Cazul profesoarei de istorie, care a uluit toată ţara, este ca şi îngropat.
După ce GorjNEWS.ro a demonstrat că la Colegiul Tehnic nr. 2 activează o profesoară de istorie, Liliana Păun, al cărei loc este oriunde, numai la catedră nu, proaspăt instalatul inspector general de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Iustin Paralescu, a delegat o comisie de inspectori din subordinea sa pentru efectuarea unor verificări la colegiul amintit.
Ca urmare, a fost emis “Punctul de vedere al I.S.J. Gorj”, din care cităm în continuare:
Deşi sunt convins că Iustin Paralescu este de bună credinţă şi că încearcă să atenueze haosul din învăţământul gorjean, nu pot să nu subliniez lejeritatea condamnabilă cu care inspectorul general a expediat cazul profesoarei Liliana Păun, despre a cărui evidentă gravitate nu are rost să mai comentez. Pe cei care încă mai gândesc cu capetele lor, îi întreb: CE MAI ESTE DE MONITORIZAT ÎN CAZUL CATASTROFEI DE LA COLEGIUL TEHNIC nr. 2? Îi dă cu virgulă matematicianului Iustin Paralescu? Vreun doctor de pe lumea asta se apucă să-i mai măsoare pulsul vreunui muribund măcinat de metastaze?
Eu nu cer măsuri discreţionare, adoptate peste noapte, fac doar apel la exercitarea obligaţiilor legale de demarare a procedurii – standard prevăzute de Legea 128 / 1997 privind Statutul personalului didactic. Conform art. 115, „personalul didactic de predare (…) răspunde disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce îi revin potrivit contractului individual de muncă, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei.”. Condiţiile fiind îndeplinite de departe, trebuia făcută imediat „propunerea de sancţionare” şi iniţiată o cercetare de către o comisie.
Potrivit art. 117, „în unităţile învăţământului preuniversitar, propunerea de sancţionare se face de către director sau de cel puţin 1/3 din numărul total al membrilor consiliului de administraţie ori ai consiliului profesoral. Acelaşi drept îl au şi organele ierarhic superioare.” Deci, dacă Elvira Şarapatin nu şi-a îndeplinit această obligaţie legală de a emite „propunerea de sancţionare”, în baza Legii 128 / 1997 erau îndrituiţi şi datori să o facă fie inspectorul de istorie, fie conducerea ISJ Gorj.
În loc de aplicarea legii, primim comunicate care ne insultă inteligenţa, şi care îngroapă şi mai mult învăţământul în promiscuitate.
Repet, nici haosul ce guvernează, la propriu, învăţământul gorjean, nici volumul foarte mare de sarcini profesionale nu exonerează conducerea ISJ Gorj de îndeplinirea obligaţiilor sale legale.