În ultimii ani, s-a scris foarte mult despre abuzurile manageriale ale șefului IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea, despre inadecvarea acestuia cu poziția de comandant al poliției gorjene, despre decimarea și deprofesionalizarea acestei instituții, despre partizanatul politic imprimat, pe fond, de Caragea, poliției, ca răsplată față de protecția de care beneficiază din partea unor lideri PSD ca Ponta, Călinoiu și Cârciumaru.
Niciodată, însă, nu a ajuns în presă un document intern, oficial, care să descrie prestația managerială lamentabilă a lui Caragea și atmosfera irespirabilă din poliție.
Publicăm, în continuare, pasaje esențiale dintr-un raport înaintat, recent, conducerii Inspectoratului General al Poliției Române, de unul dintre adjuncții lui Caragea, comisarul șef de poliție Ion Voinescu. Aflăm din acest document oficial că între Caragea și mâna sa dreaptă din organigrama IPJ Gorj nu există comunicare, că inspectorul șef este agresiv, injurios și trivial, că obișnuiește să deconspire sursele poliției față de persoane din afara instituției, că falsifică procese verbale ale unor ședințe de comandă, că merge personal în arestul poliției și ordonă unora dintre cei reținuți să reclame polițiști pe care-i consideră ostili lui, că-l monitorizează video pe Voinescu, că încearcă să-l izoleze în IPJ și că îl forțează să se pensioneze.
În linii mari, raportul înaintat conducerii Inspectoratului General al Poliției Române, de către Voinescu, descrie o structură de poliție care n-are nicio legătură cu democrația, cu civilizația și cu Europa.
Ion Voinescu activează ca polițist de 26 de ani și îndeplinește funcția de adjunct al șefului IPJ Gorj din 2002. În primii zece ani, ca locțiitor al comandantului, a primit numai calificative anuale de “Foarte Bine”. În 2011 a fost evaluat cu “Bine”, iar pentru activitatea din 2012, Voinescu a fost apreciat de Caragea drept “Satisfăcător”.
În raportul prin care contestă, la nivelul IGPR, acest calificativ, Voinescu argumentează că n-a fost sancționat pe parcursul anului 2012, că structurile pe care le coordonează, ca adjunct, au primit, toate, “Foarte Bine”, că niciun subordonat nu i-a imputat ceva, în vreun fel. În același document, Voinescu dezvăluie că între el și Caragea nu există comunicare și că acesta din urmă încearcă să-l constrângă să se pensioneze.
Voinescu relatează despre Caragea că „are un comportament agresiv, folosește injurii și trivialități, nu răspunde la salut, țipă în orice conversație, nu are răbdarea necesară pentru a purta o discuție în mod civilizat și nu acceptă niciun fel de propunere pentru eficientizarea muncii”.
„(…) în una din zile a intrat în birou când discutam cu o persoană, ce ne-a furnizat în mai multe rânduri date cu valoare operativă pentru munca de poliție, a intrat în discuție și a jignit-o fără motiv, după care a afirmat către o cunoștință a acesteia, să se ferească de aceasta întrucât este informatoare la poliție”.
„(…) a montat în anticamera ce permite accesul în biroul meu și al dânsului, o cameră de supraveghere, pentru a mă monitoriza, reproșându-mi de mai multe ori că am fost vizitat în birou de mai mulți colegi”.
„(…) s-a deplasat la arestul unității și a instigat un arestat să mă reclame, oferindu-i hârtie și pix în acest sens, persoana respectivă fiind arestată pentru fapte de corupție, fiind la dispoziția instanței, a fost adusă pe arest în acest scop, eu coordonând activitățile în prima fază a cercetării”.
„(…) a dispus mutarea a mai mulți lucrători cu experiență de la serviciile pe care le coordonez, fapt ce a condus la creșterea numărului dosarelor penale în lucru de la circa 70 în iulie 2009, la 740 în 2012, respectiv din cei 30 de lucrători ai serviciului, în prezent mai sunt 23, dintre care numai 5 din cei existenți în 2009”.
Potrivit raportului înaintat IGPR-ului, Caragea i-a interzis lui Voinescu să se implice în ancheta privind incendierea autoturismului și casei familiei de polițiști Leuștean, deși Serviciul de investigații criminale, abilitat să cerceteze acest caz, se află în subordinea adjunctului șefului IPJ.
„(…) Am dat dovadă de o mare rezistență la stres, având în vedere comportamentul inspectorului șef față de mine, prin critici fără motiv, instigarea unor persoane să mă reclame, știrbirea autorității în fața subordonaților, fabricarea unor documente și probe pentru a mă pune în situații denigratoare față de conducerea IGPR”.
„(…) în ședințele de comandă sau consiliile de conducere, dispune să se menționeze în procesul verbal de ședință numai aspectele prezentate de dânsul, iar în situația când am solicitat să prezint argumente pentru clarificarea problemelor ridicate, a ordonat să părăsesc biroul sau să aștept până îmi va da dânsul cuvântul, lucru care nu se mai întâmplă”.
„(…) Calificativul propus de șeful inspectoratului nu este în acord cu activitatea desfășurată de mine, dânsul dând dovadă de subiectivism și interes în a mă determina să mă pensionez, printr-o serie de activități și manifestări”.
Adjunctul lui Caragea a solicitat verificarea aspectelor semnalate, reevaluarea sa profesională, pentru activitatea din 2012, și audierea șefilor structurilor pe care le coordonează Voinescu.
1. Ce a făcut IGPR-ul, cum a soluționat acest raport?
2. Din iulie 2009, când a fost instalat inspector șef Caragea, pe la IPJ Gorj s-au perindat zeci de echipe de control de la IGPR și de la Ministerul Administrației și Internelor. Cum se face că niciuna dintre aceste echipe nu a detectat neregulile din IPJ Gorj? Cum se face că niciunul dintre serviciile de informații plătite din bani publici, pentru ca în IPJ Gorj să fie un climat de legalitate, nu deține date despre ce se întâmplă cu adevărat în interior și, în consecință, nu inițiază vreo măsură eficientă? Pentru ce plătim și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, și Departamentul de Operațiuni Speciale, și Direcția Generală Anticorupție, și Serviciul Român de Informații?
3. De ce Voinescu a rupt tăcerea abia acum? Dacă a semnalat mai demult aceste abuzuri, de ce au fost mușamalizate?
4. Întrucât evaluarea subordonaților este un proces continuu, de ce, de-a lungul anului 2012, Caragea nu a luat nicio măsură de corijare și/sau coercitivă asupra lui Voinescu? Caragea este exact în situația unui pilot de curse care a acceptat ca și copilot un ins „satisfăcător”, timp de un an de zile. După un an îl evaluează ca „satisăcător” și, culmea-culmilor, îl păstrează, totuși, mâna lui dreaptă, deci … copilot.
Cel puțin la o parte dintre aceste întrebări vă voi răspunde aici, în GORJNEWS, zilele viitoare.