De curând, Prof. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Inginerie a Universității “Constantin Brâncuși”, a acuzat public conducerea acesteia de abuz în serviciu, în ceea ce privește procedura de acordare a gradațiilor de merit. Printre cei acuzați, decanul Luminița Popescu și șeful Senatului, Adrian Gorun. Fericiții câștigători ai gradațiilor de merit: aceeași Luminița Popescu și liderul sindical Cristinel Popescu, luptător convins împotriva drepturilor angajaților UCB. Investigând aceste aspecte, am descoperit în activitatea de cercetare a celor doi următoarele picanterii: plagiate, cheltuire halucinantă a banului public, abuz în serviciu. Mai mult, prestațiile din domeniul ”cercetării” ale Luminiței Popescu costă UCB sute de mii de euro în ultimul timp. Rezultatele: irelevante. De unde se iau acești bani? Din salariile celorlalți angajați, îngenuncheați de o conducere semi-bolșevică!
Recent, o publicație locală a adus argumente foarte credibile în legătură cu lipsa de performanță din cadrul proiectului LIFE ”Noi materiale de construcții obținute prin reciclarea eco-sustenabilă a deșeurilor industriale”, coordonat de decanul Facultății de Inginerie, Luminița Popescu. Ca urmare a acestui proiect, UCB pierde bani, de două ori în același timp, fără să aibă vreun beneficiu real: mai întâi că este unica universitate capabilă de aberația de a investi într-un astfel de proiect 250 000 euro, apoi întrucât, sub pretextul că Luminița Popescu mimează activitatea de cercetare prin acest proiect, universitatea i-a acordat și gradație de merit și bonusuri de cercetare.
Mai mult, partenerul din proiect, Agenția Națională de Protecție a Mediului, prin Gheorghe Fometescu, este menționat în presa locală afirmând că acest proiect al decanului de la Inginerie copiază un alt proiect, implementat de UATAA Motru în anii trecuți, în timp ce documentația științifică nu reprezintă altceva decât un act de ”autoplagiere”.
În paralel, mare parte dintre angajații UCB sunt obligați să muncească aproape gratis, doar pentru ca nomenclatura din jurul lui Gorun să-și plătească, din salariile celorlalți, publicarea unor articole în volume de conferințe internaționale obscure, tipărirea unor cărți penibile (a se vedea plagiatul după Paul Claval al lui Gorun, carte publicată gratis de editura UCB), sau acordarea – după principiul ”anul ăsta iau eu, anul viitor, tu” – de gradații de merit și salarii de cercetare din bugetul UCB. Atâtea miliarde s-au cheltuit pe ”cercetare” în UCB în 2011, de parcă această universitate submediocră ar fi cel puțin o sucursală a NASA.
Ne propunem, în cele ce urmează, a extinde analiza de plagiat la nivelul întregii activități de cercetare a Luminiței Popescu, o doamnă care, conform declarației de avere, a încasat, din cercetare (deci în plus față de salariu), aproape 750 milioane lei vechi în 2011. Pentru banii aceștia, în mod normal ar trebui să fi generat doar producții de valoare.
Privind mai în amănunt activitatea de cercetare a decanului de la Inginerie, din nefericire am descoperit câteva ”producții” patetice, ceea ce nu ne surprinde, în condițiile în care noi, de mult timp, aducem argumente – inutil, se pare – că în conducerea universității densitatea impostorilor este una gălăgioasă (în special din punctul de vedere al ”cercetării” cu efecte de nivel penal asupra banului public).
Ce putem constata lejer, din CV-ul doamnei decan, este că Domnia–sa a avut tot suportul necesar pentru a fi ”agresivă” la nivelul proceding-urilor de la conferințe WSEAS (adică a publicat articole cu cotație ISI doar pe bani). Am numărat nu mai puțin de 11 astfel de articole ale doamnei decan (desigur în ”concubinaj” cu alți “specialiști” în inginerie – filosoful Adrian Gorun, prorectorul ascultător, Mihai Cruceru, sindicalistul mustind de etică, Cristinel Popescu și alții). Cât costă să publici într-un volum WSEAS? 550 euro. Să înmulțim cu 11 și să ne dăm seama câți bani i-a dat Senatul UCB pentru ca Luminița Popescu să se dea ”academiciancă” printre competitoarele ei din universitate?
