GORJNEWS dovedeşte în investigaţia de faţă că, în realitate, jandarmul Trăistaru Aurel nu a găsit şi nu a returnat niciun fel de bun, că ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a fost dezinformat de subofiţer şi de superiorii acestuia şi că a emis ilegal ordinul de avansare în grad la excepţional a jandarmului impostor.
Susţine că a găsit banii în parcarea din spatele blocului în care domiciliază, în seara zilei de 10 februarie a.c., în jurul orei 21.00. În realitate, pe 10 februarie a.c., ora 18.15, s-a prezentat la serviciu, la Punctul de Control Acces al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, unde a rămas până în dimineaţa zilei următoare. Toţi colegii săi confirmă acest lucru. În plus, există aşa-numitele procese verbale de intrare şi de ieşire din serviciu, semnate de Trăistaru Aurel, pe 10 februarie, seara, şi pe 11 februarie, dimineaţa.
Iată subofiţerul minţind cu seninătate câţiva reporteri ai presei locale: „în seara de 10.02.2011, în jurul orelor 21 (…)”
[youtube]NYaL4RUCwvM[/youtube]
Trăistaru Aurel a minţit şi în rapoartele interne, astfel ajungându-se ca Inspectoratul General al Jandarmeriei Române să mintă, la rându-i, toate unităţile de jandarmi din ţară, în „Nota telefonică” transmisă la nivel naţional, prin care era relatat „evenimentul pozitiv” în care fusese implicat subofiţerul. „Nota telefonică” a fost elaborată în baza informării primite de IGJR de la IJJ Gorj. Trebuie subliniat câtă prostie şi incompetenţă colcăie în IJJ Gorj, dacă niciunul dintre superiorii lui Trăistaru, care au filtrat raportarea evenimentului, nu a băgat de seamă că subofiţerul era în cu totul altă parte, de serviciu, când susţine în fals că a găsit banii.
Joi, 17 februarie a.c., la exact o săptămână după ce s-a dedublat, teleportat ş.a.m.d. şi s-a aflat, în acelaşi timp, şi în sediul IJJ Gorj, şi în parcarea din spatele blocului în care domiciliază, subofiţerul a făcut prima declaraţie de presă, în care a susţinut ferm că a găsit doar o valiză. În a doua declaraţie de presă, dată a doua zi, a spus că pe lângă valiză a găsit şi o sacoşă de plastic.
Prima declaraţie…
[youtube]0vN9ae67emI[/youtube]
A doua declaraţie…
[youtube]iXWfT9hlmKk[/youtube]
Întâi a spus că a deschis valiza şi a rămas înmărmurit când a văzut banii. Apoi a susţinut ferm că nu a deschis valiza, nu a văzut niciun ban şi a aflat doar de la aparţinător că înăuntru erau bani şi numărul lor.
Prima declaraţie…
[youtube]SVzAw1QuGjo[/youtube]
La fel a minţit şi în cele relatate reporterilor de la cotidianul „Adevărul de Seară”.
[youtube]X87ftFlPyC0[/youtube]
În prima declaraţie a susţinut că l-a întâlnit pe aparţinător şi i-a înmânat bunurile în parcarea din spatele blocului. În a doua declaraţie a „mutat” locul întâlnirii din parcare în interiorul blocului, la sediul punctului de lucru al unei firme.
Prima declaraţie…
[youtube]UN2yxOruxDs[/youtube]
Subofiţerul a susţinut tot timpul că a înapoiat banii administratorului unei firme. De fapt, era vorba de tatăl unui asociat.
Declaraţia subofiţerului…
Declaraţia unuia dintre asociaţi, redată de cotidianul „Gorjeanul”…
Printr-un „înscris de onoare” emis de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi înmânat nu în cadru oficial, ci în platoul unei televiziuni, de către o prezentatoare TV, se apreciază că subofiţerul a dat dovadă de „simţ civic şi corectitudine exemplară” şi că reprezintă „un model autentic de cetăţean al Gorjului”. Toţi superiorii lui Trăistaru Aurel, începând cu ofiţerii de la compartimentul de managementul resurselor umane, care-i gestionează dosarul de personal, şi terminând cu comandantul interimar al IJJ Gorj, colonelul Florin Popescu, au ascuns deliberat faptul că la ultimul examen susţinut pentru admiterea la şcoala de ofiţeri, la IJJ Timiş, Trăistaru Aurel a fost dat afară din sală pentru că a fost prins copiind după fiţuici făcute din documente clasificate!!! Imediat, IJJ timiş a şi înaintat la IJJ Gorj o „notă observatorie” prin care era adus la cunoştinţă incidentul.
[youtube]7936DltFLhs[/youtube]
În context, amintim un detaliu important: colonelul Florin Popescu este moşul copiilor lui Trăistaru Aurel.
Conform normelor interne, imediat după găsirea bunurilor, subofiţerul era obligat să raporteze ofiţerului de serviciu de la IJJ Gorj; să identifice martori; să inventarieze bunurile, în trei procese verbale; să predea bunurile şi un proces verbal unui organ de poliţie; să depună raport scris la IJJ Gorj. La rându-i, IJJ Gorj trebuia să raporteze imediat evenimentul către IGJR. În realitate, nu s-a respectat nicio procedură. La IGJR s-a aflat despre aşa-zisa găsire a banilor din presa centrală, abia la opt zile de la data indicată de subofiţer!!!
Toate dovezile prezentate mai sus ne îndreptăţesc să susţinem că, de fapt, nu s-au găsit şi nu s-au returnat niciun fel de bunuri, totul fiind o manipulare pusă în scenă foarte prost de IJJ Gorj, pentru îmbunătăţirea imaginii sale, serios avariate de cercetările derulate în ultimii ani asupra unor ofiţeri superiori de către Secţia Militară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
GORJNEWS a înaintat IJJ Gorj şi IGJR, la 21 februarie a.c., o solicitare de informaţii de interes public, la care nu s-a răspuns încă. Redăm din solicitarea respectivă: „în baza prevederilor Legii 544/2001, vă rugăm să ne comunicaţi:
– care sunt termenele legale şi regulamentare de raportare către unitate şi, respectiv, către Inspectoratul General al Jandarmeriei a evenimentelor de tipul celui în care a fost implicat plutonierul Trăistaru Aurel, din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gorj, în seara zilei de 10 februarie a.c.
– când a raportat subofiţerul evenimentul către IJJ Gorj (data şi ora)
– când a raportat IJJ Gorj către IGJ (data şi ora)
– cum prevăd regulamentele interne că trebuie să se acţioneze ad-hoc de către un jandarm în situaţii de tipul celei în care a fost implicat Trăistaru Aurel şi dacă apreciaţi că au fost urmate etapele regulamentare; dacă, după găsirea obiectelor, Trăistaru Aurel trebuia să identifice un martor şi, ulterior, să le predea pe bază de Proces Verbal organelor de poliţie
– o copie a notei telefonice transmise de IGJ către subunităţi, prin care era comunicat evenimentul în care a fost implicat Trăistaru Aurel
– o copie a scrisorii de mulţumire primite de IJJ Gorj de la patronul firmei implicat în eveniment
– o copie a înscrisului de onoare emis de Consiliul Judeţean Gorj pe numele lui Trăistaru Aurel
– datele (cel puţin aproximative) la care subofiţerul Trăistaru Aurel a fost examinat pentru a intra în corpul ofiţerilor, instituţiile evaluatoare, notele sau calificativele obţinute, dacă a fost exclus din examen în timpul evaluării şi care au fost motivele.”
După cum v-aţi putut edifica, nu am cerut date despre bazele militare americane din România. Nici despre fenomenul OZN. Am cerut lucruri simple, fireşti, de interes public. Cu toate acestea, nu ni s-a răpuns nimic. Mai mult, în ciuda insistenţelor noastre, colonelul Florin Popescu nu l-a primit pe autorul investigaţiei de faţă, pentru a emite un punct de vedere. În acest punct, se naşte întrebarea: dacă s-ar mai întâmpla vreo mineriadă sau altă nebunie, cam câte perechi de pamperşi ar schimba bravul comandant interimar al IJJ Gorj, dacă, în vreme de pace, e incapabil să primească un ziarist?
În context, este inevitabil ca Traian Igaş să dispună sosirea la IJJ Gorj a Corpului de Control din subordinea sa. Totodată, este obligatoriu ca procurorii militari să se autosesizeze.
Vom reveni cu amănunte.
Note: 1. În curând, mai multe organizaţii reprezentative ale societăţii civile vor emite – la solicitarea GORJNEWS – un memoriu de protest faţă de această încercare de manipulare orchestrată de IJJ Gorj.
2. Punem investigaţia de faţă la dispoziţia studenţilor la Jurnalism, ca să înţeleagă mai uşor unde se termină comunicarea organizaţională şi PR-ul şi unde încep manipularea şi dezinformarea.