Primarul oraşului Turceni, Ion Iordache, dă cu subsemnatul pe la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru o afacere care a prejudiciat bugetul administraţiei publice locale cu aproape 11 miliarde de lei. Afacerea a fost una destul de interesantă, derulată pe o perioadă lungă de timp, implicarea nemijlocită a lui Iordache ducând la o anchetă din partea DNA. Descoperirea a fost făcută de Curtea de Conturi a României, prin 2010, la un control periodic făcut la Primăria Turceni, după care, potrivit surselor noastre, documentaţia a fost înaintată către procurori pentru cercetări. A trecut un an de atunci, însă, de curând, mai mulţi funcţionari publici din Primărie au început să facă drumuri pe la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a da cu subsemnatul în această anchetă.
Vă spuneam de un prejudiciu de 11 miliarde de lei în bugetul Primăriei şi, probabil, vreţi să vedeţi cam de unde vine şi ce legătură are Iordache cu el. Păi, în câteva cuvinte, Primăria a cumpărat în 2003 o moară supraevaluată la 14 miliarde de lei vechi, bagă 2 miliarde de lei în reabilitări şi după şapte ani, în 2010, Iordache o evaluează şi o vinde… cu 3,1 miliarde de lei vechi. Unde e marea problemă? Ambele evaluări sunt făcute de un angajat privat al primarului!!!
În bugetul Primăriei Turceni a fost produsă o pagubă de aproape 11 miliarde de lei vechi, graţie ingeniozităţii în afaceri necurate a actualului primar Ion Iordache. Acesta a pus umărul la pierderea celor 11 miliarde de lei vechi încă din anul 2003, pe vremea când nu era decât un afacerist care sugea ca o căpuşă din banii Primăriei pe care o conducea unchiul său, Ion Dumitraşcu. Suma exorbitantă a rezultat, de fapt, dintr-o supraevaluare a unui imobil construit în comună care, culmea, la şapte ani de la achiziţie este vândut la un preţ nesimţit de mic.
Povestea acestui tun de 11 miliarde în banii Primăriei Turceni începe în Gârbov, lângă localitate, pe proprietatea unui anume Grecu, care acum lucrează pe la centrala atomoelectrică din Cernavodă. Acesta a cumpărat grajdurile CAP-ului şi a făcut, pe acel amplasament, o moară, atât pentru a da de lucru câtorva oameni din comună dar şi pentru că, pe o rază de peste 40 de kilometri, nu exista aşa ceva. O perioadă, moara a fost administrată de rudele lui Grecu, care au avut grijă să „disponibilizeze” tot ce se putea din această unitate, începând cu oamenii şi terminând cu utilajele. Văzând că nu o mai poate întreţine, omul s-a hotărât să vândă moara, în anul 2003. Convins că investiţia este una destul de mare, a făcut o evaluare şi a estimat preţul de cost al imobilului undeva la 9 miliarde de lei, deşi era destul de piperat. Autorităţilor locale de la vremea aceea, în speţă fostului primar Ion Dumitraşcu şi salariaţilor de la Achiziţii, nu le convine preţul. Umblă vorba că problema ar fi fost că, deşi preţul era cam măricel, nu le ieşea nimic în plus, pentru buzunarele proprii.
După ce şi-au stors creierii câteva săptămâni, cei din Primărie n-au găsit o soluţie. Aici intervine Iordache, care abia dacă ridicase capul dintre manetele buldozerului, şi devenise mare patron de Turceni, graţie roabelor de bani pe care unchiul său, Ion Dumitraşcu, le împărţea cu dărnicie firmei Ydail Construct. Actualul primar a venit cu brilianta idee de a plăti un expert evaluator care să evalueze imobilul aşa cum ar fi convenit tuturor părţilor. Adică mult mai scump decât vroia până şi Grecu. Este găsit, absolut întâmplător, un oarecare Drăghici, din Târgu Jiu, care îşi face foarte bine datoria, pentru că evaluează moara la nu mai puţin de… 14 miliarde de lei vechi, bani care sunt plătiţi de Primărie. Ce şi cât s-o fi împărţit, nu mai contează. Poate va afla DNA-ul. A, că era să uităm ce era mai important! Acel Drăghici nu avea absolut nicio legătură cu Turceniul… Excepţie face, poate, faptul că a fost şi atunci, ca şi acum, cel care îi ţine contabilitatea lui Iordache, la firmele cu care a secat bugetul Primăriei Turceni!!!
După vreo doi ani, prin 2005, moara este reabilitată, Primăria Turceni cheltuieşte vreo 2 miliarde de lei vechi pentru renovarea liniilor de panificaţie, este montat un cuptor şi activitatea la fosta moară se extinde şi cu brutăria. Numai că, brusc, administraţia realizează că acele 16 miliarde pe care le-a plătit pentru moară, sunt duse pe Apa Sâmbetei, pentru că aceasta nu este nici rentabilă şi, mai mult decât atât, graţie celor care o administraseră până atunci, începea să „pice”.
Surpriza vine abia în 2010, la şapte ani de când imobilul este cumpărat de Primărie, cu intervenţia lui Iordache, la preţul de 14 miliarde de lei. Acum, acelaşi Iordache vinde, în calitate de primar, moara din Gârbov cu suma de … 3,1 miliarde de lei, TVA inclus, adică la un preţ de cinci ori mai mic decât suma care s-a cheltuit cu ea până în prezent. La fel de întâmplător ca şi în 2003, evaluatorul este acelaşi … Drăghici, care încă ţine contabilitatea firmelor lui Iordache, firme cu care, după cum însuşi spune, nu mai are nicio legătură.
Oricine îşi poate da seama că toată această afacere miroase a „tun financiar” dat în banii primăriei din cel puţin 2 motive: primul ar fi că este imposibil ca o clădire să coste în şapte ani, de cinci ori mai puţin, şi al doilea că persoana care a făcut evaluarea este aceeaşi. În plus, atunci când banii au fost plătiţi de primărie unei persoane publice, care nu poate fi verificată de organele de control, moara a costat 14 miliarde, dar atunci când a fost vândută de primărie, adică atunci când banii ar fi ajuns în conturi de unde nu mai pot fi „volatilizaţi”, aceasta a costat 3 miliarde. Chiar dacă nu ar fi fost vorba de o afacere murdară, lui Iordache îi poate fi imputat managementul prost care a făcut ca bugetul Primăriei să fie mai sărac cu 11 miliarde de lei vechi.