, magistratul militar a dispus Parchetului Militar să continue urmărirea penală pentru abuz în serviciu și lovirea inferiorului, și să înceapă urmărirea penală pentru purtare abuzivă și abuz de autoritate, asupra comandantului IJJ Gorj.
În condițiile în care Popescu este urmărit penal pentru posibile abuzuri de natură violentă, fizică, săvârșite împotriva unui subordonat, menținerea sa la conducerea IJJ Gorj este cât se poate de stranie, ea fiind explicată de susținerea politică de care beneficiază din partea prefectului de Gorj, Alin Văcaru, și altor politruci de diverse culori politice.
Colonelul Florin Popescu beneficiază de o imagine cât se poate de proastă, atât în rândurile subordonaților, cât și în afara jandarmeriei. El a fost înscăunat comandant al IJJ Gorj după 3 – 4 concursuri, reușind să promoveze examenul doar după ce a concurat singur, maiorul Boltașu Gheorghe retrăgându-se pentru a-i face pârtie.
În ultima campanie electorală, s-a făcut de râs prin modul cretin în care a înțeles să reacționeze față de o adunare pașnică a opoziției, în Piața Prefecturii, intervenția sa contrastând cu felul în care abordase un marș al PSD, petrecut cu doar câteva zile înainte. De la începutul anului, a organizat mai multe beții în cadrul unității militare pe care o conduce, fapt interzis cu desăvârșire atât de lege, cât și de regulamentele militare.
Este foarte curios cum reușește Sorin Trotea, șeful DGIPI Gorj, să nu afle și să nu documenteze niciunul dintre derapajele comandantului IJJ Gorj, deși are atribuții clare de natură contrainformativă, pentru exercitarea cărora își ia leafa. Dar despre asta, pe larg, în viitorul apropiat.
În curtea IJJ Gorj, Popescu vede subordonați de două culori: albii, pilele lui, rude ale susținătorilor săi politici și ale unor oameni de afaceri, toți aceștia trebuind protejați, recompensați și promovați, și negrii, cei care fie sunt ai nimănui, fie gravitează în jurul unor foști comandanți, motiv pentru care trebuie hărțuiți, puși la colț și eliminați.
Maiorul Fometescu Ion face parte din categoria a doua. În data de 28 martie 2014, a fost chemat de comandant, împreună cu șeful direct lt. col. Arșeanu Dan, în biroul dumnealui, și i s-a transmis ordinul de a participa în ziua următoare, sâmbătă, la două misiuni, în două orașe diferite, fără a-i pune la dispoziție mijloc de transport , în condițiile în care duminică trebuia să fie prezent la București, la un curs. După ce Fometescu a raportat verbal că nu sunt întrunite condițiile necesare executării ordinului, Popescu s-a enervat și i-a cerut lui Arșeanu să părăsească biroul. Apoi, potrivit celor declarate în instanță de Fometescu, s-a apropiat de el, l-a amenințat verbal și i-a pus mâna în gât. Apoi, pentru Fometescu s-a tăiat filmul, trezindu-se după circa 40 de minute, pe jos, în biroul comandantului, cu Popescu aplecat peste el, pentru a-l resuscita. Fometescu i-ar fi cerut să cheme o ambulanță, Popescu ar fi refuzat, după care maiorul s-a târât, a apucat telefonul și și-a sunat logodnica, spunându-i în ce situație este. Abia atunci comandantul a acceptat să cheme ambulanța!
Maiorul Fometescu susține că acest incident a survenit în contextul în care zilnic era jignit, agresat verbal, hărțuit și terorizat de comandantul său, o dovadă în acest sens fiind și ordinul abuziv de a executa două misiuni în orașe diferite, în câteva ore, fără mijloc de transport.
Specialiștii de la Ambulanță l-au găsit în biroul lui Popescu, i-au acordat primul ajutor și l-au dus la spital. Acolo a fost diagnosticat, potrivit documentelor oficiale existente la dosarul penal, cu chist porencefalic occipital drept, sindrom parestezic semicorpul drept și cu alte afecțiuni care dovedeau existența unor lovituri cauzatoare de leziuni.
Magistratul militar a dispus continuarea urmăririi penale împotriva lui Popescu în contextul în care este evidentă purtarea sa abuzivă față de Fometescu, faptul că și-a premeditat violențele prin îndepărtarea din birou a lt. col. Arșeanu, intervalul de 40 de minute în care a refuzat să cheme ambulanța, deși Fometescu era în stare de semi-conștiență ș.a.
Prin Încheierea Tribunalului Militar, s-a cerut Parchetului Militar să fie audiat tot personalul ambulanței care s-a prezentat în biroul lui Popescu, să se verifice de ce s-a ajuns să i se ordone lui Fometescu să facă două misiuni în două orașe diferite într-o singură zi, fără mașină de serviciu, să se consulte situația recompenselor de care a beneficiat Fometescu ș.a.
Șefii județului ar trebui să înțeleagă că s-a ajuns prea departe dacă un maior este agresat și lăsat în semi-conștiență sub biroul comandantului Inspectoratului Județean de Jandarmi. Se întâmplă asta din cauza atmosferei de bordel generalizat de la vârful județului, în spiritul căreia supra-oamenii din fruntea instituțiilor au drept de viață și de moarte asupra subordonaților.