Deşi Legea 303/2008 le permite preluarea, reabilitarea şi modernizarea Cinematografului Victoria, primarul Florin Cârciumaru şi Consiliul Local Târgu Jiu nu mişcă niciun deget pentru salvarea acestui aşezământ de cultură.
Cinematograful Victoria din Târgu-Jiu, ultimul care mai funcționează în Gorj, se prezintă la fel ca în anul 1959, atunci când a luat ființă, investițiile de modernizare și reabilitare lipsindu-i cu desăvârșire. Jumătatea de secol trecută peste sala cinematografului i-a adus un puternic miros de igrasie, tencuiala clădirii a început să cadă, iar centrala termică nu mai funcționează de ani buni. În sală, aceleași scaune de lemn, iar proiecția și sunetul nu sunt tocmai demne de filmele moderne.
La „Victoria” rulează patru filme pe lună, câte unul în fiecare săptămână, și, având în vedere numărul mic de cinefili care se prezintă la casa de bilete, are încasări medii lunare de 500 de RON. Neputând realiza nici măcar veniturile necesare pentru plata angajaților, cinematograful este sortit falimentului. Acum cinematograful dispune de trei angajați cu jumătate de normă, foarte sceptici în ceea ce privește șansele de modernizare: „Ne este teamă să nu dispară, noi acum mai trăim și din chiria pe care o luăm de la sala de biliard de alături, merge prost și ea, dacă nu vom mai avea nici chiria asta, care era de 20 de milioane, mană cerească pentru noi, fiindcă plăteam utilitățile, dacă dispare și asta, nu se mai poate”.
Incoerența legislativă din România a făcut ca ani în şir Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) „România Film” şi Centrul Național al Cinematografiei să îşi dispute proprietatea asupra cinematografelor din ţară. Mai nou, conform legii 303/2008, acestea pot trece în patrimoniul Consiliilor Locale, care au dreptul să solicite aceste clădiri. Noile prevederi au adus administratorul actual al cinematografelor, „România Film”, în incapacitatea legală de a face investiții de modernizare și reabilitare. „România Film nu poate să investească într-un cinematograf, neavând siguranța că va mai fi proprietarul acelei clădiri. Nu avem baza legală pentru astfel de investiții. Așteptăm modificarea legii 303/2008, astfel încât să redevenim proprietari siguri ai cinematografelor și apoi vom face investiții”, ne-a declarat Încrosnatu Elena, director adjunct România Film.
Același director ne-a spus că cinematograful „Victoria” este trecut pe lista de priorități a RADEF, dar, până la modificarea cadrului legal, vor fi nevoiţi să identifice surse de finanţare alternative pentru a putea rula filme în continuare, cinematograful neputând atrage publicul în condițiile în care se prezintă în acest moment.
Consiliul Local Târgu-Jiu nu a făcut demersuri pentru preluarea cinematografului
Legea 303/2008 prevede că „sălile și grădinile de spectacol cinematografic (…) aflate în domeniul privat al statului și în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România-Film, împreună cu terenurile și bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale locale, comunale, orășenești, municipale și al sectoarelor”.
Conform legislației actuale, Consiliul Local Târgu-Jiu ar fi trebuit să solicite trecerea acestui cinematograf în administrarea sa, și, dacă ar fi existat un minim interes pentru dezvoltarea culturală a orașului, l-ar fi putut readuce în atenția gorjenilor. Nici primarul Florin Cârciumaru, nici Consiliul Local nu au făcut vreun pas în acest sens, legea nepermiţându-le schimbarea destinaţiei clădirii. Mai mult, îi obligă să reabiliteze şi să modernizeze cinematograful în termen de cel mult patru ani de la preluare.
Un oraş fără cinematograf este ca o bibliotecă fără cărţi.