Părerea mea: nu știu să mai fi sintetizat cineva atât de bine și în atât de puține cuvinte haosul administrativ și instituțional în care este copleșit Gorjul contemporan, până la Maxim Tănase, proprietarul scrumului rezultat din arderea a șase cabane , până marți seara, printre perlele stațiunii montane Rânca. Omul se afla marți seara la Pitești, a fost anunțat că una dintre cabane arde, a sunat personal la 112, anunțând incendiul și a plecat spre Rânca, unde a ajuns înaintea pompierilor, motiv pentru care au ars nu una, ci șase cabane!!!
[youtube]lbBsTFiCR9Q[/youtube]
Nu știu cine este Maxim Tănase și nici nu cred că este relevant. Posibil, un prosper om de afaceri care a intuit potențialul de dezvoltare al zonei și a investit aici. Înțeleg încă o dată că în Gorj nu ajunge să te ducă mintea și să ai bani. Maxim Tănase și-a făcut la Rânca partea lui de treabă: niște cabane ultramoderne. Statul, însă, doar i-a concasat impozitele și nu a făcut nimic la schimb, ca un cretin care, oricât ar citi, oricâte muzee și documentare ar vedea, tot cretin rămâne. Ce trebuia să facă Maxim Tănase, în plus? Detașament personal de pompieri? Primar personal? Prefect personal? Spital personal? Școală personală? Drumuri personale? Țară – ’mnezeii mamii ei de țară! – personală?
Cum o fi, după ce pierzi un million de euro, să asiști la această grotescă pasare a (in)competenței, de la primarii din Novaci și Baia de Fier la comandantul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență? Primarii de azi și dintotdeauna n-au făcut decât să stoarcă atât cât s-a putut de mult de pe urma fiecărei parcele concesionate: bani, favoruri, influență, personaje suspuse îndatorate lor și, mai ales, imunitate în fața legii. Liviu Dumitrașcu, comandantul IJSU, a fost foarte mult timp “în cărți” la DNA, pentru că sutele de angajări făcute la pompieri în ultimii ani erau prevăzute cu paraîndărăt, de care se bucurau mai mulți, până sus. Motiv pentru care a și fost scos în cele din urmă “din cărțile” DNA-ului și uitat în funcție. Cam cât de solide îi sunt proptelele și cât de mare e deficitul de competență printre angajații IJSU, din moment ce pe Liviu Dumitrașcu nu îl deranjează nimeni cu nimic?
Apoi, pentru ce există și de ce se întrunește de zeci de ori Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a cărui structură o puteți lectura aici, dacă nu pentru vorbit discuții? Sunt circa 100 de persoane în și pe lângă acest comitet, toți șefi de instituții. Aveți idee la cât se ridică remunerațiile lor, cumulate, pentru orele în care vorbesc discuții?
Câtă vreme un om aflat la Pitești anunță pompierii că arde la Rânca și ajunge la fața locului înaintea lor, e clar că nu ne-am născut în locul potrivit.
[youtube]khQVgJYMeME[/youtube]