După ce ai condus zeci de mii de mineri şi energeticieni ani în şir, după ce ai decis preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, după ce te-ai tras ani la rând de şireturi cu preşedintele României, doar dacă începi să te simţi Dumnezeu pe pământ poţi face greşeala de a scoate la vedere 800.000 de euro din averea ta, pe care nu o poţi justifica şi de aceea nu o declari, cu toate că legea te obligă. Marin Condescu susţine că are o avere de circa 100.000 de euro şi un salariu de 65 milioane lei vechi lunar, dar în februarie a cheltuit 800.000 de euro pentru a-şi cumpăra acţiuni la Raiffeisen. Doar aşa a fost posibil ca aceeaşi bancă să-i aprobe miercuri, 02 martie a.c., în doar câteva ore, un credit de 400.000 de euro, cu care Condescu a împrumutat clubul Pandurii Târgu Jiu. Dovezile, de competenţa Agenţiei Naţionale pentru Integritate şi a Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, mai jos.
Astăzi, Marin Condescu se numără, în mod cert, printre cei mai puternici şi influenţi oameni din Gorj. Asta ca să nu spun că e cel mai puternic. Firesc ar fi fost să se diminueze drastic forţa unui lider sindical care, de la peste 100.000 de sindicalişti în subordine, câţi controla acum câţiva ani, a ajuns, astăzi, la sub 10.000. În ultimii ani, însă, minerii şi energeticienii reprezentaţi de Condescu au dus-o din ce în ce mai rău, au fost tot mai umiliţi şi, în nenumărate rânduri, soarta lor şi locurile lor de muncă au fost jucate la loz în plic. Concomitent, puterea şi averea lui Marin Condescu au crescut nelimitat, ca nişte mastodonţi generaţi în laboratoare prin aberaţii genetice. Nicio instituţie a statului de drept nu l-a verificat vreodată, la modul real, pe Marin Condescu. Toate se feresc de el ca de Satana, pentru că în buzunarul de la piept poartă, tot timpul, pe post de icoane, fotografiile cu Traian Băsescu, din ultimele două campanii electorale.
Îi recunosc lui Marin Condescu meritul de a fi aşezat Târgu Jiul pe harta nu numai fotbalistică a României. Ce nu a reuşit – din multă prostie şi din dezinteres – nimeni cu Brâncuşi, a reuşit Condescu prin fotbal. Despre Târgu Jiu se vorbeşte şi se scrie în România, în primul rând, mulţumită lui Condescu şi fotbalului, deloc din cauza lui Brâncuşi.
Îi reproşez, însă, în primul rând, faptul că sfidează pe toată lumea, începând cu legile din ţara în care trăieşte. Apoi, îi reproşez prăpastia dintre traseul său personal şi dramele celor pe care se preface că-i reprezintă. Nu în ultimul rând, îi reproşez că niciun moment nu a fost tentat să pozeze, cel puţin, în acel despot luminat de care Gorjul ar fi avut atâta nevoie în ultimii ani. Pentru Marin Condescu a fost mult mai confortabil să tragă sfori şi să apese pe butoane, de cele mai multe ori strict în interes personal, între două partide de table şi o sticlă de whisky, devorate, în biroul său de titan al minerilor şi energeticienilor, cu partenerii şi aghiotanţii săi preferaţi, „generalul” Daniel Burlan şi senatorul Toni Greblă.
Între presă şi imperiile conduse de principalii lideri sindicali din România, guvernanţii au pus de-a lungul timpului tot felul de filtre, în aşa fel încât să-i facă intangibili şi foarte scumpi la vedere pe partenerii lor, foarte pricepuţi în manipularea şi amăgirea prostimii. Conform legilor în vigoare, nimic din activitatea marilor confederaţii sindicale nu este de interes public. Apoi, prin Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, adoptată în septembrie 2010, liderii sindicali au fost obligaţi să îşi facă publice declaraţiile de avere. 3 noiembrie 2010 a fost termenul – limită până la care inclusiv Marin Condescu era obligat să îşi facă publică averea. Din informaţiile noastre, nu a făcut-o şi nu a păţit nimic, deşi aceeaşi lege prevede sancţiuni drastice. Imediat după adoptarea acelei legi, opt deputaţi PSD au iniţiat un proiect de lege prin care propuneau exceptarea liderilor sindicali de la declararea averilor!!! Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor şi se află acum în Senat. Una peste alta, însă, deşi trebuia să existe acum pe portalul ANI, pe site-ul Fedraţiei Naţionale Mine Energie şi la avizierul Uniunii Federaţiei Sindicatelor Miniere din Oltenia, declaraţia de avere a lui Condescu nu e de găsit pe nicăieri. Între noi fie vorba, în sediul UFSMO nici nu există avizier…
În ultima declaraţie publică verbală referitoare la averea sa personală, făcută anul trecut, Marin Condescu a spus că nu depăşeşte 100.000 de euro. Afirmaţia pute din capul locului, dacă ne gândim numai la Palatul din Primăverii, ridicat după modelul Manţog, dar pentru care el şi Ion Călinoiu, alt posesor de „garsonieră”, nu au răspuns penal. Miercuri, 02 martie a.c., „într-un timp record de opt ore”, potrivit spuselor sale, Condescu a obţinut de la Raiffeisen Bank un credit de 400.000 de euro, cu care, la rându-i, a împrumutat Pandurii Târgu Jiu. De la club, banii au ajuns la Dinamo Bucureşti. Astfel s-a stins litigiul legat de Ilie Iordache, Pandurii au fost programaţi în campionat şi au evitat la mustaţă retrogradarea. Deci, Condescu este, iar, un erou. Jos pălăria! am avut „Noroc Bun” cu aşa preşedinte de club.
În timpul conferinţei de presă organizate joi, 03 martie a.c., la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal din Bucureşti, Condescu a fost întrebat cu ce a garantat creditul de 400.000 de euro. A răspuns ca un erou: „am riscat tot”. Fără alte detalii. Dacă n-ar fi fost din ce în ce mai goale, tribunele Pandurilor – de la Severin şi Târgu Jiu – ar fi făcut valuri înaintea lui Condescu. Niciunul dintre jurnaliştii prezenţi nu a întrebat cum poţi garanta un credit de 400.000 de euro cu toată averea, care „nu depăşeşte 100.000 de euro”!
În realitate, potrivit contractului de credit publicat în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, Condescu a obţinut creditul de 400.000 de euro garantând cu acţiuni ale sale cumpărate, la 02 februarie a.c., de la Fondul Deschis de Investiţii Raiffeisen Euro Plus. Condescu a plătit pe acţiunile respective suma de 800.000 de euro, banii lui!!! Provenienţa fondurilor? Râmâne de stabilit de către Agenţia Naţională de Integritate şi de către Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism.
Cum poţi avea o avere totală de 100.000 de euro din care să-ţi cumperi acţiuni de 800.000 de euro?
Cum poţi minţi senin cohortele de ziarişti că „ai riscat tot”, toată averea, pentru a garanta creditul respectiv, când, de fapt, ai pus la bătaie doar o felie?
Dacă putea garanta oricând un credit de 400.000 de euro, de ce nu a făcut-o înaintea meciului cu Oţelul Galaţi, pierdut la masa verde cu 0 – 3? Cu cât a fost răsplătit Condescu, cu cât i-au crescut „economiile” pentru că nu i-a venit mai devreme ideea de a credita, personal, clubul, şi Oţelul Galaţi a obţinut trei puncte fără a disputa jocul?
În conferinţa de presă organizată duminică, 06 martie a.c., la sediul clubului Pandurii Târgu Jiu, Condescu a negat vehement că ar deţine acţiuni de 800.000 de euro.
Aici puteţi vizualiza principalele date din contractul de credit, preluate de Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare. Iată şi câteva capturi, mai jos.
Condescu a încălcat Legea ANI, nedepunându-şi declaraţia de avere şi nefăcând-o publică. Condescu minte că averea sa nu depăşeşte 100.000 de euro. Condescu nu poate justifica provenienţa celor 800.000 de euro, cu care şi-a cumpărat în februarie a.c. acţiuni la Fondul de Investiţii Raiffeisen EURO PLUS. Condescu minte când spune că nu a garantat creditul de 400.000 de euro cu acţiunile deţinute la Raiffeisen. Condescu minte când spune că a garantat creditul cu toată averea sa. Condescu nu poate justifica de ce, în condiţiile în care este putred de bogat, a cumpărat porc de Crăciun familiei sale, clubul Pandurii, abia la două săptămâni după Crăciun, lăsându-şi copiii, fotbaliştii, să saliveze printre gard la colegii lor de la celelate echipe care au jucat fotbal în prima etapă din 2011, în timp ce ei au stat.
Vom reveni.
Notă: Subiectul acestei investigaţii a ajuns vineri seara la redacţia GORJNEWS, într-un mail sosit la adresa [email protected] . Documentându-ne, am văzut că subiectul a fost abordat şi de jurnalistul Dan Filoti, de la PRO SPORT. Din păcate, materialul a fost tipărit doar pe … blog. În ziar apar doar subiectele bombă. Dumnezeii mamii ei de ţară.