În Piaţa Centrală a Târgu Jiu-lui, debandadă şi jeg. Oamenii de rând s-au obişnuit cu asta şi n-au nicio reacţie, nicio obiecţie. Ei resimt foamea şi sărăcia, dar, oarecum paradoxal, lipsa de civilizaţie nu-i doare nicicum. Din contră, o întreţin. Autorităţile plătite din bani publici vin, îşi iau şpăgile, şi pleacă fără să schimbe nimic. Piaţa Centrală a Târgu Jiului e principalul nod comercial al judeţului. Cu toate acestea, nu se diferenţiază cu nimic de un talcioc de ghetou.
În clădirea veche a Pieţei Centrale se vând, la grămadă, pantofi şi haine vechi, produse alimentare, şuruburi, şaorma, chiloţi, castroane şi peşte. În imaginile alăturate puteţi vedea peisajul scârbos existent zi de zi în acest loc. Maldăre de încălţăminte second hand întinse pe jos. La mai puţin de un metru distanţă se vinde şaorma, hamburger şi alte alimente. Întreprinzători: Bunget Ion-Lucian si Bunget Mirela-Lavinia.
Tot în ţigănia asta, la alţi doi metri, unul dintre cei mai vechi şi mai bogaţi comercianţi din zonă, Victor Loga, vinde măsline vrac, brânză, pulpe, peşte şi multe alte alimente neacoperite şi neprotejate nicicum. Nici el, nici vânzătoarele lui n-au nicio reacţie când văd că în poarta lor se vinde zilnic încălţăminte veche. Poate alimentele devin mai gustoase, aşa. Victor Loga e prieten cu toate autorităţile judeţului şi oraşului. În separeul restaurantul său din zonă, disponibil doar feţelor foarte alese, se întâmplă câte şi mai câte. Ar fi de-ajuns să dea un singur telefon ca să se facă ordine în zonă. Dar, nu. Poate aşa şi-o fi gândit omul afacerea, să se dezvolte în jeg. Poate atât îşi respectă clienţii.
Minţi luminate de la Bucureşti au constatat că instituţiile ce ar trebui să asigure securitatea alimentară a populaţiei ia şpagă pe cont propriu şi nu fac nimic în interes public. De aceea s-a decis crearea unui Consiliu Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor. La Gorj, această structură se reuneşte trimestrial şi e prezidată de prefectul Liviu Andrei. Din această structură care colcăie de şpăgari, ineficienţi şi incapabili fac parte, printre alţii: Mădălin Giurcău, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Nicolae Dineaţă, şef Control în Sănătate Publică (aşa-numitul SANEPID) şi Ion Iliuţă, şef la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj. Deşi atribuţiile lor profesionale se suprapun pe multe segmente, niciunul dintre aceste monumente de incompetenţă n-au văzut în viaţa lor încălţămintea second-hand amestecată cu alimentele vrac şi n-au luat nicio măsură. Ce – or face ei în reunirile lor trimestriale prezidate de Andrei nu e greu de bănuit. Posibil să supună spre aprobarea prefectului grafice de rotire a cadrelor în sistemul de colectare a şpăgii. Adică, din respect pentru patronii pe care se prefac că-i verifică, cel puţin să nu se calce pe picioare unii pe alţii când se duc la cules de şpagă.
În Piaţa Centrală a Târgu Jiu-lui e foarte greu să scapi neagresat de cerşetori. Nişte nenorocite îşi plimbă bebeluşii la piept, prin ger, de ani de zile, dar bebeluşii rămân tot mici. Tot felul de copii cebăluiţi mişună prin zonă, de multe ori împiedicându-se de patrulele de la Poliţia Locală şi de la Serviciul de Ordine Publică. Voi continua să o spun: câtă vreme Târgu Jiul rămâne rezervaţie de cerşetori, Filip şi Tudor, şefii structurilor publice care ar trebui să se ocupe de această problemă sunt ori foarte incompetenţi ori patronează şi ocrotesc aceste reţele de cerşetorie.
Deşi are abonament la separeul cu circuit foarte închis al prietenului său Victor Loga, nici măcar primarul Florin Cârciumaru n-a văzut jegul şi debandada din zonă. Să-şi fi notat în agendă nici nu poate fi vorba. Încă o dovadă că, orice aduce profit camarilei susţinute de Primăria Târgu Jiu e bine să rămână la fel, chiar dacă mun’cipiile din jur evoluează, în timp ce noi stăm pe loc sau mergem înapoi.
Într-o ediţie viitoare vă vom povesti, documentat, de ce şi în folosul cui firme de prestigiu din Occident, care abundă în oraşele vecine Craiova, Râmnicu Vâlcea şi chiar în Drobeta Turnu Severin sunt atent percheziţionate şi oprite la intrarea în Gorj. Aici e interzis pentru METRO, CARREFOUR, SELGROS, McDONALDS, OMV, PRACTIKER, DEDEMAN, BAUMAX, REAL, CORA, BILLA. Pe WIKIPEDIA există “Lista centrelor comerciale din România”. Reşedinţele judeţelor din jur au fiecare înşirat câte un cârnat de centre comerciale acolo. Bă nenorociţilor care sunteţi voi nenorociţi: acolo Gorjul şi Târgu Jiul nici nu sunt trecute! Opriţi-vă!
Notă: În realitate, oamenii legii acţionează permanent pentru eradicarea comerţului ambulant, pentru prevenirea şi sancţionarea ilegalităţilor din acest domeniu deosebit de sensibil care este securitatea alimentară. Stau mărturie, în acest sens, nenumăratele controale în care echipe mixte de organe de control, însoţite de ziarişti leşinaţi – în criză de subiecte pupincuriste – s-au deplasat în teren şi au aplicat într-o manieră intransigentă legea.