În agenda zilnică a oamenilor de stat responsabili din ţara asta, atâţia câţi sunt, la unul din primele puncte figurează evitarea activării de către Comisia Europeană, împotriva României, a procedurii de infringement, generată de nerespectarea angajamentelor privind închiderea gropilor de gunoi neecologice, până la 16 iulie a.c. Statul român ar urma să plătească câte 200.000 de euro zilnic, amendă, până în momentul în care se conformează normelor europene de protecţie a mediului. Specialiştii Ministerului Mediului fac eforturi disperate pentru identificarea surselor de finanţare cu care să sprijine autorităţile locale, în demersurile de aliniere la cerinţele, fireşti, de altfel, ale Uniunii Europene.
La Târgu Jiu se acordă o atenţie deosebită protecţiei mediului. De exemplu, încă de dinaintea şedinţei operative din fiecare dimineaţă o maşină stropeşte asfaltul. Apoi, un băiat udă florile de pe stâlpi. După şedinţa operativă, domnul primar Florin Cârciumaru iese în oraş, prin centru, cu agenda sub braţ şi walkie talkie la cingătoare, să se convingă că este curat, deci o să-l mai voteze lumea înc-o dată şi’nc-o dată. Mea culpa: am amintit de centru, n-am făcut-o cu răutate, nu e deloc fair – play să vorbeşti de funie în casa spânzuratului. Îmi place, însă, să cred că, pe sărăcia asta, mulţi târgujieni ar fi venit cu bani de acasă, numai să ne fi lăsat centrul aşa, după cum de multe ori, pe la petreceri, se face chetă şi se aruncă cu bani în lăutari să … tacă, să se ducă şi să ne lase.
Avem un oraş cochet, curat, ce-i drept, până înspre periferie, unde se împut de-a binelea lucrurile. Oameni buni, nu ştiu cum să v-o spun, să vă iau pe departe, căci risc să nu mă credeţi. Factorii de decizie responsabili din ţara asta au morcovul cât sfecla, că se înfoaie Comisia Europeană la noi, şi nu ştiu cum s-o mai dea, cum să mai cosmetizeze disfuncţiile legate de protecţia mediului, cum să le mai acopere, în timp ce la Târgu Jiu edilii noştri cu scaune sub fund deschid gropi de gunoi total neecologice, unde vor muşchii lor. Chiar şi în buza Jiului.
E timpul să vedeţi ce am filmat marţi, 01 septembrie a.c., pe strada Termocentralei din municipiul Târgu Jiu, la câteva sute de metri de Kaufland, între drumul ce duce spre fostul CET şi Jiu.
[youtube]UsFMGNqSvJU[/youtube]
Avem edili foarte inteligenţi, care cred că lumea începe şi se sfârşeşte la Târgu Jiu, unde ei taie şi spânzură, după bunul lor plac, că nu există nicio instanţă de control asupra lor. În paranteză fie spus, cu atâţia cocoşaţi în jur, capabili să îţi pupe şi picioarele numai să respiri în aceeaşi încăpere cu ei, e normal să îţi pierzi uzul raţiunii. Foarte inteligenţi, edilii locali au stat drept şi s-au gândit strâmb să umple vechea albie a Jiului, paralelă cu strada Termocentralei, cu deşeuri rezultate din demolări. Astfel, în timp, rezultă o suprafaţă întinsă de teren, numai bun de concesionat clientelei politice (acum, când cel din zona Bicaz s-a gătat; deh, cu atâtea VIP-uri…). Fără a se osteni să posteze un panou cu ce e permis să arunci şi ce nu, fără a agaja un om – doi care să supravegheze zona, vechea albie a Jiului s-a transformt rapid într-o veritabilă groapă de gunoi neecologică. Şi, dacă tot se limpezise Jiul, gunoaiele au ajuns, deja, până în buza lui, şi de câte ori bate vântul o iau la vale, pe apă, spre Dunăre. Resturi alimentare, pet-uri, cadavre de animale, canapele, fotolii, toată gama, pungi de plastic şi multe altele. Peste toate, o insuportabilă duhoare, ce fericeşte locatarii blocurilor din zonă.
Din punct de vedere legal, Primăria Târgu Jiu nu avea voie să recurgă la acest artificiu. Pentru orice demolare este necesară o autorizaţie. Apoi trebuie încheiat un contract cu Polaris M. Holding, care asigură salubrizarea municipiului. Această firmă îţi dă un container de 6 metri cubi pe care după ce îl umpli cu moloz ţi-l duce, în schimbul a 200 de lei, la cel mai modern depozit ecologic de gunoaie din România, realizat la Târgu Jiu de unul dintre cei mai mari operatori europeni de salubritate, UEG Intenational, prin SC UEG MEDIU SRL, investiţie în valoare de peste 16 milioane de euro. Depozitarea deşeurilor din construcţii pe domeniul public, pentru redarea în folosinţă a unor suprafeţe afectate, este posibilă, dar fără încălcarea normelor de protecţie a mediului, sarcină prea dificilă pentru managerii Primăriei Târgu Jiu.
O mare parte de vină pentru înfiinţarea acestei gropi de gunoi ce poate costa forte scump statul român, în raporturile cu Comisia Europeană, o au acei întreprinzători privaţi care, fie datorită absenţei resurselor financiare, fie de zgârciţi, încheie contracte formale cu Polaris M Holding. De obicei, deşi „produc” cam 5 metri cubi de gunoi lunar, încheie contracte pe 1 metru cub, pentru a plăti mai puţin, adică 90 de lei în loc de 450 de lei. Diferenţa, cei 4 metri cubi rămaşi, sunt urcaţi într-o maşină şi duşi în buza Jiului, în locul prin care comisarii de la Garda de Mediu nu trec niciodată să vadă grozăvia, neam de neamul lor, pentru simplul motiv că acolo nu cresc comisioane, şpăgi şi nici contracte de consultanţă pe probleme de mediu între firmele lor şi agenţii economici. În acel loc se colectează gunoaie de ani buni. De altfel, cu ceva timp în urmă, Primăria a şi primit o amendă substanţială de la Garda de Mediu. Sesizată public prin acest articol, conducerea pesedistă, de acum, a Gărzii de Mediu are ingrata sarcină de a amenda Pimăria Târgu Jiu. Şi asta repede, cam cât de repede ajunge un e-mail cu toată golănia asta de la Târgu Jiu, la Bucureşti, la Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii de Mediu.