A trecut mai bine de un an de când PDL Gorj zace sub lespedea numită Ion Ruşeţ. I-am tot dat târcoale hoitului să văd dacă mai mişcă, dar nicio speranţă. Partidul acesta e în moarte clinică şi sunt întrunite toate condiţiile să crape de-a binelea.
A doua zi după decapitarea lui Ionel Manţog, au ieşit de mână, la balcon, în uralele mulţimii eliberate de sub talpa dictatorului, parlamentarii Cosmin Popescu, Severus Militaru şi Ion Ruşeţ şi au decretat că pleacă toţi trei în teritoriu, să evalueze organizaţiile locale şi să le pună în ordine, să aşeze partidul pe baze sănătoase şi să îl pregătească de alegerile viitoare. Pesemne că Manţog îi oprise, până atunci, să facă bine partidului.
La peste un an, majoritatea filialelor locale ale PDL sunt varză şi arată ca după război. Ca făcător de presă şi în calitate de consumator zilnic de presă locală, nici dacă aş fi torturat nu aş putea rosti numele a mai mult de 5-6 lideri PDL locali, aici incluzând şi primarii portocalii. Domnul Ruşeţ e într-o perpetuă analiză politică a structurilor locale, dar tot evaluând şi amânând momentul conceperii, comunicării şi aplicării unei strategii comune, partidul se afundă tot mai mult. Nu există comunicatori în PDL Gorj pentru că nu e nimic de comunicat. Exceptându-l pe Cosmin Popescu, ceilalţi lideri judeţeni nu răspund la telefon nici măcar primarilor.
Sub Ruşeţ, s-a dat startul la răfuieli interne. Prima victimă a fost chiar senatorul, actor principal, fără voie, în două filme cu par-impar, ajunse, conform unor surse, la Bucureşti, pe bani grei. Difuzarea lor ar fi fost calculată pentru pre-ziua alegerilor de anul viitor, după modelul clipului cu Băsescu pălmuind un copil. Efectul calculat pentru PDL – devastator. De aceea e posibil un lucru la care nimeni nu se aşteaptă acum: pitularea lui Ruşeţ, chiar de către şefii săi din partid, undeva, în linia a doua spre a treia. Este, poate, unul din motivele pentru care Ruşeţ nu construieşte nimic acum, întrucât prin rezultatele alegerilor de anul viitor probabil altcineva va fi evaluat ca preşedinte al PDL Gorj.
Pe lângă războiul intern, am văzut în ultimul an în PDL Gorj lupta tuturor contra tuturor. Miza: contracte de achiziţii publice în coloşii energetici controlaţi de partid. Scăpaţi de Manţog, care controla absolut tot şi stabilea cine şi ce felie primeşte, liderii PDL Gorj s-au năpustit ca porcii eliberaţi din coteţ către jgheabul cu bere, ca să prindă o poziţie cât mai strategică şi cât mai îndelungată.
Foarte puţine din gafele, multe dintre ele penale, săvârşite de USL, la Gorj, au fost valorificare de portocalii şi transformate în subiecte de atac, alimentându-se, astfel, ideea că prin Ion Ruşeţ, la Gorj, PSD-ul controlează PDL-ul.
La Jupâneşti, primarul PSD Guşiţă e în scaun de 15 ani, perioadă în care n-a făcut un metru de canalizare, un metru de alimentare cu apă sau gaze naturale. Nimic! Cristi Sârbu, în calitate de preşedinte al organizaţiei locale a PDL, a adus în atenţia presei deturnări de miliarde de lei vechi puse în operă de Guşiţă. Dovezile prezentate de Sârbu au determinat constituirea unor dosare penale. Oameni ca acest Cristi Sârbu dau identitate şi vigoare partidului. Este motivul pentru care, în urma unei recente „analize politice”, Ruşeţ l-a exclus instantaneu din partid şi a dizolvat filiala locală, călcând în picioare statutul partidului. Vorba cântecului: tot ce e bun tre’ să dispară!
De organizaţia de tineret, Ruşeţ s-a scăpat dând-o în grija unuia de care n-a auzit nimeni – persoană importantă, dar, la fel, nici torturat nu-i ştiu numele – şi care n-a ieşit de trei ori în viaţa lui în presa locală. Deci, zero pe toată linia.
După vizitele lui Emil Boc din prima parte a anului, care au ţinut de alegerile interne, nicidecum de soarta judeţului, în Gorjul păstorit de Ion Ruşeţ, ca preşedinte al organizaţiei partidului aflat la guvernare, au mai venit dor doi inşi: unu Pirpiriu şi încă unu, Stafie. Pe ambii nu-i cunoaşte nimeni nu doar la Târgu Jiu, ci şi în Bucureşti!
Dacă întrebi „echipa” parlamentarilor PDL când s-au întâlnit ultima dată pentru a discuta, pe bune, priorităţile judeţului şi o strategie comună de acţiune, nu vor şti să răspundă. Probabil că mandatul lor se va sfârşi fără ca lucrările la Drumul European Rovinari – Bumbeşti Jiu să fi început. E o mostră supremă a dezinteresului parlamentarilor Puterii faţă de acest judeţ şi locuitorii săi. Aceşti neputincioşi ne lasă amintire pentru totdeauna şi cariera de granit, de 45 hectare, din inima staţiunii Rânca, apărută tot în mandatul lor, fără o minimă opoziţie locală. E drept, Ruşeţ a adresat o interpelare parlamentară, dar scrisori fără efect poate face oricine.
Blocada directorilor corupţi de la instituţiile descentralizate, găsiţi şi păstraţi în funcţie de Ruşeţ, nu va fi spartă nici după condamnarea definitivă a lui Theodor Popescu, şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj. Majoritatea albiilor râurilor din Gorj au fost făcute praf de zeci de balastiere ce funcţionează ilegal. Balastrul se fură în mod organizat, chiar de lângă urechea podului în construcţie. Staţiile de epurare sunt dezafectate de primari inconştienţi, şi fecalele se duc direct în ape curgătoare. Cu toate acestea, Popescu rămâne pe poziţie, în baza înţelegerii murdare dintre Ruşeţ şi Morega. Diferenţa e că, de acum încolo, destinatarul taxei de protecţie se schimbă, de aceea Ruşeţ s-a şi grăbit să-i ceară lui Morega altă instituţie şi, implicit, alt şef corupt la schimb.
Ca să fie sigur că PDL pierde alegerile, Ruşeţ amână anunţarea candidaţilor
La mai puţin de un an de alegeri, nimeni nu ştie, încă, cine sunt candidaţii PDL Gorj pentru Primăria Târgu Jiului şi Consiliul Judeţean Gorj. Rectific: nimeni nu a acceptat, încă, să se facă de râs.
Prestaţia aceasta lamentabilă a lui Ruşeţ, ca preşedinte de partid aflat la putere, nu afectează în primul rând PDL-ul, ci omul de rând şi climatul din Gorj, care ar trebui să fie unul democratic.
În Gorj nu există opoziţie. Toţi sunt la putere. Dor omul de rând încă se mai holbează, doar – doar o vedea, pe undeva, luminiţa de la capătul tunelului.