Scriam, recent, că, din punctul meu de vedere, presa din Gorj nu-şi serveşte rolul, ba chiar îşi ratează menirea, în cvasi-totalitatea ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care am acceptat să scriu în acest ziar: nu cred că noi, în Gorj, merităm să fim trataţi în felul în care am fost trataţi până acum. Astfel, la 20 de ani de la Revoluţie, în plin spaţiu al libertăţii euro-atlantice, ne sufocăm în manipulări nesimţite şi ridicole, servite prin intermediul unei prese vândute (pe prea puţini bani publici!) şi iritant de neinteligente!
Exemplul menţionat atunci se referea la “oglinda” (????????) societăţii gorjene – ziarul Gorjeanul – şi modul în care acest cotidian serveşte diverse interese, ignorând pe cel esenţial – acela al cititorului său (cum altfel putem interpreta reacţiile acestui organ de presă care încearcă să formeze o opinie, public, ignorând realitatea, evidenţa, într-un mod absolut sfidător?). La momentul respectiv, comentam ridicolul propagandistic maxim la care a ajuns acest cotidian, care, în contextul încadrării Universităţii Constantin Brâncuşi în cea mai slabă categorie valorică (!), ceea ce e posibil să însemne începutul sfârşitului pentru această instituţie, îl declara pe şeful din ultimii 7 ani al U.C.B., Prof. Adrian Gorun, Gorjeanul zilei…
Ulterior, acelaşi cotidian, Gorjeanul – ce pare a fi o copie a ziarului propagandistic produs de U.C.B. până de curând şi intitulat inspirat, “Universitatea Brâncuşi” – scria un articol (în 4 octombrie a.c., autor Minodora Sucea), evident de promovare a deciziilor “luminate” ale conducerii Universităţii, din care vă redau mai jos un fragment; realitatea pe care autoarea articolului încearcă să o prezinte “jurnalistic”, cu o abordare aproape clonată din săptămânalul U.C.B., este atât de abracadabrantă, încât rămâi în dubiu dacă autoarea promovează o şaormerie sau o instituţie universitară! Vă invit să lecturaţi în continuare şi să evaluaţi dacă acest text schizoid vă dă de înţeles, în vreun fel, că subiectul articolului este o universitate din România:
“Serviciile tipografice puse la dispoziţia cursanţilor UCB presupun: Multiplicare – tipar digital (multiplicator RISOGRAPH) – Carte (format A5, B5, A4) şi Imprimate (diferite formate); Multiplicare prin fotocopiere (copie „xerox”) alb-negru, format A4 şi A3 şi color, format A4 şi A3; Printare laser, negru, de mare viteză – A5, A4, A3; Printare laser, color, de marte viteză – A5, A4, A3; Îndosariere cu inele de plastic; Laminare, format de la A5 – A3; Scanare de documente alb-negru şi color; recondiţionare carte veche – toate formatele. Preţurile practicate pentru aceste servicii sunt accesibile, raportat la calitate. Spre exemplu, îndosarierea cu inel de plastic costă 10 lei pe exemplar, indiferent de mărimea spiralei; recondiţionarea unei cărţi vechi este 10 lei pe exemplar – format A5 şi 15 lei pe exemplar – format B5 şi A4.”
Poate că e dusă prea departe gluma cu şaormeria, însă, în mod cert, o listă de preţuri de la un copy-shop sigur pare a fi; evident că, realitatea cu ierarhizările fiind cruntă, U.C.B. a ajuns să se laude că are clădiri (dar nu mai are masterate finanţate/recunoscute de statul român), are Xerox-uri (dar va avea tot mai puţini studenţi, care să le folosească) şi mai are profesori, pe care nu-i mai poate folosi (deci conducerea Gorun – Cruceru – Neamţu – Gămăneci va încerca să dovedească o posibilă incompetenţă a lor); prin urmare, îi va concedia, dat fiind că, probabil, vor fi tot mai puţini bani.
Dincolo de ilogicul penibil al situaţiei, este de un comic absolut cât se chinuie mare parte a presei din Gorj să estetizeze imaginea acestei universităţi, care se autodistruge cu convingere de 3-4 ani încoace; eu sunt dispus să cred că aceste ziare deformează realitatea doar din patriotism local … Dumneavoastră? Este, dacă vreţi, o imitare handicapată a stilului unor ziare din alte timpuri, care pretindeau că sistemul comunist a învins porcii de capitalişti, în timp ce pe fiecare pagină a lor, în ciuda golului din stomacul fiecărui român, se afla conducătorul mult-iubit. Cam asta face “Gorjeanul”, luând locul săptămânalului de propagandă “Universitatea Brâncuşi”, pe care-l puteţi găsi pe site-ul U.C.B.
Ceea ce se întâmplă în presa gorjeană este absolut hilar, ca urmare cer public ca Universitatea să prezinte sumele plătite ziarelor din Gorj pentru publicitate; astfel, poate ne lămurim de ce presa locală flexibilizează adevărul până la a-l transforma în minciună.
