Bazarul de pe digul Jiului, din municipiul Târgu-Jiu, pe care unii dintre comercianţi l-au poreclit „coteţul”, oferă saună pe gratis. Comercianţii care vând aici se fac lac de transpiraţie, iar clienţii intră pe o parte curaţi şi ies pe partea cealaltă leoarcă de sudoare. Oamenii vorbesc cu teamă, că cică au mai dat interviuri la televizor şi apoi li s-a făcut morală şi au fost luaţi la rost de către “cei de la administraţie”. De partea cealaltă a baricadei, cei de la Primăria Târgu-Jiu sunt de părere că pe comercianţii din bazarul de pe Jiu nu-i mai mulţumeşte nimic…
Dacă n-aţi fost niciodată la o saună pentru că nu v-aţi permis, aveţi ocazia să o încercaţi la Târgu-Jiu, gratuit. Mergeţi în bazarul de pe digul Jiului şi vă veţi minuna cum reuşesc comercianţii de acolo să facă faţă unei zile de muncă. În câteva clipe, simţi cum picături de apă ţi se scurg pe şira spinării din cauza temperaturilor incredibile din acest bazar. La o masă, comercianta Carmen Sochici are curajul să rupă tăcerea, zicând că „geamurile se deschid numai pe o parte, numai pe interior, şi toată lumea se sufocă aici. Măcar să fi făcut geamurile să se deschidă pe afară, le deschideau toţi”. Femeia este de părere că pentru banii plătiţi la Primăria Târgu-Jiu, adică vreo 380 de lei, ar trebui să beneficieze de condiţii decente. „Plătesc chirie 380 de lei. Au făcut rău de la început, probabil n-au gândit. Trebuia să facă şi pe-o parte şi pe cealaltă, şi e foarte – foarte cald. Ne întreabă clienţii cum rezistăm: cu apă şi mai ieşim pe-afară să mai luăm aer”, spune comercianta, plină de sudoare.
Chiar dacă stau ca la saună, puţini sunt comercianţii care îndrăznesc să ridice privirea şi să scoată vreun cuvânt. De teamă să nu-i supere pe cei de la primărie, vânzătorii şuşotesc pe la colţuri, după care, dacă îi întrebi ce-i nemulţumeşte, schimbă subiectul. Pe sub bărbie şi mai în şoaptă, un alt comerciant zice că „aici sunt cel puţin 70 de grade Celsius. Ne-a făcut condiţii, adică ne-au făcut îmbunătăţiri, pentru că era doar un acoperiş, dar e problema de aerisire. Iarna e frig, iar vara abia poţi respira. Nu mi se pare o ruşine să spui că nu sunt condiţii”. La rândul său, un al vânzător susţine că „nu sunt mulţumit. Curge apa pe mine, normal că nu sunt mulţumit, dar prefer să mă abţin. Geamurile, dacă s-ar fi deschis pe exterior, era altceva. Clienţii sunt lac de apă”.
Nemulţumirile curg ca transpiraţia pe spatele comercianţilor. O altă vânzătoare recunoaşte că-i este frică să se plângă pentru că, spune ea, „prind ură pe mine”. Legea tăcerii ce s-a instaurat în bazarul „coteţ” este explicată de o altă comerciantă, care susţine întâi că „nu avem condiţii, e foarte cald” şi mai apoi că ceilalţi vânzători se feresc să spună câteva ceva pentru că „le este teamă”. Şi astfel de păreri ar putea umple două numere de ziar, dacă cei care plătesc chirii aici nu ar fi atât de speriaţi de ce li se poate întâmpla apoi. Fie că o spun comercianţii, fie că nu, realitatea este una singură: o dată intrat aici, abia aştepţi să ieşi. Dacă o să-l vedeţi pe primarul Florin Cârciumaru că va intra în acest bazar şi va sta mai mult de 5 minute, vă aşteptăm cu poza la redacţie pentru a vă oferi un premiu.
Din birourile Primăriei Târgu-Jiu nu se simte duhoarea, sudoarea şi transpiraţia din bazarul „coteţ”. Aşa se explică lejeritatea cu care reprezentanţii administraţiei municipale privesc problema. Faptul că nu există, practic, aer respirabil şi că acolo te transformi într-un pârâu ambulant şi pe două picioare, nu prea contează pentru purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu. Ramona Evulescu susţine că „atunci când am vrut sa le facem, nu a fost bine, că le întrerupeam activitatea, iar acum e nasol că nu le facem. Nu sunt coteţe deloc, au şi părţi care se pot detaşa ca să intre aerul, au acoperiş şi nu-i plouă. E vorba, totuşi, de tonete în piaţă, nu e spaţiu comercial la Mall”, spune ofiţerul de presă al Primăriei Târgu-Jiu.
Modul în care a fost construit bazarul – coteţ reflectă foarte clar lipsa de respect a edililor faţă de categorii largi de populaţie, cu venituri sub medie, care îşi completează garderoba doar de la “second hand” şi din asemenea “bazaruri”. Din păcate, cei mai săraci dintre alegători uită batjocura la fiecare patru ani, în cabina de vot, şi votează la fel, iar şi iar. Comercianţii din “coteţ” îţi merită soarta.