Primul șef “privat” și „apolitic” al unei companii de stat
Kienbaum, cea mai mare firmă de executive search din Germania, a fost plătită cu 250.000 euro de guvern pentru a susține o inepție: că cel mai bun manager privat pentru Complexul Energetic Oltenia este chiar fostul vicepreședinte al PSD Gorj, Laurențiu Ciurel, care fusese deja numit, politic, la cârma principalului furnizor de energie electrică al României
Cum instalarea de manageri privați în fruntea companiilor de stat este o cerință primordială a FMI, încercând să ascundă că s-a cheltuit o sumă colosală pentru confirmarea în funcție a unui manager politic, atât Kienbaum cât și guvernul l-au prezentat pe Ciurel ca fiind “cetățean australian”, un manager privat de mare anvergură care n-are nicio legătură cu vicepreședintele PSD Gorj. Pentru această escrocherie, dubla cetățenie (română și australiană) a lui Ciurel a fost mană cerească.
Din păcate, se pare că Ciurel are nevoie și de un transplant facial. După ce anul trecut a fost chemat “la raport” în fața delegației FMI, ca manager interimar și numit politic, în aceste zile va da din nou ochii cu experții acestui for, care sunt foarte curioși să cunoască primul șef “privat” al unei instituții de stat din România.
Ca director general al Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2007 – 2008, Ciurel i-a umplut de bani publici pe Victor Ponta și Dan Șova, sub pretextul unui contract de asistență juridică încheiat de compania de stat cu Casa de Avocatură Șova. Odată cu confirmarea ca manager privat a lui Ciurel, băieții deștepți primesc un semnal clar: să stea liniștiți, fiecare la locurile lor. Nu se schimbă nimic, vor căpușa pe mai departe Complexul Energetic Oltenia.
La presiunea FMI, care nu mai tolerează menținerea șefilor politici la conducerea principalelor companii ale statului, în luna mai a anului trecut, Ministerul Economiei a angajat Kienbaum Executive Consultants, cea mai mare firmă de executive search din Germania, să – i recomande, în schimbul a 250.000 euro, bani publici, cel mai bun manager privat pentru Complexul Energetic Oltenia.
Imediat după instalarea deputatului de Gorj Victor Ponta ca premier, vicepreședintele PSD Gorj Laurențiu Ciurel a fost numit director general al Complexului Energetic Rovinari și, câteva săptămâni mai târziu, director general al Complexului Energetic Oltenia, mamut rezultat din unirea a patru companii de stat. La vedere, pe Ponta și Ciurel îi leagă cele 15 miliarde lei vechi livrate în perioada 2007 – 2008, de acesta din urmă, ca director general al Complexului Energetic Rovinari, în contul Casei de Avocatură Șova, în cadrul căreia actualul premier activa ca senior partener. În același interval, sume similare au primit Ponta și Șova, sub pretextul acordării asistenței juridice, și de la Complexul Energetic Turceni, altă unitate energetică din Gorj. De altfel, miliardele de lei vechi, bani publici, băgate de Ponta în propriul buzunar, în baza colaborării cu Casa de Avocatură Șova, se regăsesc și în declarațiile de avere depuse în perioada respectivă. Însuși premierul susține că a câștigat, din activități de avocatură, 4,7 miliarde în 2007 și 7,7 miliarde în 2008.
FMI ceruse imperativ ca, până la sfârșitul lunii septembrie 2012, Complexul Energetic Oltenia să aibă manager privat. Termenul nu a fost respectat. În schimb, opinia publică din Gorj a fost șocată, la acel moment, să afle că în consiliul de supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, structură ce-l controlează inclusiv pe Ciurel, a fost numită, tot politic, fiica consilierului județean PSD Gheorghe Porumbel, totodată director al Ansamblului “Doina Gorjului”, taraful electoral favorit al partidului care conduce de 23 de ani județul adoptiv al lui Ponta. Cum “tânăra vlăstară” Georgiana Porumbel nu lucrase anterior niciun minut în minerit sau energie, chiar tatăl ei a fãcut cunoscut argumentul suprem ce a stat la baza șocantei promovări: “fiica mea a lucrat la o companie privată ce funcționează pe bază de curent produs chiar de Complexul Energetic Oltenia, deci are experiență.” Potrivit surselor noastre, cu totul și cu totul inexplicabil, Kienbaum și-a dat, deja, acordul ca Georgiana Porumbel să rămână în forul de conducere al Complexului Energetic Oltenia. În fapt, această tânără este o cunoștință mai veche a premierului Ponta, din perioada în care amândoi activau în cadrul Tineretului Social Democrat.
După centralizarea câtorva sute de CV-uri trimise din toată lumea de candidați la postul de manager al Complexului Energetic Oltenia, Loreda Dragomir-Theodorescu, country manager pentru România şi Bulgaria în cadrul Kienbaum, a declarat public că cel mai impresionant CV aparține unui german. Aceste cuvinte nu i-au picat deloc bine premierului, care a replicat tranșant, ignorând că guvernul plătește 250.000 euro pentru ca o structură specializată, nu domnia sa, să stabilească cine este cel mai bun manager privat, și a anunțat că Ciurel rămâne în fruntea Complexului Energetic Oltenia, ca manager privat: „La Complexul Energetic Oltenia, dacă managementul este performant, nu merg pe altă soluție. Nu mă obligă nimeni, nici FMI și nici altcineva, să pun străini. O să pun manager străin sau manageri privați la companiile care sunt pe pierdere și pe care nu sunt în stare să le restructurez eu însumi, dar la o companie care e pe profit, de ce să fac acest lucru? Trebuie să fii străin ca să fii bun manager? Sunt și români care sunt foarte buni manageri în companii din America sau din Marea Britanie. În România nu pot fi manageri? Unde constatăm că nu reușim să avem un management românesc public performant, mergem pe acea soluție.“ Din păcate, Ponta s-a contrazis singur la finalul aceleiași declarații publice: “Eu am discutat de multe ori cu cei de la FMI și mi-au spus că nu trebuie să punem manageri privați, ci să punem manageri performanți și nepolitici”. Deci nepolitici, ca Ciurel și Porumbel… În mare parte, profitul atribuit de Ponta lui Ciurel ține, potrivit specialiștilor, mai mult de seceta cumplită înregistrată anul trecut, care a bulversat producția de energie hidro și a crescut comenzile pentru Complexul Energetic Oltenia.
Potrivit unor surse bine informate, “australianul” Ciurel urmează să fie prezentat delegației FMI, aflată în aceste zile la București, drept primul manager privat al unei companii de stat din România. Rămâne de văzut cum îl vor digera experții FMI. Oricum, majoritatea băieților deștepți care continuă să aibă contracte dezavantajoase pentru stat cu Complexul Energetic Oltenia sunt, în această perioadă, cei mai fervenți susținători ai managerului “privat” și „apolitic” Laurențiu Ciurel. Ca și în mandatele precedente la conducerea Complexului Energetic Rovinari, Laurențiu Ciurel a secretizat ilegal contractele de achiziții publice. Deși afectate grav de exploatările miniere, comunitățile locale nu câștigă nici praful de pe tobă. De pildă, edilii orașului Târgu Jiu n-au găsit, timp de doi ani, nici măcar ca sponsorizare din partea colosului energetic, o sumă infimă pentru restaurarea Porții Sărutului, capodoperă a lui Constantin Brâncuși, lăsată de izbeliște. De cel puțin două ierni, potrivit unor expertize oficiale, în Poarta Sărutului plouă, la propriu. Amănunt cu totul și cu totul nesemnificativ, și neinteresant. Important e că s-a găsit manager privat și apolitic, girat până și de firma germană de executive search Kienbaum. Când vor, băieții deștepți din România sunt cei mai convingători lobbiști. Au de unde, au cu ce…
Notă: Articolul a fost publicat în Cotidianul.
Update: Înțeleg, pe surse, că, fiind votat de Georgiana Porumbel, Laurențiu Ciurel a și fost desemnat drept primul manager „privat” și „apolitic” din România.