M. Neamțu: ”Ponta nu mai are opțiunea unei ieșiri onorabile din politică”
M. Neamțu: ”Ponta nu mai are opțiunea unei ieșiri onorabile din politică”
Interviuri6 august 2012

Mihail Neamțu este absolvent de filosofie și teologie, cu un doctorat la King’s College și președinte al unei formațiuni recent apărute pe scena politică din România Partidul Noua Republică. Este lăudabil că în mediul politic arid și banal românesc mai apar și politicieni care au capacitatea de a se exprima coerent, ca alternativă la iritantul tip de politician consacrat prin limbajul de lemn instituționalizat de Iliescu și tot ce-a descins din el. Principiile Noii Republici sunt, de asemenea, interesante și foarte europene – instituții de stat serioase, care să servească cetățeanul, anularea imunității parlamentare, mentalitate politică anti-tătuc, limitarea mandatelor primarilor etc. Va fi interesant de urmărit dacă aceste principii vor fi și puse în practică, atunci când dreapta va reveni la putere. În  interviul acordat GORJNEWS, Mihail Neamțu argumentează de ce recentul referendum, cu esența sa perfect-fesenistă, reprezintă un abuz cu efecte extrem de nefericite asupra României europene.

”USL scade vertiginos în preferințele electoratului”

C. Cuteanu: Cine este responsabil pentru acest fiasco din ultimele luni, culminând cu un referendum inodor și incolor, cu pagube de imagine imense pentru statul  de drept și cu efecte nefericite la nivelul echilibrelor macro-economice?
M. Neamțu: Responsabili pentru această criză politică nu pot fi decât cei care au orchestrat asaltul nemaiîntâlnit asupra instituţiilor statului. Guvernul Ponta, alături de majoritatea USL-istă din Parlament, trebuie să răspundă pentru imensele pagube economice şi de imagine produse României. Sunt încrezător că românii îi vor taxa dur la alegerile legislative din toamnă, la fel cum au făcut-o deja boicotând referendumul. Sondajele arată că USL continuă să scadă vertiginos în preferinţele electoratului.
C.C.: Mai este cazul ca Victor Ponta să rămână prim-ministru? Ce credeți că va face Crin Antonescu?
M.N.: Victor Ponta nu mai are opţiunea unei ieşiri onorabile de pe scena politică. Actualul premier a ratat această şansă atunci când a refuzat să îşi dea demisia în urma verdictelor de plagiat ale comisiilor universitare. După o asemenea demonstraţie de indolenţă îmi vine greu să cred că liderul PSD va pleca de bunăvoie din fruntea guvernului după o „simplă” înfrângere politică.
Situaţia lui Crin Antonescu este, însă, diferită, pentru că acesta şi-a asumat public retragerea în cazul în care Traian Băsescu nu va fi demis de populaţie. Orice abatere a lui Crin Antonescu de la această promisiune ar fi descalificantă pentru un politician care se visa preşedintele României.

Referendumul, un abuz ce amintește de FSN și ”democrația originală”

C.C.: Ion Iliescu îi cere demisia Președintelui Băsescu, în numele democrației. Ați putea comenta?
M.N.: Probabil Ion Iliescu face apel la „democraţia originală” pe care împreună cu acoliţii săi a construit-o după decembrie 1989. Preşedintele de onoare al PSD ar trebui să realizeze că am depăşit anii tulburi ai tranziţiei postcomuniste, atunci când România s-a reîntors în familia democraţiilor europene. USL-ul ne-a reamintit în ultimele luni de perioada în care FSN-ul condus de Ion Iliescu stăpânea în mod autoritar întreaga ţară. Se pare însă că românilor nu le prieşte revenirea la o asemenea perspectivă.

C.C.:  Mai are Președintele Traian Băsescu legitimitate?
M.N.: Nu cred că legitimitatea lui Traian Băsescu ar trebui evaluată în funcţie de cota fluctuantă din sondajele de popularitate. Actualul preşedinte a primit votul cetăţenilor pentru încă cinci ani şi ar trebui lăsat să îşi ducă la bun sfârşit mandatul. Alegerile din 2009 reprezintă adevărata sursa de legitimitate pentru Traian Băsescu. Am văzut cum tentativa USL de a-i întrerupe abuziv mandatul a fost sancţionată de electorat la referendum.

Viitorul dreptei, fără traseiștii PD-L ascunși prin Guvernul Ponta!

C.C.: Cum vedeți viitorul mișcării de centru-dreapta în România și ce principii credeți că o vor face să performeze la alegerile generale din toamna lui 2012?
M.N.: Noua Republică a apărut ca o reacţie cetăţenească la corupţia şi incompetenţa actualei clase politice. Credem în libertate individuală, familie, comunitate, inovație, inteligenţă şi integritate. Refuzăm România baronilor și luptăm împotriva dictaturii „partidelor-jupân” – cele care dispreţuiesc valorile şi interesul cetăţenilor în beneficiul aranjamentelor patrimoniale și al intereselor de grup. O eventuală alianţă electorală a forţelor de dreapta ar trebui să pornească de la aceleaşi principii.
Noua Republică este şi va rămâne, însă, un proiect independent, indiferent dacă va opta pentru o formă de colaborare cu alte structuri de dreapta în vederea participării la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului.
C.C.: Există foști membri ai PD-L care s-au furișat cu discreție în Guvernul Ponta – îi veți primi în noua mișcare de dreapta, dacă veți constitui guvernul la toamnă?
M.N.: Răspunsul la întrebarea dumneavoastră nu poate fi decât negativ. Traseismul reprezintă una dintre cele mai grave boli ale clasei politice postdecembriste fiind de natură să altereze profund opţiunile electoratului. Am văzut, mai ales în ultimii ani, cum migraţia politicienilor de la un partid la altul a jucat un rol decisiv în configurarea majorităţilor parlamentare. Noua Republică militează pentru adoptarea unor măsuri aspre de combatere a traseismului politic în Parlamentul României.

Europa, îngrijorată de menținerea crizei politice din România

C.C.:  A devenit România acum un membru de rang inferior în U.E.?
M.N.: România a avut de la început un statut aparte în Uniunea Europeană pentru că nu a reuşit să îşi rezolve problemele din Justiţie într-un mod convingător pentru partenerii europeni. Ştim foarte bine că una dintre condiţiile aderării României la Uniunea Europeană a fost acceptarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, menit să urmărească evoluţia reformelor din Justiţie. După câţiva ani în care am bifat unele reuşite şi ţara noastră părea că se îndreaptă în direcţia cea bună, problemele României au revenit în atenţia Europei în urma abuzurilor instituţionale comise de actuala putere. Reacţiile critice ale oficialilor europeni şi concluziile dure ale ultimului raport MCV mă determină să privesc cu îngrijorare viitorul european al ţării noastre, în condiţiile în care USL rămâne la guvernare.
C.C.: Cum comentati decizia CCR?
M.N.: Uniunea Social-Liberală încearcă să schimbe regulile la finalul jocului, pentru a întoarce un rezultat care nu o avantajează. Legea stabileşte clar că listele electorale permanente pot fi constestate în faţa instanţei de judecată doar înainte de exprimarea votului. Tergiversarea unei decizii a Curţii Constituţionale în privința referendumului pentru demiterea preşedintelui aruncă țara în haos. Cursul de schimb se prăbușește, se produc masive ieșiri de capital din țară, investitorii îşi suspendă activitățile, iar întreaga Europă priveşte cu îngrijorare evoluţia crizei politice din România. Sper ca decizia CCR din data de 12 septembrie să consemneze revenirea la o stare de normalitate în politica românească.

Noua Republică în Gorj…

C.C.: Ce mesaj aveți pentru susținătorii Noii Republici din Gorj?
M.N.: Îi invităm să se implice activ şi să sprijine activităţile filialei noastre din Gorj. Noua Republică este deschisă tuturor cetăţenilor care împărtăşesc valori precum libertatea, pluralismul politic, munca, responsabilitatea, competiţia, dreptatea, cultura memoriei, morala creștină şi respectul faţă de patrimoniul spiritual.

13 COMENTARII
  • ”Ponta nu mai are opțiunea unei ieși 06.08.2012 la ora 9:37 am
    [...] interviului pe GorjNews.ro &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp [...]
  • C. CUTEANU 07.08.2012 la ora 16:43 pm
    Primul-ministru glumeste inteligent in legatura cu Elodia... http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-minirecensamantul-nu-mai-e-valabil-995464.html Este ironica insasi asumarea ca impact al departarii superioare de o tema prin gluma... in sensul in care te lipeste de ea. Oare Ponta o fi meditat la impactul acestei glume fara vreun impact la nivel de umor?:) Mai clar... orice individ vorbitor de limba romana care citeste gluma lui Ponta sa va intreba - oare un exegete in Elodia poate tine Romania pe linia de plutire in uriasa recesiune globala? Si eu care credeam ca altii au consilieri slabi...!
  • comenius 07.08.2012 la ora 22:33 pm
    Daca pana acum scena politica era populata cu personaje caragialesti, acest Neamtu et Comp. aduce circul de cea mai joasa speta,impletind mizerabil discursul sforaitor, gol de orice coerenta, cu morala gaunoasa,semn al parvenitismului tinerimii imberbe,dornica de actiune,ignorand orice forma de decenta sau respect pentru o populatie care nu mai este demult un popor.
  • C. CUTEANU 08.08.2012 la ora 14:58 pm
    @ comenius: Da...inteleg. In replica nu as cita decat raspunsul unui dintre colegii de generatie ai lui Ion Iliescu, fostul ministru de externe, Andrei Marga. Intrebat in legatura cu minciunile trecute in CV de unii dintre membrii guvernului Ponta, Marga a dat un raspuns care ne arata ca, intr-adevar, viitorul Romaniei este cuibarit tainic in fostii activisti de partid si informatorii (foarte activi azi) din politica romaneasca: "Nu ştiu dacă are aceeaşi problemă (Liviu Pop, nr), nu am verificat, dar...cum îmi explic? Simplu! Trebuie recunoscut, în România este un declin al acestor formări pentru aspecte care par formale: gramatica, logica. Noi încă nu am intrat în întrebarea sau în capitolul deschis de întrebarea "câtă logică este chiar în raţionarea publică de multe ori?" Ori sunt erori de logică, dacă vreţi, pe scară foarte mare...Să revin. Sigur, această pregătire sub aspectul formal, dacă vrem reguli de gramatică, reguli de logică, de ce nu, şi reguli de etică elementară. Această pregătire ar trebui restabilită în învăţământul nostru. Vedeţi bine, a venit valul computerelor, oamenii se lucrează pe computere şi neglizează acelelalte lucruri, ori nu trebuie neglijate", a "clarificat" Andrei Marga problema cu greşelile din CV-uri. Clar? Somnoroase pasarele....
  • comenius 08.08.2012 la ora 23:01 pm
    Comentariul meu viza personajul din articol,dle Cuteanu.In TGjiu aveti reputatia unui profesionist desavarsit care se bucura de aprecierea colegilor de catedra./Din pacate, replica dvs. sibilinica,ca sa nu spun de-a dreptul oblica, ma face sa cred ca logica dvs. functioneaza pe clisee vechi si vagi.Senzatia de deja vu este inevitabila si ,personal ,ma dezamageste.
  • Acid 09.08.2012 la ora 6:19 am
    Cu Noua Republica, draga Cerasel, te situezi de aceeasi baricada cu ilustrul si vizionarul profesor Medar Lucian care numai despre asta vorbeste. Ar fi bine sa va intalniti ca sa mai schimbati idei.
  • C. CUTEANU 09.08.2012 la ora 12:42 pm
    @ comenius Ce sa fac...raman pragmatic si dezamagitor, la modul activ - daca "clisee vechi si vagi" inseamna sa nu mai aud in piata publica manifestari verbale de tipul celor ale lui Marga sau Iliescu, atunci a fi "oblic"inseamna o adecvare in sensul unui oarecare progres @ Acid De unde stiti ca nu e interviu comandat de Medar?;)
  • Secera si ciolanu 09.08.2012 la ora 18:53 pm
    Domnu' Cerasel, acum cativa ani nu te dadeai mare socialist, membru PSD? Acum ti-ai schimbat pielea (dar naravul ba)? Lamureste-ne stimabile, care e coloratura ta politica, pana la urma, ca nu mai inteleg nimic...
  • C. CUTEANU 09.08.2012 la ora 20:23 pm
    Socialist de dreapta...
  • ionut 09.08.2012 la ora 23:59 pm
    adica dl-ist?
  • C. CUTEANU 10.08.2012 la ora 7:53 am
    @ ionut dl= democrat liberal?:) Nu! Ii gasesc la fel de antipatici ca si generatia Iliescu. Cel mai sarmant aspect de doctrina politica la acestia il gasesc a fi bronzul impecabil al lui Videanu:))... S-a comentat aiurea mai sus - platforma pe care discutam este un interviu cu Mihail Neamtu, un exponent chiar interesant al tinerei generatii din politica, intocmai ca Papahagi, samd (este regretabil ca USL nu a promovat astfel de tineri, altfel as fi avut o pozitie similara si in cazul lor). Deci nu e un articol de opinie, ci doar un interviu, daca nu sunteti ed acord cu opiniile exprimate, nu sunteti de acord cu Neamtu, nu cu mine. Singura opinie a subsemnatului se leaga de senilitatea plictisitoare exprimata de generatia lui Iliescu si Marga, patriarhi - politruci ai constructiei USL. Daca, intr-adevar este sa mai am o opinie aceasta este in directia proastelor decizii politice luate de guvernul USL. Cand un asemenea guvern cu un prim-ministru tanar, iese in fata cu oameni precum Marga si Gorun, e clar ca are o problema cu cadrele. Cand primarul Carciumaru se implica in a recomanda aiurea tot felul de ratati pentru functii in guvern, este, la randu-i, vinovat da falimentul acestui guvern. Cu totii mai au de invatat din responsabiltatea pe care deciziile politice tb sa o incumbe. O opinie de incheiere - este regretabil ca ceea ce multi credeam ca este o alternativa la guvernele PD-L proaste , adica un guvern tanar USL, a expirat inainte sa produca ceva palpabil. Iar aceasta nu este decat, exclusiv, vina decidentilor din PSD si PNL. Singurul avantaj este ca societatea civila si presa au devenit si mai constiente de puterea lor. USL s-a erodat si decredibilizat inserand fosile postcomuniste in guvern. Si este ingriorator ca atat a putut produce o alternativa la guvernarea PD-L nu tocmai performanta.... Ingrijorator pt democratia din Romania, ca societate democrat-liberala:).
  • C. CUTEANU 21.08.2012 la ora 15:39 pm
    Argumente pentru ceea ce este evident: USL a promovat basismul Dilema veche... Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri Note, stări, zile Sibiu, într-o zi de august din 2012 Am spus şi am scris, de mai multe ori, că Traian Băsescu e departe de a fi preşedintele ideal. Că e un campion al inadecvării, un nărăvit al obiceiului de a-şi pune toată lumea-n cap, un amestec de sentimentalism şi agresivitate, o natură frustă, mereu în pericol de a face gesturi şi declaraţii nepotrivite. De la o vreme, constat, nu fără o anumită perplexitate, că nu l-am citit cum trebuie. Adversarii săi politici au reuşit să mă convingă că, dincolo de defectele lui, omul e de o anvergură aproape cosmică. E, asemenea personajului din faimoasa poezie a lui Victor Vlad Delamarina, „ăl mai tare om din lume”. Dintr-un garaj prăpădit, fără telefon operativ, evacuat de la Cotroceni de guvern, parlament şi o bună parte din popor, Traian Băsescu pune zilnic în mişcare ţara şi, am putea pentru ca să spunem, mapamondul. Uniunea Europeană e o mică sectă de fraieri, care reacţionează prompt la manevrele lui destabilizatoare. (Ale lui şi, fireşte, ale „clicii” de pîrîcioşi trădători, manevraţi, tot de el, ca nişte guguştiuci decerebraţi). Băsescu are o putere trans-instituţională. Îl slujesc, tremurînd, dl Barroso, dna Reding, Angela Merkel, Curtea de la Veneţia (de Curtea Constituţională a României nu mai vorbim), Statele Unite, o sumedenie de miniştri şi ambasadori occidentali şi mai toate publicaţiile de prestigiu ale lumii: Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Economist etc. Toţi şi-au făcut un program de viaţă din susţinerea lui Traian Băsescu şi urmăresc, cu sufletul la gură, peripeţiile referendumului dîmboviţean, lucrînd, în ascuns, pentru invalidarea lui. Dar chiar şi unii miniştri ai guvernului inamic (şi nu oricare, ci tocmai cei de la Administraţie şi Interne) sînt agenţi sub acoperire ai preşedintelui suspendat. Individul e de nestăvilit. Serviciile secrete sînt la picioarele lui. Plagiatul primului ministru e o făcătură a machiaverlîcurilor sale politice. A reuşit, prin malversaţiuni subtile, să doboare moneda naţională, să gonească investitorii străini, să blocheze activitatea guvernului. Rămîne de văzut dacă nu cumva a pus la cale şi seceta. Nu se mai poate face nimic pentru scoaterea lui din joc. Singura speranţă rămîne colonelul Dogaru, care promite să îl detroneze printr-un bine organizat haos popular. Pînă atunci, abia dacă mai putem îngăima mici obrăznicii: îi spunem, cu o ironie zdrobitoare, „simplul cetăţean din garaj” sau „cetăţeanul în tricou albastru”. Dl Ponta e, după spusele preşedintelui interimar, „intimidat”, iar preşedintele interimar e atît de tulburat încît şi-a uitat engleza. Se zvoneşte că, în viitorul apropiat, Traian Băsescu ar putea cîştiga şi alegerile din America. Încet-încet, încep să fiu mîndru de a fi contemporan cu o asemenea stihie dezlănţuită. Sibiu, în altă zi de august a aceluiaşi an Cum bine se ştie, sînt, orice-aş face, un „intelectual al lui Băsescu”. Pînă să ajungă el preşedinte, şi eu, şi Liiceanu, şi Patapievici, şi Cărtărescu şi alţi cîţiva din aceeaşi categorie eram nişte neica-nimeni. El ne-a inventat, ne-a făcut oameni, ne-a pus pe piaţă. Lunar, trecem pe la casieria prezidenţială şi încasăm mari sume de bani, pe care le bine-merităm prin publicarea unor ample poeme omagiale. Opiniile noastre nu sînt ale noastre. Sînt ale lui. Am trăit în mizerie şi anonimat pînă prin 2005, cînd ne-a ajutat Dumnezeu şi am devenit, peste noapte, „băsişti”. Aşa stînd lucrurile, vom dispărea din cultura autohtonă odată cu el. Pînă atunci însă, înotăm, euforici, în privilegii. Cel puţin aşa se spune. Nu e limpede despre ce privilegii e vorba. Nici editura Humanitas, nici Colegiul „Noua Europă”, nici revista Dilema veche nu sînt cadouri prezidenţiale şi nu consumă bani publici. Iar Patapievici a fost numit la ICR înainte să fi apucat să scrie vreun rînd encomiastic despre „marele om”. Cît despre averi, nu putem nici măcar visa la recompensele financiare ale unor vedete mediatice din „opoziţie”. Dar asta e! Vom gravita veşnic în jurul patronului nostru, marele manipulator al obositei noastre gîndiri... Uneori, totuşi, mă cuprinde invidia. În ciuda prestaţiilor noastre neruşinate, n-am ştiut să obţinem ceea ce, cu siguranţă, ni s-ar fi cuvenit. În această privinţă, „intelectualii lui Antonescu-Voiculescu” au fost mai eficienţi. Au muncit, e drept: s-au zbătut, „au muşcat” (vorba lui Mircea Diaconu) seară de seară, ani de-a rîndul, din portretul duşmanului, dar măcar s-au ales cu cîte ceva: au ajuns miniştri, consilieri prezidenţiali (interimari), șefi de televiziune, comentatori politici emeriţi. Noi nu ne-am gîndit, de pildă, să ne plasăm copiii în posturi de secretari de stat, să obţinem mandate de ambasadori, sau să le prelungim pe cele deja obţinute, prin mici complicităţi cu un premier plagiator, sau cu un preşedinte nevrotic. Noi am rămas nişte „mediocrităţi poleite”, nişte „aşa-zişi”, nişte lingăi păguboşi. „Intelectualitatea” noastră, culpabilă prin ea însăşi, nu poate spera să se ridice la nivelul de rafinament şi fineţe spirituală al unor iluştri viitori academicieni ca Şova, Surupăceanu, Bănicioiu, Chiţoiu, Gust sau Haşotti. Dar chiar dacă e vorba de „adversari”, contemplăm cu amărăciune destinul unui distins profesor universitar care, după lupte seculare în arena Antenei 3, a ajuns şeful diplomaţiei locale, pentru a fi evacuat scurt, după cîteva săptămîni, „cu felicitări”. Va fi înţeles, poate, că a fost tratat ca simplă carne de tun academică, că, de fapt, cei pentru care a combătut nu dau doi bani pe el şi că nu e destul să ajungi în posturi înalte. Contează puţin şi în ce companie ajungi să le ocupi. Aviz amatorilor! Ferocitatea militantă nu e, întotdeauna, rentabilă. Eşti pus pe tuşă fără ezitare, dacă aşa o cer „enteresele partidului”... 13 august 2012
  • C. CUTEANU 01.09.2012 la ora 9:22 am
    Declaratii Victor Ponta:))))))): http://www.gandul.info/politica/ponta-liderii-spd-au-spus-ca-n-ar-fi-venit-la-bucuresti-fosta-securitate-are-oameni-in-presa-germana-10006287 Oare Ponta mai gandeste cand deschide gura?! Absolut hilar! Asa, de amorul artei, rog PSD Gorj sa faca o hartie oficiala catre cabinetul primului-ministru si sa-l roage sa taca vreo cateva saptamani, spre binele lui. O spun cu simpatie, in conditiile in care eu chiar aveam o parere buna in legatura cu Ponta... Totusi sa spui, de la nivelul institutiei primului - ministru ca pe germani nu-i place nimeni si sa explici atat de pueril de ce te izoleaza familia socialista europeana, INGROZITOR DE PATETIC... La nivelul delirului politic exprimat public, Ponta a atins cotele alarmante ale lui Voiculescu si e pacat, e totusi un om prea tanar sa-si incheie cariera politica...
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *