Maestrul Ştefan Popescu, „vrăjitorul” instrumentelor de suflat s-a calificat în semifinala show-lui „Românii au talent”, demonstrând juriului măiestria neobişnuită cu care directorul adjunct al Şcolii Populare de Arte din Târgu Jiu transformă o multitudine de obiecte în instrumente populare. Virtuozitatea dovedită de Ştefan Popescu, director adjunct al Şcolii Populare de Artă, i-a impresionat pe Mihai Petre, Andra Măruţă şi Andi Moisescu. Suflând de la şase ani la fluier, naistul s-a născut cu harul de a preface orice obiect într-un instrument muzical. Cum face, cum nu face, melodii tradiţionale ies din găurile în care suflă Ştefan Popescu, talentatul gorjean care îţi cântă la nucă, par, solniţă, sticlă, ploscă sau nai, în aşa fel încât harul său i-a lăsat cu gura căscată pe toţi cei care l-au ascultat.
[youtube]tMlBEMop8vI[/youtube]
Expresiv, talentatul gorjean spune că „i-am omorât cu sticla, cu uluca, cu solniţa şi cu Ciocârlia cântată cu lingura şi fluierul”. “Moartea” despre care vorbeşte Ştefan Popescu este, însă, una duioasă, ce le-a făcut plăcere celor care l-au ascultat. „S-a ridicat sala în picioare când am cântat. Am făcut cel mai mare show de acolo, din câţi s-au prezentat”, zice gorjeanul. N-a fost, însă, singurul artist gorjean care a impresionat, alături de acesta intrând în semifinale „Măriile Gorjului” şi Grupul de Fluieraşi şi Naişti Jiana. În ceea ce-l priveşte, Popescu i-a lăsat pe toţi cu gura căscată când a cântat la pseudo-instrumentul pe care l-a botezat „digifonful”. Pentru etapa următoare a show-lui, Ştefan Popescu are planuri mari şi vrea să arate că în judeţul tăiat de Jiu românii au talent. „Voi cânta dintr-un ciomag, să fac Ciocârlia din ciomag, să-i omor de tot”, încheie gorjeanul talentat de la Târgu-Jiu.
Ştefan Popescu reuşeşte să cânte la peste 24 de instrumente de suflat clasice şi alte 12 neconvenţionale, instrumente pe care le-a creat el însuşi. Dacă în clasa a V-a era dirijorul corului şcolii generale, acum spune că „nu m-aş lăsa de muzică, orice-ar fi. Îmi place să suflu, să scot sunete pentru sufletele ascultătorilor, să încerc orice obiect, să-i văd tonalitatea, cum sună, ce se poate face cu el”, spune artistul gorjean.
La Târgu Jiu, Ştefan Popescu a fondat o adevărată şcoală de nai şi de fluier, unde are sute de elevi. În 1974, maestrul a construit primul nai, iar acum a ajuns să aibă circa 600 de astfel de instrumente. Dragostea pentru instrumente îl frământă clipă de clipă, astfel că maestrul a scos din anonimat 12 obiecte pe care le-a denumit pseudo-instrumente de suflat.