Recunosc că, iniţial, am fost surprins când am văzut, zi de zi, cum o parte a presei gorjene insistă pe a masca realitatea, ca în alte timpuri; ulterior, urmărind o înşiruire a evenimentelor, concluzionez că de fapt aşa s – au obişnuit Gorjenii să fie trataţi, pentru că s-au dezobişnuit să mai gândească (mi-e ruşine să o spun: concetăţenii noştri din Gorj sunt laşi, prostiţi şi călcaţi în picioare, ba mai mult par gata oricând să semneze notarial că îşi doresc acest lucru!)
În continuarea deciziei ziarului “Gorjeanul”, patronat de Bebe Ionică, vicepreşedinte PSD, am aflat că Preşedintele Consiliului Judeţean a hotărât să confirme că e mulţumit de cum e condusă U.C.B. şi a anunţat că-l va propune pe Rectorul acesteia pentru titlul de “Gorjeanul anului”. Cât va mai dura până când PSD îl va pune pe A. Gorun să semneze şi o adeziune?? – pentru că e tot mai evident că totul are un înţeles electoral ascuns… Cu ocazia adeziunii, poate ne ajută Cârciumaru şi Călinoiu, secondaţi de Gorun, să înţelegem care sunt argumentele pentru care ultimul se vrea Gorjeanul anului…?? La fel de bine, ne putem întreba: PSD susţine oameni care îngroapă instituţii? PSD doreşte ca antiperformanţa să-l definească? Şomeri gorjeni…ştiţi unde e sediul PSD? Când vi se va face foame, nu jefuiţi un om necunoscut de pe stradă… mergeţi la sursa problemei – un partid care răsplăteşte eşecul: PSD!
Surprinderea mea nu se opreşte aici. Participând, la Gorj TV, în emisiunea colegului Daju, “Panoul de Onoare”, am cunoscut două dintre angajatele Consiliului Judeţean, care mi-au comunicat câteva lucruri esenţiale (de aceea sfătuiesc toţi Gorjenii serioşi şi cu scaun la cap să plece din acest judeţ):
1. Conform celor două doamne, Andriţoiu şi Pătraşcu, Gorjenii doresc ca banii din fonduri europene să fie folosiţi pentru folcloriste comerciale cu voce piţigăiată, care să susţină vocal chermeze vangheliote, organizate electoral, pe centrul super-împopoţonat şi kitsch-ios al oraşului (iată cum eleganţa rafinată şi simplă a lui Brâncuşi a primit, drept replică, pe bani împrumutaţi, nişte împodobiri grobiene, din care ţâşneşte multă apă colorată artificial, pe fondul crizei de apă curentă din Tg-Jiu…).
Alternativa ar fi fost – după cum le-am explicat şi respectabilelor doamne în direct – să gândească o strategie pentru a crea slujbe în turism, pentru a susţine hotelurile şi restaurantele din Gorj, pensiunile care exprimă european comunităţile locale mici, ş.a.m.d.. Astfel, afacerile private, ce ar fi câştigat ca urmare a proiectului finanţat din Fondul de Dezvoltare, şi-ar fi crescut cifra de afaceri (ceea ce s-ar întoarce, ca beneficiu, la bugetul local, din impozite – aşa îşi gândeşte Comisia Europeană finanţările, prin aceste fonduri destinate ţărilor sărace şi recent aderate la Uniune) şi poate ar mai fi făcut angajări, sau, poate, ar fi mărit salariile actualilor angajaţi, iar Gorjeanul simplu ar fi fost mai fericit.
Important este a pune în valoare judeţul/regiunea (şi nu a promova, de formă, doar pentru a cheltui banii din fonduri europene, pentru că nu şti cum să-i foloseşti!!!), în aşa fel încât să aduci o plusvaloare financiară din exteriorul regiunii, producând…da! aţi ghicit: dezvoltare regională; ca alternativă, PSD, dovedindu-se incapabil să gestioneze o realitate practică favorabilă Gorjului, poate doar să îşi facă imagine cu mici şi bere (nu spun că alt partid ar fi procedat altfel, doar e plin de fripturişti traseişti, transpiraţi şi incoerenţi în toate partidele din Gorj, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să închidem ochii sau să ne obişnuim cu incompetenţa promovată de Consiliul Judeţean).