De unde se obțin banii pentru astfel de cercetări? Oare ar fi relevant în discuție că Senatul are grijă să aprobe, în unanimitate, frecvente deturnări de fonduri, în istoria recentă a UCB? De exemplu, din bugetul Departamentului pentru Învățământ la distanță, Senatul a mutat în februarie 2011 cca. un miliard în fondul de cercetare, concomitent cu aprobarea susținerii financiare a unei excursii a prorectorului Mihai Cruceru în Anglia, pentru a prezenta lucrările ce-i aveau coautori pe Gorun și Luminița Popescu. Ești om cu mine, sunt om cu tine – așa se face pe la UCB, nu? Așa a ajuns dl. Președinte de ședință la Senat, Adrian Gorun, să aibă ”cercetare” în inginerie… Ecuația e simplă: Senatul de ”cocoșați” semnează în unanimitate, mereu, pentru irosirea banului public (doar de aceea i-a făcut Gorun ”senatori”), Luminița Popescu ia banii, plătește pentru articole în străinătate, dar nu uită să-l pună autor la articol și pe Adrian Gorun. Și, uite așa, cotele lor de academicieni umflați cu bani publici precum culturiștii cu steroizi cresc într-un an ca voinicii din poveste…
Ca urmare, profesorii UCB nu au mai fost plătiți, ulterior acestei “inginerii” financiare, pentru cursurile predate ”la distanță”… Așa că, de ani de zile, toți profesorii buni refuză să mai predea cursuri la distanță, pentru că nimeni nu e prost să muncească gratis, în timp ce Luminița Popescu și Adrian Gorun se împăunează cu cercetări mediocre și plagiate susținute financiar din bugetul de salarii al universității. Undeva în tablou, teoretic, apare și problema studenților, însă nu cred că educarea lor contează la această fabrică de bani (pentru uzul particular al camarilei lui Gorun) și vopsitorie de impostori care a ajuns UCB…
Vom regăsi aceste aspecte în raportul Curții de Conturi, instituție care a desfășurat recent la UCB un control complex la capătul căruia intuim că nu a descoperit nimic ilegal? Și cum se explică faptul că, pentru a nu știu câta oară, se aduc argumente – inutil – că banii publici sunt irosiți la UCB în numele furtului…?
Încă o dovadă pentru instituțiile patetice din România, complice la delapidarea banului public în UCB, sub pretextul “cercetării”: unul dintre articolele publicate la conferința WSEAS de la Veneția, în 2011, de co-autorii Luminița Popescu, Adrian Gorun și Mihai Cruceru – Promotion of renewable energy in Roșia Career – este un evident plagiat după cursurile profesorului Bogdan Popa de la Politehnica București. Deși autorii – încercând o găinărie ”învăluitoare”, în stil Monica Bîcă – fac trimitere, printr-un endnote, la cursul prof. Popa, aceasta nu scuză traducerea mot-à-mot a textului respectiv în engleză, fără a se folosi ghilimele.
Filosofia vieții ne învață că nu are sens să așteptăm de la acest domn să se comporte etic sau, măcar, onest. La anterioara noastră tentativă, cea prin care denunțam acestei comisii plagiatul coordonat din bani publici de Adrian Gorun, Președintele Comisiei, Cristinel Popescu (sindicalistul recompensat cu gradație de merit), ne-a răspuns că nu s-au întrunit condițiile de identificare a plagiatului. Era și greu, dat fiind că era vorba de un copy-paste evident și pentru orbi.
Dar cum să comenteze Cristinel Popescu că Gorun a plagiat, în condițiile în care el însuși a făcut același lucru când a publicat, de două ori, același articol, o dată cu Luminița Popescu în 2010
De asemenea, cum să – l scoată Cristinel Popescu pe Gorun plagiator, când s-a lăsat mituit de șeful Senatului cu o gradație de merit (iar articolul autoplagiat i – a adus puncte în competiția pentru gradația de merit)? Păi cum să nu fie el cocoșat?
Încep să cred că este inutil să mai cerem demisia conducerii. Cel mai înțelept e să solicităm desființarea UCB, cu totul… Oamenii ăștia delapidează cu bună-intenție banul public pentru a simula că fac treabă, iar apoi își dau și bonusuri financiare pentru că au simulat că fac treabă… Așa au ajuns patru astfel de ștabi ucebiști să fie în top 10 câștiguri salariale în 2011 în Gorj, conform Institutului Național de Statistică. Oare Curtea de Conturi a verificat legalitatea acestor salarii acordate pe motiv de cercetare la UCB?
Pentru ce fel de activități de ”cercetare” dă gradații de merit Senatul UCB? … Se pare că pentru articole și studii plagiate a căror publicare e susținută financiar din bugetul UCB, dar și pentru proiecte de cercetare ”copiuță”, dar beneficiind de cofinanțări de sute de mii de euro din bugetul universității… Adică din salariile personalului UCB.
De asemenea, cercetarea pare susținută și prin schimbarea destinației unor sume de bani de la diferite departamente ale UCB la fondul de cercetare. Acest algoritm s-a repetat, în beneficiul Luminiței Popescu, de curând. Un audit al Ministerului Economiei a relevat faptul că SNLO a acordat aproape trei miliarde decanei de la Inginerie, pentru un proiect de cercetare din 2011, ce nu pare să se fi realizat, până la urmă, deși Curtea de Conturi trece ”demersul” la capitolul deturnare de fonduri. Se autosesizează vreo instituție a statului? Măcar atât cât să dispară această senzație tot mai pregnantă că trăim într-o țară bananieră, cu instituții inutile și corupte…
Mai mult, acest proiect suspectat la SNLO de deturnare de fonduri, este trecut în raportul de activitate pe anul 2011 al decanei, ceea ce înseamnă că a fost unul dintre motivele pentru care a primit o gradație de merit, de curând.
Luminița Popescu și Cristinel Popescu au obținut gradații de merit, deși, după cum am demonstrat mai sus, în activitatea lor academică se află: articole plagiate (și susținute, spre publicare, cu mii și zeci de mii de euro din bugetul UCB), proiecte de cercetare (suspectate a fi rezultatul unor deturnări de fonduri la companii cu capital de stat, precum SNLO) și multiple acuze de abuz în serviciu (Cristinel Popescu refuză să admită evidența plagiatului copy – paste de un miliard jumate, coordonat de Adrian Gorun, în timp ce marele cercetător Luminița Popescu este acuzată public, de cadre ale UCB, că a fraudat procedura de acordare a gradațiilor de merit).
În 2011, GORJNEWS a anticipat constituirea ”Senatului Adrian Gorun” la UCB, format în unanimitate din ”cocoșați” impuși de Adrian Gorun.
Senatul de ”cocoșați” a validat candidatura ilegală a lui Adrian Gorun pentru un al treilea mandat de rector.
Demersurile publice ale GORJNEWS au reușit să reinstaureze legalitatea în UCB, ca atare Gorun a demisionat, ca un laș, înainte să-l invalideze MECTS (și să-l sancționeze disciplinar, după cum merita). Urmarea: a fost nevoit să-și impună, cu ajutorul lui Chirițescu și Căruntu, un rector de paie. Cei doi au fost ideali pentru planul lui Gorun: acum rector este Moise Bojincă.
Ca să nu miște în front, Bojincă a primit cadou patru decane plagiatoare, specialiste în executat ordine primite de la Gorun, plagiatorul-șef. Prima victimă a acestui cvintet: fostul decan Mălăescu. Victima perpetuă: banul public!
Banul public este irosit de mult timp în UCB, sub pretextul cercetării științifice: GORJNEWS a descoperit că Adrian Gorun a cercetat pentru SRL-uri ale subordonaților, cărora le-a acordat, în contrapartidă, lucrări de miliarde (vezi cazul Marpes S.R.L., firmă a directorului general din UCB, Marian Vintilescu).
Verificând și alte caracteristici ale activității ”academice” a oligarhiei care conduce UCB, am descoperit aspecte penibile: trecerea în comitetele de organizare ale conferințelor internaționale a numelor unor profesori din străinătate, fără ca acestora să li se ceară acordul, plagierea pe scară largă – de la profesori ce predau la Princeton și Sorbona, până la autori trecuți în neființă, mimarea cercetării științifice, la modul holistic, pentru a se putea fura cât mai “științific” din banul public.
Sociabil fiind, Gorun își cheamă și prietenii de prin alte județe să se înfrupte din banul public la UCB… Ecce Marga!
Odată cu numirea lui Marga la MAE, GORJNEWS a anticipat că Adrian Gorun va fi transferat acolo de subordonatul său de la UCB, suboordonat care e, în secret, pe ștatul de plată al UCB din martie 2011, fără să fi predat vreun curs vreodată (vă rugăm să nu spuneți asta și Curții de Conturi). Mai lipsește ca UCB să-i comande și un bust, pe care să-l pună în fața rectoratului… Ar fi păcat ca frumusețea clasică, aproape greacă, a lui Marga să nu troneze, în bronz, la intrarea în instituție…