Pe scurt, lucrurile stau aşa: pentru că n-a fost niciodată agreat de Caragea şi s-a încăpăţânat să candideze şi să câştige un post în care Salvador îşi numise, deja, fără concurs, omul lui, Liviu Chiţiba, unul dintre poliţiştii de excepţie ai Gorjului, a fost desfiinţat profesional şi urmează a fi mutat într-un alt judeţ.
Nu l-am cunoscut niciodată pe Liviu Chiţiba, dar mi-a părut întotdeauna un poliţist dedicat, cu vocaţie, la locul lui. Are în spate o carieră de excepţie: Absolvent de Academie de Poliţie, şef al Poliţiei Tismana, şef al Serviciului Public Comunitar, Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Gorj. Ajuns în această din urmă funcţie a deranjat cel mai mult pentru că, în virtutea atribuţiilor sale legale, trebuia să cerceteze şi să documenteze orice aspecte care ar fi grevat îndeplinirea misiunii legale de către oricare dintre poliţiştii din Gorj. Or, în această funcţie cel mai bine lui Caragea îi pica un mameluc, un băiat de casă. Cum şi-a îndeplinit acest vis, voi relata cu altă ocazie. Înţelegând că nu este lăsat să îşi facă treaba ca şef al SIPI, Chiţiba a cerut să fie transferat la Serviciul de Investigare a Fraudelor, lucru care s-a şi întâmplat, în ianuarie a.c.
Cronologic, la 15 februarie a.c., Caragea îşi pune omul lui, cum era şi firesc, fără concurs, la comanda Poliţiei Rovinari. Este vorba de comisarul Bărbulescu Constantin.
La 11 martie a.c. se anunţă organizarea concursului pentru postul de şef al Poliţiei Rovinari. Termen – limită pentru înscrieri, 19 martie a.c. Îşi depun candidaturile Chiţiba şi Bărbulescu. Structura de managementul resurselor umane din IPJ Gorj demarează verificările legale, pentru a stabili dacă cei doi se pot înscrie la concurs. În context, la 23 martie a.c., poliţiştii de la personal întreabă în scris SIPI Gorj dacă deţine despre vreunul dintre cei doi candidaţi date care îi fac incompatibili cu funcţia vizată. SIPI răspunde , la 25 martie a.c., că cei de la personal îi pot chestiona pe acest subiect doar dacă în urma verificărilor lor au obţinut ei înşişi asemenea indicii, că au obligaţia să comunice SIPI elementele respective şi să acorde un termen rezonabil pentu a fi aprofundate. Una peste alta, SIPI n-are nimic împotriva candidaturilor.
Şeful Poliţiei Rovinari, nota 5,09
La 08 aprilie a.c. se desfăşoară concursul, Chiţiba e notat cu 9,45, iar Bărbulescu, la fel de isteţ ca Salvador, ia 5,09. În acest moment, Caragea începe să se încordeze şi să-i caute lui Chiţiba nod în papură. După ce poliţiştii eminenţi de la personal avizaseră participările la concurs, constată abia în 12 aprilie a.c. că Liviu Chiţiba nu depusese la dosarul de concurs documentele de studii originale. Caragea solicită imediat Direcţiei de Resurse Umane din Inspectoratul General al Poliţiei Române să anuleze concursul! Cei de la IGPR, zdraveni la cap, îl validează!
Apoi, Caragea cere Parchetului General al României să avizeze promovarea lui Chiţiba într-o funcţie superioară. Liviu trece şi această încercare cu brio, drept pentru care Caragea uzează de ultima şi cea mai jegoasă intre cărţi. Se adresează, la 28 aprilie a.c., Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă pentru a i se retrage lui Chiţiba avizul de acces la informaţii clasificate. Reamintesc că, până în ianuarie a.c., Chiţiba fusese şeful SIPI, structură din Gorj care efectuează verificări pentru astfel de avizări de acces la informaţii clasificate. Dacă în cazul lui ar fi existat riscuri de securitate, nu ar fi ajuns niciodată într-o asemenea funcţie ce presupunea manipularea de documente cu grad înalt de secretizare.
Verificări de securitate fulger
Deşi, în mod uzual, verificările pentru reavizarea accesului la informaţii clasificate durează câteva luni, la doar câteva zile distanţă de la solicitarea făcută de Caragea, la 13 mai a.c. lui Chiţiba i se comunică verbal că i s-a retras avizul de acces la informaţii clasificate. Răspunsul scris, datat 02 iunie a.c., îl primeşte abia la 16 iunie a.c., în aşa fel încât să se apropie vacanţa judecătorească şi Liviu Chiţiba să nu apuce să acţioneze în instanţă IPJ Gorj şi DGIPI pentru acest abuz mârşav.
Era Bărbulescu urmărit penal?
Caragea îl înscăunează definitiv pe Bărbulescu şef la Poliţia Rovinari, deşi, potrivit unor surse, la momentul susţinerii concursului împotriva sa începuse urmărirea penală, fapt ce ar fi trebuit să-i invalideze candidatura. Mai mult, în luna august, Caragea obţine punerea la dispoziţie a lui Chiţiba, retroactiv!, începând din mai a.c.
Judecătorul Daniel Surdoiu se retrage din dosarul Chiţiba vs. Caragea
Chiţiba se adresează ministrului Administraţiei şi Internelor, ORNISS şi DGIPI, dar răspunsurile primite sunt formulate ca de după cireş. Apoi, îndrăzneşte să se adreseze Tribunalului Gorj şi Curţii de Apel Bucureşti, împotriva IPJ Gorj şi a DGIPI. Pe fondul presiunilor inimaginabile, la 08 octombrie a.c., judecătorul Daniel Surdoiu anunţă în scris că se abţine de la soluţionarea cauzei, fiind înlocuit cu judecătorul Ion Stănulescu.
Printre altele, în instanţă Chiţiba demonstrează că SIPI a avizat participarea sa la concurs, că, potrivit Metodologiei interne de organizare a concursului, în cazul existenţei unor riscuri de securitate în cazul său ar fi trebuit să i se remită premergător examenului o adresă în care să i se interzică să candideze, că era imposibil ca în scurtul interval de după concursul din 08 aprilie şi până la retragerea avizului său de acces la informaţii clasificate, în 13 mai a.c., el să comită o faptă reprobabilă.
Caragea, deosebit de jegos
Pentru că a fost acţionat în instanţă de Chiţiba, Caragea nu s-a oprit, deşi îl desfiinţase, deja, profesional. Zilele trecute, Caragea a înaintat la IGPR o adresă prin care anunţă că el, comandantul poliţiei gorjene, nu mai are niciunde în judeţ niciun loc liber pentru Chiţiba, drept pentru care solicită să fie mutat urgent, oriunde, în alt judeţ. Aţi văzut ceva mai jegos de atât?
Cauzele lui Chiţiba, active pe rolul Tribunalului Gorj şi al Curţii de Apel Bucureşti
Deşi cauzele în care se judecă cu IPJ Gorj şi DGIPI sunt active la Triunalul Gorj şi Curtea de Apel Bucureşti, în poliţia română a comandanţilor Caragea şi Şoric pare să nu mai fie loc pentru poliţistul de excepţie Liviu Chiţiba.
Vom reveni.