2.Asistent – manager-ul proiectului „Redescoperă Gorjul” – ce s-a constituit în folclor comercial şi zgomotos pentru gorjeni – şi unu – doi meşteri olari, tot gorjeni, pentru gorjeni, din nou… deci rămânem o enclavă ce nu se poate integra într-un spaţiu mai larg ce presupune alteritate – mi-a explicat foarte matur şi cu aplomb de ce crede Domnia – Sa că nu putem ghici dacă banii Programului Operaţional Regional au fost folosiţi cu spor deocamdată (deşi într-un proiect se gândeşte o legătură ştiinţifică între investiţie şi efectul acesteia). Spunându-i că se vede cu ochiul liber dacă populaţia turistică se contractă în timpul folosirii banilor U.E., aceasta mi-a răspuns, aproximativ, dându-mi de înţeles că-s naiv, că piatra filosofală e posibil să nu existe (mai rămânea să-mi spună ce şi cum cu marmota…). Adică, Domnia – Sa a arătat că este foarte axată pe realitate şi super-civilizată, deci, citez, nu a cerut buletinele participanţilor la chermeză, ca să vadă dacă sunt sau nu din afara judeţului, pentru că … „suntem la început”! Ce drăguţ şi inteligent!! În timp ce alte judeţe, mult mai puţin potente financiar decât Gorjul, zburdă, noi, de 20 de ani, tot începem şi rămânem dependenţi doar de mineri, energeticieni şi incompetenţi numiţi politic! Deci angajaţii C.J. Gorj recunosc public că sunt nişte ageamii prea amatori pentru slujbele pe care le au şi nu au pregătirea necesară pentru a conduce un judeţ. Domniile – lor declară public şi cu nonşalanţă că ocupă poziţii importante (gen manager şi asistent manager în cadrul unui proiect european), doar pentru a-şi face experienţă. Evident că eu propun Consiliului Judeţean să le concedieze pe toate aceste doamne/domni inutile/i şi să câştige infinit mai mult prin externalizare, făcând o licitaţie pentru servicii de consultanţă, în locul susţinerii, din banii Gorjenilor, a salariilor unor lunatici incompetenţi; nu am nici cea mai mică îndoială că s-ar economisi bani dacă s-ar alege corect o firmă competentă, astfel că în maxim 5-6 luni vor exista şi rezultate în direcţia dezvoltării, iar Gorjul ar fi probabil mai puţin sărac şi înapoiat decât este la ora actuală (amendament necesar: căutaţi o firmă de consultanţă din afara judeţului, ca să nu mai fiţi tentaţi să daţi bani SRL-urilor de partid, la fel de nepricepute ca şi angajaţii Dvs. de pe aici).
Spuneam în emisiunea “Panoul de Onoare”, moderată de Narcis Daju, la Gorj TV, că acest judeţ se zbate într-o mediocritate semi-rurală (bine asezonată cu lăutari şi mici pentru politicienii burtoşi şi cu aspect diabetic-cirotic din oraş), în timp ce Consiliul Judeţean vine să-mi confirme că, în Gorj, incompetenţa redă normalitatea şi trebuie promovată. Pentru aceasta am trei argumente:
Gorjeanul anului propus public de Domnul Călinoiu este Rectorul U.C.B. (care a dovedit o incompetenţă managerial-instituţională evidentă în ultimul timp, dat fiind că această universitate, ce se laudă doar cu servicii de tipografie şi investiţii în clădiri, a ajuns printre cele mai slabe, academic, din ţară);
Cele două doamne (ale Consiliului Judeţean), manageri ai proiectului Redescoperă Gorjul – proiect finanţat cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional, care îşi propune să susţină dezvoltarea anumitor regiuni europene, dar eşuează în campanie electorală mascată, ceea ce va duce mai mult ca sigur la returnarea banilor din taxele contribuabililor, evident – ies public, fără pic de ruşine şi recunosc că-s la început (deşi parte din aplicaţia la fondurile europene presupune depunerea unui CV al celor implicaţi, pentru a convinge că ştiu ce vor să facă cu banii);
Nu în ultimul rând, reacţia pe care Preşedintele Călinoiu a avut-o la anomalia medicală de acum câteva luni, când o fetiţă de 17 ani a murit pe patul de spital, ca urmare a incompetenţei medicilor din Spitalul “Puricilor” Tg-Jiu (Călinoiu nu a dat afară pe nimeni, ci aştepta demisia de onoare a celor vinovaţi – probabil şi aceia erau cu carnet de membru de partid), ceea ce mă convinge că Domnia – Sa este absolut mulţumit de mediocritatea tot mai periculoasă şi ameninţătoare din jurul nostru.
Un sfat Gorjenilor ( care au această posibilitate): încercaţi să vă declaraţi rezidenţa în alt judeţ, ca să nu mai plătiţi aici taxe, ce sunt folosite pentru clientela de partid; un sfat firmelor din Gorj: mutaţi-Vă sediile sociale în alte judeţe – banii pe care-i plătiţi în Gorj nu se întorc înapoi într-un mod care să producă o plus-valoare mediului economic, ci sunt investiţi în incompetenţi angajaţi fără discernământ.
Crezul meu este că acest judeţ nu este cu nimic inferior altor judeţe, ba chiar că mulţi dintre cetăţenii săi sunt peste alţi români, ca nivel de inteligenţă. Adică se poate şi mai rău… Aşa că mi-e greu să înţeleg de ce acceptă să fie călcaţi în picioare de politicienii lor, aleşi democratic. Gorjenii nu trebuie să uite că, în democraţie, decidenţii sunt cei aleşi de ei… Iar atunci când cei de la putere iau decizii, în fapt alegătorii lor naivi iau decizii.