După ce ministrul Daniel Funeriu i-a interzis oficial să mai candideze pentru un al treilea mandat de rector, Adrian Gorun, cel care a adus Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu în pragul desfiinţării, a dat publicităţii o Scrisoare Deschisă, semnată de lideri ai studenţilor, în care este elogiat şi implorat să candideze pentru un nou mandat de rector.
GORJNEWS iniţiază un protest faţă de apucăturile comunistoide ale lui Gorun, care, în versiuni adaptate, va ajunge la mai multe institute de cercetare a totalitarismului, asociaţii studenţeşti naţionale şi organisme ale societăţii civile.
Întâmplător sau nu, liderii semnatari ai Scrisorii studenţilor gorjeni tocmai au primit de la Adrian Gorun burse de excelenţă…
Domnule Preşedinte al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR),
În calitatea dumneavoastră de lider al unei federaţii apolitice al cărei scop declarat este “reprezentarea intereselor socio-profesionale ale studenţilor din România”, ţinând cont că Liga Studenţilor din Universitatea “Constantin Brâncuşi” (LSUCB) din Târgu Jiu este afiliată la UNSR, prin prezenta scrisoare deschisă vă informez cu bună credinţă, în interes public, în legătură cu o serie de derapaje din ce în ce mai accentuate de la lege, normalitate şi democraţie, în curs de derulare în Universitatea “Constantin Brâncuşi”, acestea conturând un climat ostil intereselor de instruire, formare şi dezvoltare personală ale studenţilor.
Ca urmare a managementului implementat în ultimii ani la Universitatea “Constantin Brâncuşi”, această instituţie a ajuns în curs de desfiinţare, fapt certificat de ultimele evaluări.
Astfel, în 2011 Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a evaluat universitatea gorjeană ca fiind în coada instituţiilor de învăţământ superior din România, cu optsprezece programe de studii în ultimele trei categorii şi cu un singur program de studii în prima categorie.
Tot în 2011, Alianţa pentru România Curată l-a nominalizat pe rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi”, Adrian Gorun, în “Lista neagră a mogulilor din universităţi”, din cauza numeroaselor probleme de integritate, certificate, de altfel, şi de Agenţia Naţională de Integritate.
În 2009, analizând transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi managementul financiar, Coaliţia pentru Universităţi Curate a plasat Universitatea “Constantin Brâncuşi” pe ultimul loc în Topul Integrităţii Universităţilor din România, acordându-i 0 (zero) stele.
Paradoxal, aflat acum la capătul a două mandate succesive de rector, ambele obţinute din postura de candidat unic, Adrian Gorun nu îşi asumă niciuna dintre gravele carenţe instituţionale şi manageriale care au adus universitatea gorjeană în pragul desfiinţării. Absolut toate le atribuie unor foşti şi actuali demnitari de la nivelul Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, unor lideri politici şi unor cadre didactice ale Universităţii “Constantin Brâncuşi”, despre care rectorul clamează continuu că formează “un grup infracţional ce acţionează pentru destabilizarea instituţiei şi preluarea puterii”.
Aşadar, comportându-se, mai ales în ultimele luni, aidoma căpeteniei unei cetăţi aflate sub asediu, Adrian Gorun s-a aflat la originea unor demersuri reprobabile, ilegale şi descalificante pentru un rector al unei universităţi dintr-o ţară presupus liberă şi democratică.
Deşi instituţia Senatului universitar este independentă, prin natura ei, de instituţia rectorului, şi – mai mult – ar trebui să o controleze, după alegerea noului Senat al Universităţii “Constantin Brâncuşi”, Adrian Gorun a emis un comunicat oficial, postat şi pe site-ul instituţiei, în care, încă asediat, clama că echipa susţinută de către rector a câştigat în proporţie de 100 % Senatul. Apoi, ales şi Preşedinte al noului Senat, a secretizat şedinţele acestuia şi le-a condus, din postura ilegală şi imposibilă de rector şi de Preşedinte al Senatului, într-o manieră revanşardă faţă de aşa-numitul “grup infracţional”, dictând înfiinţarea de comisii de cercetare disciplinară, formularea de sesizări penale puerile către DNA şi atribuirea de sarcini care ar excede, în opinia sa, competenţele profesionale ale membrilor aşa-zisului “grup infracţional”. Simţindu-se, de asemenea, asediat şi de factori de conducere ai Prefecturii Gorj, Adrian Gorun a impus Senatului adoptarea şi înaintarea unui memoriu de protest adresat Primului-ministru şi Ministrului Administraţiei şi Internelor(!).
În dublul său mandat de rector, Adrian Gorun a compromis definitiv noţiunea de cercetare academică, acceptând contracte de cercetare pentru societăţi comerciale deţinute de viitori subordonaţi, semnate exact în perioada în care aceştia susţineau evaluările de angajare. La schimb, acele societăţi comerciale au primit contracte de lucrări de miliarde de lei vechi de la Universitatea “Constantin Brâncuşi”. Totodată, s-a insinuat ca specialist în echipele de cercetare aferente unor domenii tehnice cu care, prin formaţia sa profesională, nu are absolut nicio legătură.
De menţionat că în urma disponibilizărilor ilegale dispuse de Adrian Gorun, Universitatea “Constantin Brâncuşi” a plătit până în prezent despăgubiri în valoare de circa 7 miliarde lei vechi.
Deşi Ministrul Daniel Funeriu l-a înştiinţat în scris în decembrie 2011 că, având în vedere legile în vigoare, nu mai are dreptul să candideze pentru un nou mandat de rector, Adrian Gorun acţionează pentru a impune o nouă candidatură a sa – dacă e posibil, solitară, ca şi până acum – drept unica şansă de salvare a Universităţii “Constantin Brâncuşi”.
În acest context instituţional, la 24 ianuarie a.c., studentul Mihaela Ciorei, în calitate de preşedinte al LSUCB şi-a întrerupt vacanţa (nota bene – aici, studenţii sunt în vacanţă) pentru a semna o scrisoare deschisă elogioasă la adresa lui Adrian Gorun, în cuprinsul căreia îl imploră, în numele studenţilor universităţii, să candideze pentru un nou mandat de rector, în ciuda poziţiei ministerului de resort, în ciuda legilor în vigoare, în ciuda prestaţiei sale manageriale anterioare. În cuprinsul acelui document, Mihaela Ciorei care, de altfel, este şi vicepreşedinte al federaţiei dumneavoastră, susţine că “această Universitate a ajuns renumită şi s-a dezvoltat foarte mult datorită managementului dvs., capacităţii şi competenţei de care aţi dat dovadă.” De asemenea, specifică tranşant că studenţii nu rezonează cu “grupul infracţional” descoperit de Adrian Gorun: “vă mărturisim faptul că suntem alături de dvs. şi de echipa dvs. managerială.” După ce îl nominalizează drept “persoana cea mai indicată şi proeminentă pentru a conduce această universitate”, Ciorei sfârşeşte aşa: “rugămintea noastră, a studenţilor este aceea ca dvs. să candidați în continuare la funcţia de rector al acestui centru academic târgujian cu renume”.
În opinia mea, trebuie denunţată neîntârziat asocierea forţată a acestor tineri cu un manager de tip retrograd în mentalităţi şi acţiuni, care a adus Universitatea “Constantin Brâncuşi” în pragul colapsului, şi tentativa de legitimare a unui mod de a fi, de a gândi şi de a conduce specific lui Adrian Gorun prin transfer de credibilitate şi simpatie dinspre mişcarea studenţească înspre un personaj care, prin structură şi prestaţie personală, aparţine trecutului.
Demersul preşedintelui LSUCB e cu atât mai trist cu cât Mihaela Ciorei este şi membru al Senatului Universităţii, statut care-i permite să urmărească în direct prestaţiile comunistoide ale lui Adrian Gorun, de rector – preşedinte de Senat (postură unică în istoria instituţiilor de învăţământ superior).
Pentru că îmi place să cred în tineri şi în respectul lor de sine, sper că semnarea acelui comunicat nu are nicio legătură cu faptul că, recent, atât preşedintelui LSUCB, Mihaela Ciorei, cât şi prim-vicepreşedintelui Flavius Cristian Marcău li s-a acordat burse de excelenţă.
În încheiere vă rog să precizaţi public dacă vă asumaţi conţinutul Scrisorii Deschise emise de LSUCB, structură afiliată la federaţia dumneavoastră, prin vicepreşedintele UNSR, Mihaela Ciorei, şi dacă acel document reprezintă modul în care înţelegeţi să vă raportaţi structural şi strategic la prezentul şi viitorul învăţământului superior din România.
Lucrurile trainice şi durabile se fac doar în curăţenie, cinste şi adevăr.