Gheorghe Georghiu Dej a salvat casa doctorului Lupescu. Victor Ponta e părtaș la demolarea ei!
Gheorghe Georghiu Dej a salvat casa doctorului Lupescu. Victor Ponta e părtaș la demolarea ei!

Casa doctorului Constantin Lupescu – cu magnolii ce nu s-au mai pomenit!

În casa domnului dr. Constantin Lupescu am intrat înainte de 1989, dus de cunoscutul Manole Băloi, corespondent sportiv al plaiurilor gorjene. Am mai povestit şi în altă parte cum am fost primit de gazdă cu mare amabilitate…
Ca să aud, acolo şi atunci, că domnul doctor l-a cunoscut bine-bine pe Brâncuşi, cu care se întâlnea des în vremea edificării la Târgu-Jiu a ansamblului sculptural, de cele mai multe ori la o ţuică pentru prânz, undeva peste drum de Parcul Central – iar pe-atunci, “Brâncuşi cam împuşca francul”, adică renumitul medic făcea cinste de fiecare dată…
Ca să-mi povestească domnul doctor cum i-au intrat în casă renumiţi oameni de cultură şi ca să-mi permită să-i admir tablourile valoroase din camera principală. Să punem la cale un interviu pentru o revistă de cultură şi să nu-l sfârşim, nu ştiu nici acum de ce. Să pornesc însă de unul singur o acţiune pentru ca doctorul Constantin Lupescu să-şi aibă un loc al său în Muzeul de Istorie a Medicinii “Victor Gomoiu” din Craiova. Şi am reuşit ca acest lucru să se întâmple…
Şi mi-a şoptit domnul doctor Constantin Lupescu întâmplările anilor ’50 când, într-o noapte, a fost alungat din casă şi aruncat în temniţă de comunişti – imobilul fiind ocupat de Securitate… Salvarea a venit de la conducătorul statului – Gheorghe Gheorghiu-Dej, cândva internat al lagărului de la Târgu-Jiu şi pacient al medicului – la care a ajuns soţia, doamna Lupescu, şi i-a prezentat fărădelegea. Înaltul oficial comunist a dat atunci ordin să i se înapoieze de urgenţă locuinţa…
Domnul doctor Constantin Lupescu avea şi cea mai frumoasă curte din Târgu-Jiu, cu minunatele magnolii cum altele nu s-au mai pomenit.
În “Revista Medicală Română” – volumul LIX, nr. 1, an 2012, sub semnătura domnului dr. Grigore Buşoi găsesc articolul “Suişuri medicale eponimice olteneşti – Eponymous medical ups from Oltenia”, în care se consemnează: “Constantin Lupescu (1905-2003, n. TârguJiu), doctor în ştiinţe medicale, medic infecţionist, publicist, a acordat îngrijire medicală refugiaţilor polonezi şi de ţinuţilor din Lagărul de la Târgu Jiu. Bun profesionist şi atent la suferinţele oamenilor, se bucura de o mare autoritate în rândul populaţiei judeţului”.

În casa ce a aparţinut renumitului doctor Constantin Lupescu – în prezent proprietatea altei persoane, dar nelocuită – oficialităţile oraşului s-ar putea implica în ceasul al doisprezecelea, ca s-o răscumpere în folosul tuturor. Şi s-ar putea amenaja acolo un muzeu al Medicinii româneşti, chiar cu exponate ale muzeului craiovean dezafectat amintit mai sus – câte s-or mai găsi! – recuperate nu prea ştiu în ce împrejurări (cu mulţi ani în urmă) şi aflate acum într-o magazie a Universităţii “Constantin Brâncuşi”. Crede cineva că o să se întâmple minunea asta vreodată?

2 COMENTARII
  • Dr Alban 16.12.2013 la ora 23:23 pm
    Bun articolul si buna ideea cu muzeul medicinei Esti bun. Fa cunoscuta ideea poate se inampla o minune. L am cunoscu si ep pe DR. Lupescu . Un om deosebit Ar merita un muzeu cu numele Constantin Lupescu
  • mitea 19.12.2013 la ora 11:20 am
    sunt de acord cu aceasta initiativa tarzie.dr C-TIN LUPESCU,a fost un medic de exceptie.am fost pe vremuri sa-i solicit ajutorul cand copii mei se imbolnaveau.diagnosticul,tratamentul si sfaturile date s-au dovedit a fi perfecte.un mare doctor,un intelectual ,un domn.stiti doar ca mizerabilii comunisti,urau intelectualii.toate casele din bucuresti,au fost populate cu nenorociti iar proprietarii intemnitati.au fost si mici exceptii .luptati domnule DAJU ptr. aceasta meschinarie,luptati impotriva mizeriei umane,ce a cuprins vietile nostre.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *