Laurențiu Ciurel a încălcat contractul dintre CEO și S.C. BVA COAL S.R.L., acceptând să livreze cărbune în absența garanției bancare convenite, de 780.000 euro, și refuzând aplicarea de penalități ce ar fi trebuit să se ridice până în prezent la 700.000 euro!
Cei doi interlopi de la S.C. BVA COAL S.R.L., favorizați de Ciurel, au reușit să încurce pe toată lumea: sârbii sunt nemulțumiți de cantitățile mici de cărbune livrate, transportatorii se simt țepuiți pentru că nu – și primesc banii, iar CEO a ratat șansa de a încasa milioane de euro care ar fi îndepărtat pericolul concedierilor.
Scandalul exportului de cărbune în Serbia este departe de a se fi încheiat. Așa cum era de așteptat, S.C. BVA COAL S.R.L., firma cu 200 de lei capital social prin care Laurențiu Ciurel, managerul CEO, a ales să exporte cărbune în Serbia, a încălcat, deja, contractele încheiate și cu CEO, și cu beneficiarul din Serbia, dar și cu firmele care asigură transportul cărbunelui. Faptul că Ciurel a emis scrisoare de recomandare, în vederea participării la licitația din Serbia, pentru doi interpuși ai grupării criminale a lui Sergiu Băhăian, deținători ai S.C. BVA COAL S.R.L., se dovedește a avea consecințe financiare dintre cele mai dezastruoase pentru CEO.
În plus, deși S.C. BVA COAL S.R.L. a încălcat grav contractul semnat cu CEO, Ciurel nici nu a reziliat înțelegerea, nici nu a aplicat penalități, dovedind o toleranță inexplicabilă, care îl consacră încă o dată pe managerul CEO ca viitor pușcăriaș.
La modul ideal, dacă ar fi acționat ca un manager care dorește ca compania pe care o conduce și angajații ei să prospere, Ciurel ar fi acceptat invitația autorităților din Serbia și ar fi exportat direct cele 1.200.000 tone de cărbune în țara vecină. În această situație, CEO ar fi avut încasări de 24 de milioane de euro, dacă din prețul de vânzare în Serbia, de 35,7 euro pe tonă, scădem un cost mai mult decât acoperitor, cu transportul și alte taxe, de 15,7 euro, și CEO ar fi rămas cu un profit de 20 de euro pe tonă. Când ai 19.000 de angajați cărora trebuie să le conservi locurile de muncă, e inadmisibil să te prevalezi de scuze cretine cum că CEO n-a exportat direct pentru că transportul era complicat și nu era deloc comod.
Dacă CEO ar fi exportat direct, livrarea de cărbune ar fi început din 19 noiembrie 2014, data finalizării licitației din Serbia.
Revenind în realitate, Ciurel nu s-a deranjat să exporte direct cărbune, refuzând cele 24 de milioane de euro și făcând loc unui consorțiu alcătuit din doi interlopi din Constanța și doi mafioți din Serbia. În context, un studiu publicat recent de organizația nonguvernamentală CEE Bankwatch Network este mai mult decât edificator.
Iată traducerea:
”O privire sumară asupra membrilor consorțiului care a câștigat licitația din Serbia ar trebui să ridice oricui semne de întrebare.
Una dintre cele două firme sârbe este „VIROM GROUP”, al cărei patron, Dejan Oketić, a fost condamnat în 2008, pentru apartenență la gruparea denumită „mafia petrolului„.
Potrivit Registrului Comerțului din Romania, firma BVA COAL a fost infiintata la 24 octombrie 2014, la mai puțin de o lună înainte de semnarea contractului din Serbia (19 noiembrie). BVA COAL si-a declarat sediul într-un apartament din Constanța, și un capital de 45 de euro. Cei doi acționari ai BVA COAL dețin si BVA Structure Trading, o societate de comert cu deșeuri, înregistrată la aceeași adresă. Numele ambilor acționari ai BVA COAL au fost asociați cu crima organizată și mita. Unul dintre ei a fost administrator al societății Steel Shining SRL, cumpărata în anul 2007 de la unul dintre cei mai temuti criminali în serie din România (condamnat la închisoare pe viață în 2011). Celălalt este cercetat pentru mită într-un caz ce are legatura cu poliția rutieră.
Unul dintre sub-contractori este Dragan Ćurčić, un membru al așa-numitei „mafii a vămilor”, care a fost in inchisoare până de curand. De asemenea, suspect este faptul că oferta câștigătoare a oferit un preț de 35.8 euro pe tonă, care include costurile de transport de 14 euro / tonă.”
Contractul dintre CEO și S.C. BVA COAL S.R.L., intermediarul preferat de Ciurel pentru livrarea de cărbune în Serbia, este semnat, după o licitație de tot râsul, abia în data de 19 decembrie 2014. Deși sârbii așteptau, deja, de o lună, să li se livreze cărbune, dar Ciurel și cei doi interlopi încă se luptau cu birocrația.
