Democrația și statul de drept din Gorj sunt într-un punct critic, adică în faza în care nimeni nu mai poate fi prostit că ar exista așa ceva, pe aici, pe la noi.
În orice demers și în orice stare există un moment care, odată depășit, face imposibil drumul înapoi.
Astăzi omul de afaceri Mihai Râmescu a intrat în a cincea zi de grevă a foamei. Acest protest extrem a fost motivat de abuzurile săvârșite de șeful IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea, împotriva sa și a firmei sale. Râmescu e primul afacerist care, atunci când i s-a cerut șpagă, a ales altă cale, a normalității. Din câte cunosc, Caragea mai fusese refuzat doar de inși aflați în imposibilitate de plată. O parte dintre ei au fost arestați, din această cauză. Alexandru Lupulescu și-a spus povestea, public, vineri seara, la Tele 3. Alții se pregătesc să o facă. Mini-revoluția declanșată de Râmescu are ecouri și în afara țării, de unde oameni de afaceri fugiți din Gorj anunță și ei dezvăluiri incredibile.
Se știa că presa din Gorj, cu puține excepții, trece cu vederea derapajele incredibile ale lui Caragea. Eu, unul, însă, nu mi-am imaginat că controlul inspectorului șef asupra proprietarilor de media este atât de complet și brutal. Edițiile de azi ale ziarelor locale, ca și cele de săptămâna trecută, nu scriu niciun rând despre omul ajuns la a cincea zi de grevă a foamei. Sminteala este totală când vezi că cel puțin o publicație arborează dement bannerul publicitar al firmei Ghiocela, de unde deduc că însuși Râmescu finanțează astfel de ziare “libere” și „independente”, cu respect pentru cititori, democrație și statul de drept.
Embargo-ul impus de Caragea, prin proprietarii de media, asupra protestului, a fost spart de o singură televiziune: Tele 3. Din păcate, cred că între timp și acționariatul acesteia a fost “autosesizat” de inspectorul șef, deci e posibil să nu mai intre nicio știre și niciun invitat în direct fără mandate de aducere de la IPJ Gorj.
Regret că până și un om de afaceri care mi – era drag ca structură și stil, neoriginar din Gorj, n-a găsit niciun cadru și nicio secundă libere, pentru protestul lui Râmescu, în grilele radioului și televiziunii pe care le patronează. Dacă și el stă drepți, în Gorj mai rămâne un singur lucru de fãcut: de plecat cât mai repede de aici.
E normal ca presa să nu vorbească despre lucruri banale, normale, care se întâmplă în fiecare zi. Să taci, însă, despre protestul unui om aflat în a cincea zi de grevă a foamei este o culme neobișnuită într-un stat de drept și într-o democrație. Să taci despre mărturiile credibile ale unor afaceriști care spun că fie li s-a cerut să facă afaceri cu comandantul poliției, fie au fost arestați când n-au mai avut de unde da șpagă, tine de nebunie, de o realitate paralelă în care patronii de media își teleportează cititorii.
Felul în care arată în aceste zile ziarele din Gorj, ce se aude pe radiouri și ce se vede la televiziuni demonstrează că proprietarii lor sunt șantajabili. Ei știu că dacă angajații lor scriu despre Caragea, la IPJ se dă ordin să se scrie despre ei, în dosare penale. Și nu sunt doar șantajabili. Sunt și coechipieri cu Caragea, în haita de hiene care tine județul la respect. Deci ocupă poziții privilegiate, pentru a căror conservare sacrifică ideea de presă, de democrație, de libertate și trec sub tăcere un protest extrem al unui om care, dacă nu poate răsturna un sistem mafiot, cel putin îl arată cu degetul și îl înfruntă.
Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât, la intrarea în greva foamei, Râmescu a fost împins, covârșitor, de aceeași presă care și-a luat, cuminte, notițe de la inspectorul șef și a mediatizat zile în șir că Râmescu a încălcat nu știu ce lege folosind bunuri ale firmei sale la nunta fiicei sale. Pauză din sminteala și noaptea publică: pentru acea nuntă organizată la restaurantul lui, Râmescu i-a emis ginerelui său o factură de 800 milioane lei vechi. Adică atât cât facturează toți patronii de restaurant din Gorj, cotizanți la Caragea, într-un an întreg. Totuși, aceeași presă l-a linșat public pe Râmescu, devenind, practic, un instrument de hărțuire folosit de Caragea în demersurile sale de a smulge șpaga pentru protectorii săi din IGPR și MAI.
Să trăiești în Gorj este din ce în ce mai dificil.
Notă: Respect, Pandurul.