“Copiilor le e dor de părinţi”. Este titlul campaniei sociale iniţiate de Radio Târgu Jiu şi de Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro, în încercarea de a atrage atenţia autorităţilor asupra unei probleme extrem de sensibile, cu implicaţii sociale deosebite – copiii ai căror părinţi au plecat să-şi caute de lucru în afara ţării.
Din păcate, la nivelul judeţului Gorj, implicarea instituţiilor responsabile este mult sub aşteptări, nefiind realizată nici măcar identificarea copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate.
În cadrul cercetării realizate de Asociaţia Alternative Sociale şi UNICEF, la nivel naţional au fost identificaţi circa 350.000 de copii ai căror părinţi muncesc în afara ţării. Statisticile existente la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj sunt departe de a reflecta realitatea. Astfel, în prezent această instituţie are în atenţie 1004 copii, identificaţi prin intermediul serviciilor de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, deci sub unu la sută din totalul de copii afectaţi de această problemă la nivel naţional, situaţie care generează, în primul rând, ilaritate. În condiţiile în care nici măcar nu a fost identificat grupul – ţintă, nu se poate vorbi de asigurarea asistenţei sociale atât de necesare acestei categorii de minori.
La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj lucrurile se prezintă şi mai grav. Ultima statistică existentă datează din august 2008 şi cuprinde 759 de copii de vârstă şcolară, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Identificarea, monitorizarea şi intervenţia specifică în cazul elevilor ai căror părinţi muncesc în străinătate ar fi la îndemâna cadrelor didactice, dacă ar exista voinţă şi un management adecvat.
Nici Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj nu a iniţiat, în ultimii ani, activităţi de prevenire a delincvenţei juvenile pentru copiii “singuri acasă”, fiind derulate, în schimb, activităţi generice, destinate tuturor categoriilor de minori.
Relevant este că, la nivel judeţean, nu există niciun fel de parteneriat între instituţiile obligate legal să gestioneze situaţia copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate.