Parlamentari de Gorj sau turişti – navetişti? Apel la responsabilitate socială
Parlamentari de Gorj sau turişti – navetişti? Apel la responsabilitate socială
Investigatii8 decembrie 2009

parlamentariPersonal, consider că în acest moment Gorjul nu este reprezentat în Parlamentul României. Există, e drept, nişte turişti, nişte navetişti pe ruta Târgu Jiu – Bucureşti, şi retur, care nu au nicio treabă cu interesul public şi cu misiunea de parlamentar.

GorjNEWS.ro şi Radio Târgu Jiu oferă parlamentarilor gorjeni cel mai bun prilej să dea un semn de viaţă. Fie în echipă, fie pe cont propriu.

APEL LA RESPONSABILITATE SOCIALĂ

Radio Târgu Jiu şi GorjNEWS.ro

cer parlamentarilor gorjeni să se alăture campaniei sociale

CANCERUL NU UCIDE, STATUL ROMÂN, DA

Timp de mai multe săptămâni, Radio Târgu Jiu şi Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro au derulat campania socială CANCERUL NU UCIDE, STATUL ROMÂN, DA!, prezentând cum, în absenţa programelor guvernamentale adecvate, nepermis de mulţi români continuă să moară cu zile de o maladie care doar la noi în ţară, şi în alte câteva din lumea a treia, rămâne incurabilă. Ei cad victime nu doar cancerului şi suferinţei fizice şi psihice care îl însoţesc. Ei sunt, deopotrivă, victime ale incompetenţei majorităţii cadrelor medicale, ale nepăsării autorităţilor, ale unui sistem sanitar nereformat şi subfinanţat, ale unui cadru normativ anume gândit în aşa fel încât să le faciliteze şi să le grăbească moartea.

Un profesor din Târgu Jiu a fost diagnosticat cu sinuzită de medici din Gorj şi Bucureşti, şi tratat, în consecinţă, peste un an. În această perioadă, sângera din ce în ce mai abundent, uneori interminabil. La peste un an de la primele semne ale afecţiunii, fiind examinat cu un tomograf, a descoperit că în spatele nasului i se formase o tumoare malignă. Cancer, stadiul patru, ultimul. Majoritatea medicilor i-au recomandat, lui şi familiei, să o ia încet spre cimitir, să nu stârnească panică.

Un medic din Bucureşti l-a ajutat să nu dispere, prezentându-i un caz similar, descoperit în acelaşi stadiu şi vindecat, cu peste un an în urmă, la o clinică din Freiburg – Germania, condusă de un medic român. A urmat bătălia pentru viaţă, cu autorităţile române pretinzând familiei pacientului să adune într-un dosar luna şi stelele – de fiecare dată altele – de pe cer, pentru a se îndura să analizeze oportunitatea eliberării formularului E 112, care presupunea decontarea spitalizării în Germania. Zeci de drumuri prin centrele universitare din ţară, zeci de apeluri disperate către medici care, ca într-o conspiraţie a morţii împotriva vieţii, au refuzat toţi să întocmească un raport în care să scrie negru pe alb un adevăr de necontestat, acela că în România un pacient cu cancer în ultimul stadiu nu poate fi vindecat.

Deşi legislaţia în vigoare obligă Casa de Asigurări de Sănătate Gorj să se pronunţe în termen de 5 zile dacă eliberează sau nu formularul E 112, un răspuns, şi acela negativ, a fost primit de către pacient la aproape trei luni de la înregistrarea cererii sale. Cam atunci când ar fi trebuit să aibă loc parastasul de şase săptămâni, dacă, împreună cu familia, nu ar fi reuşit să acceseze credite bancare de peste 50.000 de euro – costul spitalizării.

În prezent, eliberarea formularului E 112 este reglementată de Ordinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 592/2008. Potrivit articolului 44, Formularul E 112 nu se eliberează dacă un medic nu scrie, sub semnătură, că “tratamentul nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil în niciuna dintre unităţile sanitare din România“. Este limpede: acest act normativ este astfel formulat încât să interzică accesul românilor de rând la finanţarea tratamentelor efectuate în străinătate. Se pretinde unui medic să se pronunţe asupra întregului sistem sanitar autohton. Se face confuzie între “a trata” şi “a vindeca”, dublată de o formulă destul de ambiguă: “interval de timp rezonabil”.

Familia profesorului din Târgu Jiu identificat cu cancer în ultimul stadiu s-a adresat către zeci de medici, din mai multe centre universitare, toţi refuzând – împotriva logicii şi a vieţii – să completeze în formularul – tipizat, anexă la Ordinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 592/2008, acea formulă: “tratamentul nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil în niciuna dintre unităţile sanitare din România“.

Pe această cale, Radio Târgu Jiu şi Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro solicită public parlamentarilor de Gorj să se alăture acestei campanii sociale de maxim interes public, şi să iniţieze procedura legală de modificare a Ordinului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 592/2008, care reglementează finanţarea spitalizării în străinătate a cetăţenilor români cu afecţiuni ce nu pot fi vindecate în ţara noastră.

4 COMENTARII
  • simona 18.01.2010 la ora 20:55 pm
    Foarte bun articolul,domnule Narcis,sa speram ca cineva ,dintre aceeia care se zbat atita pentru putere,sa l citeasca si sa faca ceva.Nu am sa inteleg niciodata felul de gindire al medicilor romani,au studiat atita prin facultati ca sa trimita oamenii la cimitir?Domnilor parlamentari daca mor oamenii pe capete acolo,cine o sa va mai voteze?Ginditi va ca si voi poate o sa va imbolnaviti intr o zii si un sistem de sanatate pus la punct in Romania v ar scutii de multe cheltuieli prin strainatate.Ar trebui sa fie un lucru primordial in orice tara din lume.
  • teodora 18.01.2010 la ora 20:56 pm
    Dle Narcis, va propun cateva obiective pentru initiativele parlamentarilor gorjeni in domeniul sanatatii: - Sprijinirea pacientilor cu privire la dreptul de rambursare a cheltuielilor de sanatate in oricare tara din Uniunea Europeana; - Asigurarea de garantii cu privire la siguranta si calitatea serviciilor medicale transfrontaliere; - Promovarea cooperarii intre sistemele nationale de sanatate pentru imbunatatirea serviciilor medicale acordate tuturor pacientilor. Propunerile trebuie sa aiba ca principal obiectiv ingrijirea medicala a pacientului! Cred ca este una din cele mai importante initiative.
  • dora 18.01.2010 la ora 20:56 pm
    ...si crearea unor Centre Nationale pentru Informarea Pacientilor. Pacientii se vor putea adresa acestor centre pentru a afla, de exemplu, care este procedura pentru o plangere medicala sau ce tip de serviciu medical poate accesat in alt stat membru. Cred ca si acest obiectiv este important. Trebuie discutat si cu europarlamentarii care au mai incercat astfel de obiective...sau cu actualii...!!!!!
  • dora 18.01.2010 la ora 20:57 pm
    Va propun obiective pentru parlamentari in domeniul sanatatii: - Sprijinirea pacientilor cu privire la dreptul de rambursare a cheltuielilor de sanatate in oricare tara din Uniunea Europeana; - Asigurarea de garantii cu privire la siguranta si calitatea serviciilor medicale transfrontaliere; - Promovarea cooperarii intre sistemele nationale de sanatate pentru imbunatatirea serviciilor medicale acordate tuturor pacientilor. …si crearea unor Centre Nationale pentru Informarea Pacientilor. Pacientii se vor putea adresa acestor centre pentru a afla, de exemplu, care este procedura pentru o plangere medicala sau ce tip de serviciu medical poate accesat in alt stat membru. Cred ca si acest obiectiv este important. Trebuie discutat si cu europarlamentarii care au mai incercat astfel de obiective…sau cu actualii…!!!!!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *