În ultima ședință a Consiliului Local Târgu Jiu, iritat de lămuririle cerute de consilierul local Mihai Paraschiv în legătură cu modul de cheltuire a banilor publici, primarul Florin Cârciumaru l-a catalogat drept „mârtan”, i-a interzis să mai vorbească și l-a trimis să vocifereze la PNL.
[youtube]IBnZG1zHIV8[/youtube]
Narcis Daju: Am văzut cu toții că, zilele acestea, primarul Cârciumaru este foarte irascibil. Care ar fi cauza?
Mihai Paraschiv: Probabil că a ajuns să își dea seama de situația “realizărilor” dumnealui din ultima vreme și că nu este atât de bine văzut de locuitorii municipului Târgu Jiu.
N.D.: Când spuneți “ultima vreme” vă referiți la toți cei 14 ani sau doar la ultimele luni de mandat?
M.P.: „Realizările” sunt din ultimii 14 ani și nu cred că se poate lăuda cu lucruri prea multe și prea bune…
N.D.: Luni, în plină ședință de Consiliu Local, ați fost făcut „mârtan” și vi s-a interzis să mai vorbiți. Ați fost trimis să „vociferați” la PNL…
M.P.: A fost o dovadă clară a felului retrograd în care privește domnul primar echipa de consilieri a Primăriei Târgu Jiu. Probabil că așa este obișnuit să vorbească cu oamenii, din ședințele de la PSD…
N.D.: Aveți informații că se adresează la fel și unor membrii PSD?
M.P.: Sigur că da, dânsul este obișnuit cu jignirile, mai ales în ședințele pe care le prezidează la Partidul Social Democrat, și, de ce să nu recuoaștem, și în cadrul activității de la Primărie.
N.D.: În câte Consilii Locale din țară credeți că se mai adresează așa primarul consilierilor locali, cu apelative de acest fel?
M.P.: Mi-ar plăcea să cred că este singurul Consiliu Local în care se întâmplă astfel de lucruri și că nu mai sunt astfel de cazuri în țară.
N.D.: De ce credeți că ceilalți consilieri au pus capul în pământ și nu au avut niciun fel de replică la reacția primarului de luni?
M.P.: De frică, în primul rând, de a nu-și pierde locul de consilieri și susținerea politică. Ma refer la cei de la PSD, iar ceilalți au fost amăgiți cu tot felul de avantaje mărunte.
N.D.: Are vreo legătura faptul că Nicolae Davițoiu finanțează Tele 3, singura televiziune de opoziție din Gorj, cu excluderea de luni din Consiliul Local?
M.P.: În general, formarea mea de inginer nu mă lasă să fac tot felul de supoziții pe care nu le pot demonstra. Știu că a fost mai de mult exclus din PDL domnul Davițoiu, și,din câte am înțeles, nu a participat la nicio convocare a comisiilor de arbitraj din cadrul PDL, și ăsta cred că a fost și motivul pentru care a fost exclus definitiv în final.
N.D.: Gore Popescu se va ridica la cerințele postului de consilier local? Din activitatea politică anterioară a dânsului, sunt argumente în acest sens?
M.P.: N-aș putea să vă spun, nu îl cunosc pe domnul Gore Popescu , motiv pentru care nu vreau să mă antepronunț asupa posibilităților de a face față cerințelor din Consiliul Local. Rămâne de văzut în viitorul apropiat.
N.D. Înainte să intrați în Consiliul Local, aveați o anumită imagine despre structura aceasta. Cum s-a schimbat percepția dumneavoastră despre ceea ce se întâmplă în realitate în Comisii și în Consiliul Local?
M.P.: În general, nu se întamplă mai nimic în Comisii, discuțiile cred că sunt doar de formă, dacă ma refer la câteva solicitări pe care le-am făcut noi de-a lungul timpului de a ni se pune la dispoziție documente justificative ale cheltuielilor. Toate rămân la stadiul de “o să le primim, o să vedem, o să facem”. Dacă ați sesizat, la sfârșitul ședințelor apar anumite materiale care intră la „diverse”, acestea sunt apărute pe ordinea de zi după ședințele de comisii, care se desfășoară joia, și – după cum ați văzut – nici nu se întreabă membrii Consiliului dacă au o opinie, ci direct președinții comisiilor spun că sunt de acord cu hotărârile respective.
N.D. Au fost încercări din partea conducerii Primăriei de a cumpăra tăcerea unor consilieri locali? Nu mă refer neapărat la dumneavoastră…
M.P.: Nu știu dacă există așa ceva, dar bănuiesc că atitudinea colegului nostru Giorgi ar putea fi pusă în dreptul acestei încercări.
N.D.: Giorgi a fost citat ieri de TV Sud cu o declarație care suna așa: “Dian Popescu își însiră minciunile ca pe cuburile de gheață în sticlele de whiskey.” E normal ca un liberal care a ajuns în niște funcții cu sprijinul PNL să vorbească așa despre liderul organizației județene?
M.P.: Dacă pot să încep cu o glumă, nu știu cum pot fi cuburile de gheață introduse în sticlele de whiskey, sau cel mai bine cred că ar fi caracterizat de un personaj, Dinu Păturică, dacă nu mă înșel… Domnul Giorgi este un parvenit care a uitat de unde a plecat și cine l-a ajutat să acceadă în aceste funcții, motiv pentru care își tratează colegii cu lipsă de respect, după cum ați văzut în presa locală.
N.D.: Bun, dar liberalii nu iau atitudine împotriva dânsului, în afară de dumeavoastră și de Nădrag nu au mai fost alte voci, la fel cum nimeni din PNL nu v-a luat apărarea după ce ați fost jignit, luni, de primarul Cârciumaru…
M.P.: Domnul Giorgi este membru al organizației municipale și, în urma derapajelor dânsului, în cadrul Biroului Politic Municipal s-a făcut o propunere de excludere către Biroul Politic Județean, după cum prevede statutul. Ulterior, trebuia dezbătut acest caz în Delegația Permanentă. Faptul că nu a fost dezbătut în cadrul Biroului Județean a făcut să nu se dea curs solicitării mele de excludere, pe care am ridicat-o în Delegația Permanentă, dar sunt sigur că la prima întâlnire a Biroului Județean se va lua în discuție acest aspect. Cât despre faptul că nu au fost colegi care să sară în apărarea mea, nu știu dacă era cazul, atâta timp cât nu au știut despre ce era vorba în ședința de luni și nu a fost strict o problemă legată de un anumit proiect. Eu am fost deranjat de cheltuirea banilor publici fără să se dea socoteală pentru ce se întâmplă. În urmă cu un an de zile am aprobat o hotărâre prin care se aproba , pentru Edilitara, undeva pe la un miliard jumate, pentru extinderea padocului cu 500 mp, și exista un termen de execuție de 12 luni. Acest termen s-a scurs, nu au apărut alte modificări la padocul de acolo, și am întrebat dacă acești bani i-a luat Edilitara, urmează sa îi ia, îi mai va lua, plus alte cheltuieli care nu erau trecute ieri în regulamentul de funcționare. Ar fi trebuit să știe domnii care au elaborat acel regulament la ce cheltuieli ar trebui să ne așteptăm cu eutanasierea câinilor, dar a fost făcut în grabă, a fost făcut pe genunchi, doar de dragul a de fi făcut un regulament, de a masca o modalitate de furt din banul public.
N.D.: Susțineți că se aprobă în Consiliul Local investiții, se alocă bani, și acele lucrări nu sunt duse la capăt, dar banii se cheltuie?
M.P.: Da, indiscutabil. După cum am mai spus și înainte, mi se pare inutil să se investească atâția bani în societatea Transloc, care este o societate pe pierdere în permanență. De cel puțin doi ani, de când sunt eu în Consiliul Local, am observat acest aspect. Toată lumea susține că nu poate fi privatizată din cauza gratuităților care se acordă unei anumite categorii de pensionari. Eu am susținut că este normal ca pensionarii să aibă transportul gratuit, transportul local, indiferent de vârsta dumnealor, pentru că pensiile nu au o valoare foarte mare și abia ajung oamenilor pentru traiul de zi cu zi. Dar este doar o găselniță de a lua din banii publici fără justificare.Este anormal în cazul unei societăți care este pe pierdere să majoreri capitalul social de peste patru ori! Să vii cu 40 de miliarde pentru achiziția unor autobuze foarte mari, când ai putea să mergi cu niște microbuze, sau cu alte mijloace de transport în comun mai de actualitate.
N.D.: Cum apreciați că evoluează în momentul de față PNL Gorj, comparativ cu perioada când organizația era condusa de Dan Ilie Morega?
M.P.: Cred că avem ceva deficiențe la capitolul organizare, domnul Morega era o persoană mult mai bine organizată. Din alte puncte de vedere îmi e destul de greu să apreciez, eu fiind membru PNL doar o perioada foarte scurtă în mandatul domnului președinte Morega.
N.D.: Au fost voci care au acuzat liberalii gorjeni de lipsă de solidaritate cu președintele Crin Antonescu. Au fost și oameni de presă, și oameni politici care au spus că era normal ca liberalii să demisioneze din funcțiile publice în care ajunseseră cu sprijin politic, și să înceapă o adevarată opoziție în județul premierului Ponta. Părerea dumneavoastră care e?
M.P.: Domnul Antonescu a spus că este anormal ca anumiți membrii ai PNL să își piardă o calitate de director, sau alt post câștigat pe merite profesionale și nu neapărat politice. Cred că dânsul s-a referit la numirile politice directe. Cred că ar trebui să fie solidari cu președintele Antonescu, și aici mă refer la cei numiți în funcțiile respective pe criterii strict politice.
N.D.: Vi se pare că Ciolocoi a ajuns vicepreședinte la Consiliul Județean pe criterii profesionale?
M.P.: În general, postul de vicepreședinte la un Consiliu Județean este ales pe criterii politice, dar, după cum știți, majoritatea în CJ este oarecum fragilă și pot apărea oricând surprize la un eventual vot pentru desemnarea unui alt vicepreședinte.
N.D.: Președintele Forței Civice Gorj, Ion Săvoiu, a vorbit despre pesedizarea echipei Pandurii Târgu Jiu… Dumneavoastră cum vedeți lucrurile?
M.P.: Nu sunt un cunoscător al acestui sport, dar mi se pare anormal ca echipa de fotbal să fie condusă pe criterii politice, după cum am tot văzut în presă în ultima vreme. Nu este normal să fie o intervenție a politicului în activitatea sportivă, pentru că este o activitate care nu ar trebui să aibă nimic de a face cu politica.
N.D.: Cât mai va dura până vor fi completate locurile vancate din Consiliul Local și din Consiliul Județean?
M.P.: Dacă ar fi fost după mine, aceste locuri ar fi fost completate imediate, pentru că este normal ca și Consiliul Local și Consiliul Județean să funcționeze cu toți membrii în funcție. Această tergiversare nu face bine nimănui și nu înțeleg de ce nu răspunde nimeni din punct de vedere legal pentru aceste întârzieri. După cum ați văzut, în cazul înlocurii domnului Davițoiu cu domnul Gore Popescu, s-a putut face într-o zi această numire, motiv pentru care consider că și celelate numiri ar trebui făcute la fel de repede.
N.D.: Vorbind despre organizațiile de tineret al partidelor politice, în afară de dumneavoastră și de Claudiu Manta, care într-adevăr conduceți niște structuri cu activitate și foarte vizibile, la restul organizațiilor de tineret nu se știe cine sunt liderii și ce activități derulează…
M.P.: Organizația de tineret a PNL este cea mai veche din țară, are cea mai veche istorie, celelate partide, bine, PSD nu are o istorie, este doar o istorie postdecembristă… Suntem singurul partid care avem o istorie în această țară.
N.D.: Valul tânăr din PSD este peste sau sub Călinoiu, Cârciumaru și ceilalți, în ansamblu?
M.P.: În afară de domnul Manta nu aș putea spune că am identificat ceva persoane cu care se poate discuta acolo.
N.D.: Pe Ciprian Florescu, dupa prestația de doi ani ca vicepreședinte la CJ, l-ați cataloga mai degrabă ca specialist sau ca demagog?
M.P.: Nu îmi place să fac aprecieri strict personale, e bine că sunt promovați tinerii, chiar și în PSD, dânsului i s-a dat o șansă. Acum că prerogativele sunt destul de limitate este o altă problemă și nu știm cum ar evolua dacă ar avea conducerea întregului CJ de exemplu, sau să fie lăsat să se desfășoare la adevărata dânsului valoare.
N.D.: Avem, în momentul de față, zece parlamentari de Gorj și se vor organiza alegeri pentru a-l desemna pe al unsprezecelea. Se vor cheltui câteva miliarde în campanie, de către toate partidele politice, și apoi alte câteva miliarde cu salariul, cu diurnele și cabinetele acelui senator. Nu era mai bine ca cu acești bani, care se duc undeva pe la 15-20 de miliarde, să sa facă un pod sau un bloc în Gorj?
M.P.: S-ar putea face mult mai multe cu banii care sunt alocați anapoda. Ăsta este și motivul pentru care am avut reacția pe care o știți în Consiliul Local. Legea Electorală actuală nu conduce la cea mai fericită formă de organizare a Parlamentului, motiv pentru care avem și așa de mulți parlamentari, și mi se pare o anomalie să se organizeze alegeri doar într-o parte din colegiile rămase vacante. De exemplu la Iași a rămas un Colegiu total neocupat. Dacă la Târgu Jiu din două Colegii de Senat avem pe Colegiul 1 doi senatori, la Iași avem Colegii descoperite, care nu mai au reprezentare în Parlamenul Romaniei și s-a încălcat un drept al cetățenilor de a fi reprezentați. Cred că au fost făcute alegeri doar în aceste sașe Colegii unde PSD-ul are siguranța că o să le și câștige, pentru a-și întări susținerea din Parlament. Acesta este singurul motiv pentru care au fost organizate aceste alegeri, pentru ca PSD sa își mărească confortul din Parlament.
N.D.: Se prevede un blat la Gorj între PSD și PP-DD, având în vedere că luni chiar dumneavoastră ați aprobat un sediu ultra-central pentru structura județeană a PP-DD, având în vedere numirile care se vehiculează pentru perioada următoare? Mai mulți membrii PP-DD vor ajunge în funcții cu susținerea PSD-ului…
M.P.: Este foarte posibil să se întâmple acest lucru, PSD-ul este un specialist al blaturilor, dar ne vom edifica după alegerile din 25 mai de poziția pe care fiecare partid se va hotărî să o adopte pe eșichierul politic.
N.D.: Credeți că va mai rămâne Crin Antonescu, după 25 mai, președinte la PNL?
M.P.: Eu sunt sigur că da.
N.D.: A anunțat că dacă nu va obține 20 la sută pleacă…
M.P.: Nu ar avea unde să se ducă restul voturilor, deși PSD este un partid de mase și își vor scoate foarte bine alegătorii la vot, nu cred că au unde să se ducă restul de voturi. Nu cred că PSD va trece de 40%, cu toată această alianță USD, de fapt semnul dolarului. Mergând pe pragul cel mai de jos pentru PNL, 20% și cu 40% ar fi 60%. Restul de 40 de procente nu cred că se pot distribui între restul partidelor care vor avea candidați pentru Parlamentul European.
N.D.: Dacă vi s-ar cere să alegeți candidatul PNL pentru Senat pe Colegiul 2, pe cine ați desemna? Vreau un singur nume. Care este candidatul cu cele mai mari șanse?
M.P.: În acest moment, cred că domnul Mazilu.
N.D.: Ce atuuri are Mazilu în fața lui Marcel Romanescu, de pildă?
M.P.: În primul rând își dorește să candideze pe acest post. Domnul Romanescu nu și-a manifestat dorința de a participa la acest scrutin. Experiența domnului Romanescu cred că ar fi fost un atu în plus în această luptă, dar până la urmă trebuie să fie o dorință individuală de a participa, nu o impunere din partea partidului. Și atâta timp cât nu și-a manifestat această dorință, cred că domnul Mazilu este cel mai potrivit pentru această poziție.
N.D.: Primarul Cârciumaru v-a acuzat că luni ați fost implicat în conflictul spontan din zona Pieței Mari, dintre angajații Edilitara și locatarii din zonă, și că în loc să sunați la Primărie ați anunțat presa. Este adevărat?
M.P.: Este adevărat că am discutat cu cineva de la presă, pentru că mi s-a cerut un punct de vedere. Este anormal ce s-a întâmplat acolo, fiind o singură solicitare pentru un loc de parcare în zona respectivă, deși în zona din spatele blocurilor există foarte multe locuri de parcare. Este anormal să distrugi zona verde pentru a face locuri de parcare. Avem spațiul din Piața Mare, de ani de zile se chinuie să facă o licitație pentru a atrage investitor, s-au pus foarte multe bețe în roate persoanelor care au vrut să construiască această parcare…
N.D.: De unde știe primarul când și ce vorbiți cu presa?
M.P. : Există doua variante. Ori de la presă, ori de la alte structuri care ar putea să îi redea convorbirile mele telefonice.
N.D.: Ați fi putut face echipă, ca viceprimar, cu domnul Cârciumaru? Cam pentru cât timp? Ați fi bătut recordul stabilit de Matei Nădrag?
M.P.: În mod sigur, nu aș fi putut să fac o astfel de echipă. În primul rând, niciodată nu m-a caracterizat poziția ghiocelului, cum fac celelate persoane din jurul domniei sale. Așa cum nu a rezistat nici domnul Nădrag mai mult de două luni de zile, cred că pentru temperamentul meu ar fi fost deja prea mult. Nu am fost jignit niciodată nici în cadrul familiei, nici acasă, nici la școală, așa că nu aș fi acceptat de la o persoană ca domnul Cârciumaru să fiu jignit.
N.D.: Ce control mai are Dian Popescu asupra PNL-ului?
M.P.: N-aș putea să vă răspund, am putea vedea la un eventual scrutin în cadrul PNL, dar conform statutului nu avem voie să organizăm niciun fel de alegeri interne cu șase luni înaintea oricărui alt scrutin de alegeri, și avem două rânduri de alegeri în acest an, cele europarlamentare și cele prezidențiale.
N.D.: Deci, cel mai devreme, alegeri vor fi anul viitor? Nu cumva va fi prea târziu pentru PNL Gorj?
M.P.: Nu aș putea să spun dacă va fi prea tarziu, vom vedea și după primul scrutin de alegeri din mai, ce scor o să obținem la Gorj, după aceea se poate face o analiză… Bineînțeles că, dacă va fi un scor dezastruos, se vor lua niște măsuri.
N.D.: Ați fost acuzat de viceprimarul Aurel Popescu și chiar de primarul Cârciumaru că pentru dumneavoastră câinii reprezintă o afacere de familie. Cam ce procent din veniturile dumneavoastră provin din “afacerile” cu câinii?
M.P.: Nicio sumă nu provine din această activitate, este o activitate printr-o fundație non-profit , de care se ocupă soacra mea. Aș putea să răspund foarte ușor domnilor de la primăria Târgu Jiu, și chiar o sa fac acest lucru… O să cer zilele următoare o desfășurare a cheltuielilor din ultimii 14 ani, de când domnul Cârciumaru conduce Primăria Târgu Jiu, să se vadă câte zeci de miliarde au cheltuit inutil și nu au reușit să stârpească fenomenul câinilor fără stăpân din Tâtgu Jiu. Dar este pur și simplu o afacere a Primăriei Târgu Jiu, o modalitate de a scoate bani pentru campanii, și acesta este și motivul pentru care nu se dorește ca acești câini fărăr stăpân să dispară de pe raza municipiului Târgu Jiu. Pot să certific că asociația condusă de soacra mea nu a primit niciun ban de la Primăria Târgu Jiu, sunt bani numai din autofinanțări și sponzorizări , și aș vrea să le răspund cu următoarea întrebare: în ultimele zile a apărut în presă o propunere a asociației către Primăria Târgu Jiu, prin care PRO ANIMALS se oferea să le asigure mancarea gratuit pentru toți câinii din adăpostul Primăriei și să construască pe cheltuiala asociației noi spații de cazare, în situația în care nu este spațiu suficient. Această ofertă a primit un răspuns halucinant, că nu au un cadru legal de a accepta donații! Deci nu pot decât să ma gândesc că există interese ascunse în această afacere a Primăriei cu câinii fără stăpân.
N.D.: GORJNEWS a demonstrat, public, că o perioadă îndelungată viceprimarul Aurel Popescu s-a aflat în incompatibilitate, ca membru al consiliului de administrație al Transloc. În ce fază de documentare este acest abuz la nivelul ANI?
M.P.: Nu știu, este un subiect tabu și cred că este un subiect care nu trebuie cercetat. În mod cert, demisia lui a survenit mult după data în care ar fi trebuit să o facă în mod legal și sunt convins că apar înscrisuri de la participările sale la ședințele de la Transloc, și, de ce nu, și pe ștatele de plată. S-ar fi putut verifica ușor această stare de incompatibilitate. Sunt convins că dacă ar fi fost vorba despre un membru PNL ar fi avut un răspuns într-un timp foarte scurt, dar așa probabil nu vom primi niciodată răspunsul, sau îl vom primi în momentul când faptele se vor prescrie.
N.D.: Victor Ponta a fost ultima dată în Gorj pe 1 decembrie, pentru câteva minute, prilej cu care a și fost huiduit în Piața Prefecturii. Când credeți că va veni data viitoare?
M.P.: În preajma alegerilor europarlamentare și în campania electorală pentru Colegiul de pe Senat.
N.D.: Și cum va fi primit atunci?
M.P. Rămâne de văzut, nu cred că va fi primit cu foarte multă căldură din partea cetățenilor, dar rămâne de văzut dacă propaganda pesedistă își va mobiliza activul de partid pentru o primire ca în zilele de 23 august de dinainte de revoluție.