Copiilor le e dor de părinţi
Copiilor le e dor de părinţi
Investigatii15 decembrie 2009

copilÎncepând de astăzi, Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro şi Radio Târgu Jiu demarează o nouă campanie socială – “COPIILOR LE E DOR DE PĂRINŢI” – în scopul de a atrage atenţia autorităţilor asupra problematicii extrem de sensibile, cu implicaţii sociale deosebite, a copiilor aşa-numiţilor “căpşunari”.
Milioane de români muncesc în străinătate, o parte semnificativă fără contract de muncă, fapt care face imposibilă o evaluare, fie şi aproximativă, a amplorii reale a migraţiei forţei de muncă din România către occident. Concomitent, sute de mii de copii ai celor plecaţi în căutarea unui loc de muncă sunt lăsaţi în grija rudelor, a vecinilor sau, în multe cazuri, a sorţii. Statisticile oficiale oferite de instituţiile statului sunt departe de a reflecta realitatea. Conform acestora, la sfârşitul anului precedent, 92.328 de copii aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 28.795 aveau ambii părinţi plecaţi, iar în cazul a 10.408 de copii, părintele unic susţinător muncea în străinătate.
În realitate, fenomenul are o amploare mult mai mare şi consecinţe incontrolabile. Majoritatea acestor copii se simt, în primul rând, neglijaţi, se confruntă cu probleme de natură materială, sunt expuşi atitudinilor şi comportamentelor antisociale, abandonului şcolar, implicării în fapte de natură infracţională, consumului de droguri ş.a.m.d. Instituţiile statului român au obligaţia legală de a-i identifica pe copiii românilor plecaţi la muncă în străinătate şi de a-i proteja pe aceia aflaţi în situaţii de risc.
În cadrul campaniei sociale “COPIILOR LE E DOR DE PĂRINŢI”, Radio Târgu Jiu şi Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro vor încerca să vă prezinte cum stau lucrurile, în realitate, la nivelul judeţului nostru.
Totodată, în preajma Crăciunului vom bucura câţiva copii aflaţi în situaţii sociale dificile, motiv pentru care vă rugăm să ne semnalaţi astfel de cazuri.

5 COMENTARII
  • durerea romaniei 18.01.2010 la ora 19:48 pm
    inainte de '89 au fost "decreteii"...acum sunt "capsunari"...oare ce (cine) va urma???...si cind???... felicitari pt initiativa si succes...
  • fiul gorjului 18.01.2010 la ora 19:49 pm
    .. asteptam ..
  • Turceanu 18.01.2010 la ora 19:49 pm
    LAUDABILA INITIATIVA. INCEARCA SA PREZINTI PAREREA UNUI PSIHOLOG DESPRE IMPLICATIILE PE CARE LE ARE FENOMENUL ASUPRA FORMARII SI DEZVOLTARII COPILULUI. POATE REACTIONEAZA VREO AUTORITATE SI NU MAI RAMANE TOTUL DOAR LA NIVEL DE STATISTICI, POATE VREUN PARINTE SE VA GANDI DE DOUA ORI INAINTE DE A-SI LASA COPILUL LA VOIA INTAMPLARII.
  • durerea romaniei 18.01.2010 la ora 19:50 pm
    sa stii domnule Turceanu ca niciun parinte nu isi lasa copilul la voia intamplarii ci doar statul roman lasa parintele la voia intamplarii fara loc de munca...din pacate asta este adevarul crud si dureros...copiilor nu le trebuie dulciuri si cadouri ci doar parintii aproape de ei si de casa la un loc de munca, asta trebuie sa fie o adevarata campanie pt a fi ajutati cei ca ei si ca altii...CREAREA UNOR LOCURI DE MUNCA...nu adunarea de dulciuri si cadouri, fiindca acestea sunt trecatoare...inca traim intr-o tara cu multa durere care se numeste Romania...
  • flower 18.01.2010 la ora 19:50 pm
    Nu as fi atat de categorica in ceea ce priveste invinuirea statului si disculparea unor parinti. Stiu ca exista situatii disperate cand munca in strainatate e singura solutie, insa mai stiu si parinti care pleaca pt ca sunt atrasi de mirajul vietii de afara. Am vazut mame, muncite pe dincolo, impaiate din cap pana in picioare, ai caror copii nu au cu ce sa se incalte. Am vazut suferinta din ochii copiilor care la serbarea de 8 martie nu aveau cui sa-i recite poezia. Bineinteles ca nu e cazul sa generalizam.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *