Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, cu ocazia finalizării lucrărilor de modernizare a grupului 5 al Termocentralei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), că „nu putem să ne permitem să scoatem grupuri pe cărbune fără să punem în loc grupuri pe gaz, deci nu putem să renunţăm la producţie de energie în bandă pe bază de cărbune fără să avem o altă sursă de energie, de producţie energetică în bandă. (…) Este o investiţie strategică pentru Sistemul Energetic Naţional (modernizarea grupului 5 Rovinari n.r.), cred că este printre cele mai importante investiţii care sunt puse în funcţiune pentru SEN în ultimii foarte mulţi ani, o sumă importantă de bani investită aici, 628 de milioane de lei până acum. (…) De foarte multe ori şi în cele mai grele momente, România s-a bazat şi pe producţia de la CEO, aşadar eu consider că trebuie să avem această capacitate şi în continuare, pentru că pe primul loc este securitatea energetică, apoi costul energiei şi abia pe locul al treilea – partea de tranziţie verde”.
Întrebat ce înseamnă trecerea acestui grup în rezervă de capacitate la sfârşitul anului viitor, Burduja a spus: „Noi plecăm de la premisa pe care am anunţat-o mai devreme – nu putem să închidem grupuri pe cărbune fără să punem altceva în loc, ori anul viitor nu anticipăm să avem finalizate grupurile pe gaz, cel mai probabil nici în 2026, cel mai probabil undeva în 2027 spre final şi obiectivul pe care noi îl avem în toate discuţiile cu Comisia Europeană şi pe care l-am enunţat deja cu aceşti parteneri este să prelungim aceste termene cu un an – doi ani, astfel încât ele să fie sincronizate cu punerea în funcţiune a grupurilor pe gaz, în primul rând de la Işalniţa, apoi de la Turceni, sigur că ne ajută probabil şi grupul de la Mintia, dar toate acestea vin într-un orizont de timp în care noi nu ne permitem să închidem grupurile pe cărbune, cu atât mai puţin grupul 5. Când se va pune problema trecerii în rezervă, atunci ANRE are toate instrumentele necesare pentru crearea cadrului legal de rezervă de capacitate”.
Lucrările de modernizare a grupului 5 Rovinari au durat zece ani.
„Efortul pe care l-a făcut CEO în această perioadă a fost susţinut, în sensul de a finaliza această investiţie nouă. Pe de altă parte, în programul de restructurare al CEO există două grupuri de la Rovinari, grupul 4 şi grupul 5, care trebuie să rămână în rezervă de capacitate la dispoziţia Sistemului Energetic până în anul 2030, de aceea este foarte important că această investiţie, care a întârziat din cauza câtorva furnizori, a reuşit să fie pusă în funcţiune şi toate probele de până acum arată că parametrii proiectaţi sunt atinşi. (…) După ora 14,00 practic urmează una dintre ultimele probe, de a fi dus la maximum de putere pe care îl poate asigura”, a precizat preşedintele Directoratului CEO, Iulius Plaveti.