Prima nouă dezvăluire: deși prin contract S.C. BVA COAL S.R.L. se obliga ca în maxim 15 zile să prezinte o garanție bancară de 780.000 de euro, ea nu există nici în ziua de azi. Nedepunerea acelei garanții trebuia să conducă la rezilierea contractului. Sursele noastre relatează că, inițial, Ciurel a refuzat să livreze cărbune în absența scrisorii de garanție bancară. După expirarea termenului de 15 zile, cei doi interlopi și-au scos la înaintare susținătorii din mediul guvernamental, care l-au forțat pe Ciurel să încalce contractul și să înceapă livrarea cărbunelui. Cum Ciurel se așteaptă să fie reținut de DNA în orice clipă, a revenit la rolul de slugă, de preș, și s-a executat.
În data de 8 ianuarie 2015 a început livrarea cărbunelui în Serbia, acolo unde era așteptat din 19 noiembrie 2014.
Potrivit contractului dintre CEO și S.C. BVA COAL S.R.L., tranzacția are o durată de maxim 6 luni, iar firma din Constanța se obligă să ridice 10.000 de tone zilnic, șase zile pe săptămână.
La 12 februarie a.c., printr-un comunicat oficial al CEO ni se transmit următoarele: ”(…) Pentru a securiza contractul s-a pus, de asemenea, conditia ca plata carbunelui sa fie facuta in avans. (…) Pana in prezent, cumparatorul a achitat, in avans, suma de 11,1 mil lei, reprezentand contravaloarea unei cantitati de 140 000 tone carbune.”
Practic, în primele 31 de zile de livrare, S.C. BVA COAL S.R.L. ridicase 140.000 de tone, rezultând o medie de 4.516 tone pe zi. La art. 13.3 din contract scrie că dacă într-un interval de 30 de zile se ridică mai puțin de 5000 de tone pe zi, CEO are dreptul de a rezilia contractul și de a reține garanția de bună execuție. Cu toate că așa-zisa afacere scârțâia și transportatorii deja se plângeau că nu fuseseră plătiți de interlopii din Constanța, neavând ce garanție bancară să execute, Ciurel a mers înainte și a încălcat din nou termenii contractuali, favorizând S.C. BVA COAL S.R.L.
Sursele noatre de la nivelul Directoratului CEO ne-au informat că până ieri, adică până în a 59 – a zi de livrare propriu-zisă, s-au ridicat doar 310.000 de tone de cărbune, adică o medie de 5.254 de tone pe zi. Asta presupune foarte puțini bani încasați de CEO. Vinzi puțin, încasezi puțin. Vorbim deocamdată de numai 4.030.000 euro, din totalul contractual de 15.600.000 euro! Firește, însă, că în contract sunt prevăzute penalități, pe care Ciurel, preșul interlopilor, nu le-a pus în aplicare. Mai exact, Ciurel era îndreptățit să aplice penalizări medii de 12.000 euro pe zi, ceea ce până acum ar fi dus nu doar la responsabilizarea S.C. BVA COAL S.R.L., ci și la încasări de 700.000 euro pentru CEO.
Sunt dincolo de orice îndoială reaua credință, iresponsabilitatea și dorința evidentă a lui Ciurel de distrugere a CEO. Deși refuză să aplice astfel de penalități, tocmai a notificat AJOFM că de la 1 iunie va da afară 2133 de angajați, motivând că nu mai sunt bani de salarii!!!
Trecând pe celălalt mal al Dunării, cumpărătorul sârb de cărbune este profund nemulțumit de livrarea cu întârziere și la cantități înjumătățite a cărbunelui angajat prin contract la 19 noiembrie. Mai mult, între S.C. BVA COAL S.R.L. și celelate două firme din consorțiul care au câștigat licitația au apărut tensiuni grave. Potrivit surselor noastre, VIROM GROUP virează celor doi interlopi din Constanța tranșe de bani pentru cumpărarea în avans a cărbunelui și plata transportatorilor. Tipic pentru cei doi țepari în legătură cu care am probat că au datorii de aproape 22 miliarde lei vechi la statul român, banii n-au ajuns la transportatorii din România, care se găsesc acum într-o situație fără ieșire, așteptând … o minune. Carevasăzică, nu doar CEO a fost prejudiciat prin blatul dintre Ciurel și cei doi interlopi, ci și statul sârb, care nu-și primește cărbune suficient și la timp, precum și transportatorii din România.
În aceste condiții, devine posibilă atât rezilierea contractului de către partea sârbă, care își va căuta ulterior alți furnizori de cărbune, cât și refuzul transportatorilor de a mai lucra pentru S.C. BVA COAL S.R.L.
De citit și: