În loc de introducere, o mărturisire: am pierdut foarte mult timp investigând cum s-au furat miliarde bune din banii publici alocaţi pentru construirea alimentării cu apă de la Turcineşti. După ce am pus lucrurile cap la cap şi am avut tabloul clar al deturnărilor de miliarde, m-au încercat două stări: în primul rând, sila de mafioţii cu gulere albe, înscăunaţi în demnităţi publice, care nu se dau înapoi de la a cârpi alimentări cu apă ce ar trebui să deservească multe generaţii de aici înainte, dar care crapă la primul ger năprasnic sau se usucă la prima secetă; sila faţă de procurorii de carton, care cer voie preşedintelui Consiliului Judeţean şi când se duc la WC; în al doilea rând, am ajuns, ca şi în cazul Schela, la certitudinea că în Gorj se fură pe faţă, fără nicio jenă, fără nicio teamă de nimeni şi de nimic, fără nici cea mai mică disimulare. Această investigaţie este încă o dovadă indubitabilă că în Gorj avem un stat mafiot, nu un stat de drept.
1. Cum s-au creat condiţiile deturnărilor de miliarde
Turcineştiul fiind o comună condusă de primar PSD, s-au potrivit ploile în aşa fel încât execuţia alimentării cu apă să ajungă la o firmă – S.C. PRES SANITAS S.R.L. – apropiată liderilor social-democraţilor gorjeni. (Un detaliu: deşi presa locală scrie de aproape un an despre isprăvile de la Turcineşti ale firmei cu pricina, Primăria Târgu Jiu i-a atribuit, recent, un contract de circa 300 miliarde lei vechi, pentru refacerea canalizării pe câteva străzi din municipiu). Apoi, s-a ales un diriginte de şantier de gaşcă: Alexandru Simescu. Cu ceva timp în urmă, l-a scos basma curată pe Andrei Maioreanu, pe atunci director la UVA Rovinari, semnând o expertiză în care a pus dispariţia unui excavator pe seama intemperiilor şi a precipitaţiilor. Textual: cineva, nu se ştie cine, a uitat excavatorul neacoperit, a plouat pe el şi s-a evaporat!!! Procurorul Cosmin Semenescu nu a avut nimic de obiectat, fiind şi el din aceeaşi gaşcă. Odată rezolvată şi problema dirigintelui de şantier, primarul Vasile Gogălniceanu, supus credincios al lui Ion Călinoiu, a semnat o „Dispoziţie” în care s-a autonominalizat ca monitor al lucrărilor, din partea primăriei Turcineşti, deşi incompatibilitatea este clară. Gogălniceanu nu putea, legal, să şi certifice respectarea parametrilor calitativi, să şi propună plata lucrărilor şi să şi aprobe efectuarea plăţilor, nemaiamintind că toţi primarii din ţara asta sunt, teoretic, ocupaţi zi – lumină şi nu au timp să monitorizeze cum se efectuează lucrări de investiţii. Dacă în Gorj ar fi funcţionat statul de drept, imediat prefectul ar fi atacat în contencios administrativ Dispoziţia cu pricina. Prefectul? Care prefect? Am avut sau avem prefect? Aaaa, e un nume trecut în dreptul prefectului, pe ştatul de plată, am înţeles! Diferenţa dintre Florescu şi Andrei e una singură: fostul pleca odihnit de la serviciu, actualul ajunge acasă răguşit, pentru că adoră să facă vocalize în prezenţa subordonaţilor.
Odată asigurate premisele dezmăţului pe bani publici, primarul, dirigintele de şantier şi executantul au dat startul parangheliei. Până să ajungem la fondul problemei, iată câteva dovezi minore ale bătăliei de joc.
Drumurile din comuna Turcineşti au fost distruse pe sute de metri, putând fi văzute şi acum multe movile de pământ uitate de constructor pe căile de acces rutier. Deşi în caietul de sarcini era prevăzută tasarea pământului, peste conducte, cu compactor mecanic sau manual, s-a nivelat superficial cu o wolă, şi efectele se văd.
La ieşirea din satul Rugi, spre Turcineşti, constructorul a distrus investiţia realizată de S.C. Întreprinderea de Drumuri și Poduri Gorj S.A., obturând total unul din şanţurile de beton prin care se deversau apele pluviale, fapt care a contribuit la accelerarea alunecărilor de teren ce au generat suruparea drumului judeţean.
Deşi au fost propuse şi acceptate la plată cantităţi foarte mari de beton, se poate observa că fundaţiile cişmelelor stradale au fost făcute în maximă bătaie de joc, punându-se atâta ciment cât unt încape pe o felie de pâine. De altfel, bruma de ciment este deja decopertată.
În cămine este, deja, plin de apă, localnicii putându-se acum reprofila pe creşterea peştilor.
Tunul cel mare s-a dat, ca de obicei, la componenta esenţială a alimentării cu apă: puţul. Proiectantul l-a prevăzut la peste 300 de metri, astfel încât alimentarea cu apă să fie viabilă şi în condiţii de secetă. Constantin Lungu, patronul S.C. PRES SANITAS S.R.L., a subcontractat forarea puţului către S.C. SEMLUNA S.R.L., firma lui Gabriel Bunăiaşu, fiu al comunei Turcineşti, amic cu Viorel Salvador Caragea, comandantul pus politic la IPJ Gorj, şi patron al restaurantului din Iezureni (cum te duci spre Sadu, pe dreapta), foarte frecventat de oamenii legii, în timpul liber. Pe scurt, Bunăiaşu a săpat până la 185 de metri şi s-a oprit. A băgat PVC în loc de oţel filetat, cum era prevăzut în caietul de sarcini. Logic: 185 de metri liniari de material, nu peste 300. Pentru că l-a dus capul, le-a băgat sub nas lui Constantin Lungu şi dirigintelui de şantier nişte hârtii, prin care cei doi recepţionează puţul ca fiind forat la … 305 metri.
Mai mult, semnează că au şi verificat adâncimea corectă.
Odată recepţionat puţul, dirigintele de şantier, patronul S.C. PRES SANITAS SRL şi primarul au propus, iar, fireşte, tot primarul a aprobat plata lucrărilor de forare a puţului la 305 metri şi a contravalorii materialelor pentru distanţa cu pricina.
Ghinion: unul dintre angajaţii lui Bunăiaşu, care participase la forarea puţului, s-a accidentat grav la un ochi, în timpul serviciului, accident de muncă. Lăsat în voia sorţii, omul a început să povestească despre adâncimea reală a puţului. Aşa s-a ajuns ca, la presiunile opoziţiei din consiliul local, să fie angajat un expert din Oradea, care a stabilit indubitabil adâncimea reală a puţului: 185 metri!
În loc să recupereze urgent cele 3,8 miliarde plătite pentru un puţ ce nu corespundea proiectului, în loc să reprezinte interesele cetăţenilor comunei, primarul Vasile Gogălniceanu a încercat să muşamalizeze totul, înaintând expertului din Oradea o adresă prin care a încercat să îl determine, fără succes, să avizeze darea în exploatare a puţului la adâncimea actuală. Iată adresa:
Răspunsul nu a fost pe placul primarului, expertul cerând respectarea parametrilor indicaţi în proiect.
Pentru că este blat cu executanţii lucrării, primarul Gogălniceanu nu i-a acţionat în instanţă. Asta nu i-a oprit să se judece între ei. Lungu a încercat să-şi recupereze banii de la Bunăiaşu, pentru a fora un nou puţ, conform proiectului. Atenţie: încă de la primul termen, judecătoarea Gheorghiţa Eftenoiu a lăsat dosarul în pronunţare. Şapte zile mai târziu, această judecătoare a reuşit performanţa incredibilă de a respinge acţiunea intentată de către Constantin Lungu. Deşi Gabriel Bunăiaşu forase doar jumătate din puţ şi i se plătise integral, Gheorghiţa Eftnoiu l-a găsit nevinovat!!!
Revenind, deşi au trecut şase luni de când a fost notificat oficial de către expertul din Oradea că puţul nu are dimensiunile legale şi că, implicit, s-au plătit ilegal bani publici pe lucrări neefectuate, primarul Vasile Gogălniceanu nu a întreprins niciunul din demersurile legale reparatorii. Termenul de finalizare a investiţiei, angajat contractual, a fost deja depăşit cu peste zece luni. În încercarea de a fi deturnate sume cât mai mari şi din alimentarea cu energie electrică a staţiilor de pompe, Gogălniceanu a înaintat trei documentaţii succesive, spre avizare, către S.C. CEZ Distribuţie S.A. De la un cost iniţial de circa un miliard s-a ajuns ulterior să se opteze pentru un transformator de aproximativ 3 miliarde. În cele din urmă, operatorul în cauză a notificat Primăria Turcineşti că este ultimul aviz pe care îl eliberează (!) pentru alimentarea cu apă.
Repet: despre deturnările de fonduri de la Turcineşti presa locală a relatat din vara anului trecut, destul de la obiect. În plus, aşa cum nu se întâmplă în multe din localităţile gorjene, o parte dintre consilierii locali şi viceprimarul Dumitru Modrea nu au pactizat cu delapidatorii de bani publici, au monitorizat lucrările pas cu pas şi au încercat să le menţină între limitele legii. Întrucât cazul a fost intens mediatizat, în cele din urmă Biroul Teritorial al DNA a deschis un dosar, mai mult aşa, ca să fie la număr. Procurorii DNA nu numai că nu intră niciodată încălţaţi în ograda lui Ion Călinoiu. Ei, băieţi orientaţi, se descalţă cu trei străzi înainte! Că cercetările se derulează formal o demonstrează faptul că Ion Şerbu, consilierul care a apărut în mai multe emisiuni de televiziune, pe acest subiect, şi care deţine întreaga documentaţie ce probează jaful, nu a fost audiat decât după ce a îndrăznit să depună la DNA o cerere scrisă prin care solicita expres să fie audiat (!!!). După cum s-a văzut clar în documentele de mai sus, vinovăţiile sunt evidente şi pentru un liceean care se pregăteşte să susţină examen de admitere la Facultatea de Drept. În ceea ce-i priveşte, procurorii DNA văd şi această speţă ca prin ceaţă, pentru că le suflă în ochelari Ion Călinoiu. Probabil că şi dânşii cântăresc tot cu balanţa strâmbă a judecătoarei Gheorghiţa Eftenoiu.
4. Ce urmează
Primarul Vasile Gogălniceanu va numi o comisie de recepţionare a alimentării cu apă, care va trece cu vederea ilegalităţile flagrante enumerate mai sus şi va recepţiona, efectiv, lucrarea ca funcţională. E important de ştiut că oricine îşi va pune semnătura pe un proces verbal de recepţie finală înaintea refacerii puţului la adâncimea corectă şi înaintea remedierii viciilor enunţate mai sus nu va face decât să îngroaşe rândurile penalilor din lotul Turcineşti. Apoi, e limpede că, întrucât puţul a fost forat la jumătate din adâncimea proiectată, pe timpul verii debitul apei se va reduce drastic, urmând ca în unele zone apa să nu ajungă deloc.
Şi-atunci, pentru ce s-au cheltuit 40 de miliarde de lei? Când îşi va mai permite bugetul de stat alocarea unei asemenea sume pentru o nouă alimentare cu apă la Turcineşti? La anul şi la mulţi ani!
Dacă în comuna Turcineşti un nenorocit fură o găină, înfundă puşcăria pentru câţiva ani. Oficialităţile care au furat miliarde de lei nu păţesc nimic. Au bilet de voie de la Ion Călinoiu.