Cercetat în mai multe dosare penale și monitorizat de Ministerul Sănătății, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, Gigel Capotă, continuă să trucheze multe concursuri de angajare de personal medical. Potrivit unor surse din spital, secretul mneținerii sale în funcție, în ciuda scandalurilor pe care le-a generat și care au zguduit și presa națională, constă tocmai în șpăgile încasate cu prilejul unor astfel de concursuri ilegale, pe care le împarte ulterior cu șefii PSD Gorj ce-i asigură protecția, atât în plan politic cât și judiciar.
”Mercurialul” practicat de Capotă la angajările în spital este de notorietate, dar procurorii și judecătorii din Gorj s-au făcut că plouă și atunci când o parte din faptele infracționale ale lui Capotă au fost documentate de Direcția Generală Anticorupție.
În continuare, vom prezenta detaliat una din ”rețetele” practicate de Capotă pentru introducerea în sistemul sanitar, pe bani grei, a unor persoane cu legături extrem de vagi cu acest domeniu.
Deci, vom lua cazul d-rei Deaconescu Alice Andreea, care își dorea să fie angajată ca asistent medical în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
Neavând nici vechime, nici experiență profesională, Deaconescu putea ocupa, legal, cel mult un post de asistent medical debutant.
Ce a reușit ea, acționând legal?
Să se prezinte la trei concursuri de angajare ca asistent medical debutant, și să le pice pe toate. Mai jos, dovezile.
Primul concurs…
Al doilea concurs…
1
Al treilea concurs…
După ce a fost respinsă la trei concursuri de angajare, a înțeles că trebuie să abandoneze calea legală, și să o încerce pe cealaltă.
În acest punct, intră în scenă mama ei, Murgășanu Violeta, asistentă șefă la Secția Medicală II, în care s-au înregistrat un număr record de morți, după ce Capotă a revocat din funcție fosta șefă de secție și a numit-o la conducere pe Guță Natalia. În baza unor ”motive” speciale, consistente și de nerefuzat, evident. Deși în scurtul ei mandat de șefă de secție a făcut rost și de o amendă semnificativă de la CJAS Gorj, pentru falsificarea unor situații interne, Guță Natalia n-a pățit nimic, pentru că ”motivele” speciale, consistente și de nerefuzat cu care-i câștigase încrederea lui Capotă sunt încă vii, în buzunarul lui.
Asistenta șefă Murgășanu Violeta obișnuiește să se laude cu relația specială pe care o are cu Capotă. Argumentele ei nu-s de scris în ziar, dar, ce să facem, lucrăm cu materialul clientului. De pildă, un motiv de ”fală” pentru ea este ajutorul pe care i l-ar fi dat managerului în organizarea unor evenimente familiale.
Iar Capotă nu e genul nerecunoscător. Nu.
După ce d-ra Deaconescu a picat la trei concursuri de angajare ca asistent medical debutant, Capotă a decis s-o angajeze, totuși, prin detașare. Iar ca să aibă de unde s-o transfere, era nevoie să se angajeze undeva, de formă.
Așa a apărut, în drumul d-rei Deaconescu, doctorul Trancă Marius, și clinica lui privată din Târgu Jiu, unde a făcut figurație o perioadă extrem de scurtă, dar suficient de lungă ca s-o remarce Capotă și s-o detașeze la spital. Căci, e clar, nu mai putea să funcționeze spitalul fără ea.
La astfel de detașări, șpaga e direct proporțională cu salariul pe care urmează să-l primească persoana detașată. Având în vedere că d-ra Deaconescu a ajuns la ATI II, unde se plătesc sporuri colosale, deducem că managerul a fost foarte mulțumit și că a primit ”motive” speciale, consistente și de nerefuzat, evident.
Și-uite-așa, s-a trezit d-ra Deaconescu cu un salariu dublu față de ”proastele” care se angajaseră ca asistente medicale debutante la concursurile pe care le picase ea. Da, chiar ”proaste” alea.
”Rețeta” asta a lui Capotă are și o hibă, căci detașarea nu e veșnică. Așa se face că în curând expiră detașarea d-rei Deaconescu. Deci, Capotă trebuie să inoveze, să rezolve, cumva.
Ce credeți c-a fost în stare să facă? I-a scos la concurs postul pe care a fost detașată, respectiv cel de asistent medical la ATI II, punând condiția ilegală și discriminatorie conform căreia au voie să candideze doar asistentele medicale cu cel putin 6 luni vechime în ATI. Adică ”proastele” care s-au angajat prin concursuri legale, în posturi de asistente medicale debutante, și care poate ar vrea și ele să ajungă într-un post mai bine plătit, la o secție cu sporuri mai mari, nu pot candida, fiindcă n-au șase luni vechime pe ATI. Iată anunțul de pe site-ul spitalului, care probează cele scrise anterior.
Deși este evident că aceste condiții de concurs sunt total discriminatorii, vă propun să vedem ce zice legislația specifică în materia concursurilor de angajare ca asistent medical. Păi zice de rău, de domnul Capotă și de protectorii lui. Că pentru a te angaja ca asistent medical trebuie să ai șase luni vechime ca asistent medical, nu pe o secție anume. Iată un extras din Ordinul 1470 din 2011 al Ministrului Sănătății…
Aoleu, păi nu e bine deloc. Și-acum ce facem? Nimic, că șpaga s-a-mpărțit deja. De aceea, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, nu poate cere anularea concursului, și nici noului președinte al PSD Gorj, Mihai Weber, nu i se pare ceva atât de grav. Până la urmă, alea care au câștigat concursurile de angajare picate de d-ra Deaconescu, și au acum salarii mici, de asistent medical debutant, sunt în situația asta pentru că-s ”proaste”, și ajung să se angajeze legal, da? Ce, are partidul vreo vină?
Înaintea dezvăluirii de final, încă două întrebări:
– de ce când a constatat că e nevoie să detașeze o asistentă medicală la ATI II, Capotă n-a pus nicio condiție de vechime?
– de ce, în momentul acelei detașări, n-a preferat să organizeze concurs, pentru o angajare definitivă?
Fiindcă d-ra Deaconescu nu se încadra, nici la una, nici la alta, de aia.
Dar de dl. doctor Trancă Marius, care-a angajat-o pe d-ra Deaconescu la cabinetul lui privat, ca să aibă Capotă de unde s-o detașeze, se mai știe ceva? Păi, da. A fost detașat și el, căci nici fără el nu se mai putea, în spital. În prezent activează ca medic specialist la Secția Chirurgie I, Compartimentul Arși, dar la toamnă, când îi expiră detașarea, domnul Capotă va primi multe alte ”motive” speciale, consistente și de nerefuzat, evident, care-l vor determina să-i scoată postul la concurs, cu mențiunea că vor avea voie să candideze doar ăia pe care-i cheamă Trancă Marius și au lucrat în ultimul an ca medici specialisti, la Secția Chirurgie I, Compartimentul Arși.
Singura problemă e să nu-l schimbe, cumva, pe Capotă. Pentru asta se ruga Trancă, în poza asta. Sau, dacă-l schimbă, să vină unul la fel de milos și de sensibil ca el, la ”motive” din acestea speciale, consistente și de nerefuzat, evident, de care e din ce în ce mai mare nevoie și la partid.