Ziarul GORJNEWS a avut deosebita plăcere de a fi invitat de Societatea Academică din România, condusă de Alina Mungiu-Pippidi, la Toolkit-ul pentru o Bună Guvernare.
Programul a fost unul extrem de interesant, îmbinând prezentări ale proiectelor coordonate de SAR – ”Student ARC” (coordonator, Simona Popescu), ”Proasta guvernare în cheltuirea banului public în România între anii 2004 şi 2012”(prezentat de extrem de activa Raluca Pop, expert al SAR in fonduri europene), sau ”Ghidul monitorului & whistleblowerului cu fonduri europene”, cu prezentări ale unor invitați din societatea civilă sau instituții ale statului român, cu atribuții pe temele abordate în cadrul acestui training de bună guvernanță.
Remarcăm, astfel, prezența șefului Agenției Naționale pentru Integritate, dl. Horia Georgescu, ce a avut o prezentare despre conflicte de interese si declarații de avere. În mod nefericit, am omis să întreb dacă o universitate din România are dreptul să-și oblige toate cadrele didactice (inclusiv cele fără funcție de conducere) să completeze declarații de avere, la ordinul șefului autosuspendat al Senatului, însă rămâne posibilitatea unei petiții către dl. Georgescu.
Tot din partea instituțiilor statului român, trebuie să remarcăm prezența d-nei Raluca Nicolae, Consilier în cadrul Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF), cu o prezentare despre ”Arhitectura instituţională a sistemului de prevenţie, monitorizare, identificare a fraudei şi neregulilor cu fonduri europene”, dar și a d-nei Alina Stoica, Procuror Şef al Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie împotriva Intereselor Financiare ale Comunităţilor Europene (DNA), cu o prezentare despre ”Situaţia corupţiei rezultate din administrarea fondurilor europene”. Acestea au fost bine completate de experții SAR, Valentina Dimulescu și Raluca Pop.
Niște prezențe foarte apreciate de public au fost domnii Radu Nicosevici, preşedinte Academia de Advocacy si Valentin Firulescu, voluntar al Alianței pentru o Românie Curată, care au discutat cu studenții ARC despre transparență decizională și activism la nivel de societate civilă, dar și savurosul domn Bogdan Manolea, director Asociaţia pentru Tehnologie si Internet, care a avut o prezentare cu titlul: ”Despre Open Government Data şi implicarea cetăţenilor în România şi în alte ţări”.
Fundația Freedom House continuă să susțină jurnalismul de investigație, această specie a mass-media (neînțeleasă, nedigerabilă și netolerată încă de baroni locali, corupți de profesie și personaje cripto-comuniste), extrem de importantă pentru o țară cu multiple repere confuze, ca România; ca atare, directorul Freedom House România, d-na Cristina Guseth, a moderat, la invitația Societății Academice din România, un panel cu trei jurnaliști de investigație și un expert Activewatch (Ionuț Codreanu), care au discutat despre investigații de presă în legătură cu fondurile europene.
Astfel, Daniel Befu (căștigător al marelui premiu Freedom House, din cadrul programului ”Supporting Investigative Journalism”), jurnalist la România Liberă, a avut o prezentare cu titlul ”De ce iubesc politicienii politica”, în care a probat faptul că firma cumnatului lui Victor Ponta, ”Grossman Enginneering Group”, are afaceri nu doar cu grupul băsist Golden Blitz, ci și cu statul român, uneori cu finanțări din fonduri europene (în ultimii 5 ani, cca 26 de astfel de contracte, cu o valoare de aprox 100 milioane de lei).
Tot în această secțiune au avut prezentări Paul Radu, de la RISE Project, ce are o preocupare deosebită pentru dezvoltarea unui nou concept de jurnalism de investigație, postmodern (în prezentarea de pe www.riseproject.ro, aceștia se prezintă astfel: ”RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști. Investigăm crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune”), dar și Cătălin Prisăcariu, de la Revista Kamikaze.
GORJNEWS și G.A.I.P., deschise spre astfel de colaborări și pe viitor
Inutil de precizat că noi vom accepta cu plăcere, ca și până acum, asftel de invitații, pentru a interacționa cu oameni preocupați de a construi o altfel de Românie, adecvată statutului pe care i-l garantează apartenența la U.E.
De fiecare dată când reprezentanții noștri participă la astfel de training-uri, devenim mai pricepuți în a lupta, la nivel de Gorj, contra aberațiilor instituționale frecvente, a politicienilor extrem de precari, dar susținuți de partide pentru funcții pe care nu se pricep să le presteze, și împotriva mentalității cripto-comuniste din acest județ.