Băieții deștepți se bat pe cadavrul fostului ROSTRAMO
Băieții deștepți se bat pe cadavrul fostului ROSTRAMO
InvestigatiiUltra - Scurte1 octombrie 2014


Parcă nici nu ar fi fost, parcă nici nu a existat. Și el, ca multe alte obiective economice și culturale ale Gorjului, au devenit amintiri pentru cei care au trăit anumite vremuri. Vorbim despre marele, colosul Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL) din Târgu-Jiu. Cortina s-a tras deja de multișor asupra fostului Combinat ce primise, după Revoluție, numele Rostramo. Înființat în 1959, CIL Târgu-Jiu era unul dintre cei mai mari producători de mobilă pentru export din România și multe, multe altele.
Prin 2010 situația de la Rostramo a devenit mai mult decât critică și, deja, prin dosarul 9388/95/2010, la Tribunalul Gorj se întrevedea falimentul acestei societăți. Un om de afaceri gălățean, Cătălin Chelu, a reușit să pună mâna pe întreprindere printr-o manevră folosită de mai mulți manageri. Cum societatea a fost privatizată prin metoda MEBO, care presupunea ca acțiunile să fie vândute numai între angajații societății, care făceau parte din Asociația CPL Târgu-Jiu, persoane care, de fapt, erau și majoritare. Chelu a introdus în scenă un nou salariat, care a cumpărat 52%, fapt care i-a permis gălățeanului să pună mâna, ca și patron, pe gigantul economic, locul de muncă a atâtor oameni.
Cu patronul Chelu mai mult prin pușcării, Rostramo a reușit să supraviețuiască undeva spre finele anului 2012. Deja întreprinderea era preluată de un lichidator „Consulting Company“, iar puținii salariați ce urmau să fie trimiși în șomaj (250) au protestat în noiembrie 2012 în fața Prefecturii pentru a obține măcar parte din salariile restante. Acesta a fost sfârșitul!

Lichidatorul a scos totul la vânzare

Un an mai târziu, Consulting Company scoate la vânzare toate bunurile fostului Rostramo: terenurile, clădirile, până chiar și geamurile sau halatele. Pe 6 noiembrie 2013, lichidatorul anuță licitații prin care doritorii pot achiziționa autoturisme, utilaje, unelte de lucru, sertare, dulapuri și toate cele. Punctul „b“ și cel mai interesant din toată afacerea făcea referire la terenul și clădirile care au aparținut fostului CPL. Deși, cu câțiva ani în urmă, societatea vânduse 10 hectare de teren pentru a-și mai lungi zilele, Rostramo mai avea în patrimoniu 252.773 mp de teren și multe clădiri.

Băieții deștepți din Gorj dau târcoale terenului de la CPL

În momentul în care a fost scos la licitație terenul în suprafață de 252.773 mp, evaluatorul a stabilit un preț de pornire de 45.099.577 lei. Un calcul sumar arată că în data de 06.11.2013, când, efectiv, s-a dat drumul la licitație, un metru pătrat de teren costa 178,4 lei, aproximativ 40 de euro la cursul valutar din zilele noastre. La nici un an de zile, situația s-a schimbat dramatic și, conform site-ului Consulting Company se scoate la licitație în fiecare zi de miercuri, începând cu ora 12.00… „a) diferite produse, utilaje, mașini și instalații… b) teren suprafață de 252.773 mp, clădiri aferente, utilaje componente din fiecare fabrică și activ în parte (secția placaj, secția cherestea, secția mobilă 1, secția mobilă 3, secția PAL II, secția mecanică-CET transpoarte, secția bușteni). Toate cele scoase la licitație, la pachet, conform punctului „b“ pot fi cumpărate cu un preț minimal de 16.912.341 lei.
Oameni de afaceri și nu numai din Târgu-Jiu, roiesc în jurul terenului, a clădirilor și a utilajelor prevăzute de punctul „b“. Bătălia pare cruntă, numele vehiculate fiind „grele“ și cu susținere politică.
Se poate observa lesne că, în nici un an de zile, valoarea „punctului b“ a scăzut de la 45.099.577 lei la 16.912.341 lei. Dacă în noiembrie 2013 un metru pătrat de teren costa 40 de euro, astăzi valoarea lui pleacă de la aproximativ 15 euro. Diferența este și mai vizibilă dacă vă spunem că în urmă cu 11 luni terenul și clădirile de la Rostramo, scoase la mezat, erau evaluate  la 10.110.920 euro, iar astăzi lichidatorul, pe propriul site, spune că tranzacția poate fi făcută cu doar 3.791.595 euro.
Cunoscătorii susțin că numai utilajele și clădirile bat la peste 1.5 milioane de euro, dacă nu chiar la două milioane. Tentația e mare, prețurile o să mai scadă, cu siguranță și deja un om de afaceri a încercat să pună mâna pe bunurile prevăzute de „punctul b“, însă nu a dispus de lichiditățile necesare, iar lichidatorul nu a acceptat o altă formă de plată. În medii înalte se vorbește că terenul, clădirile și utilajele în cauză sunt ca și obținute de un alt om de afaceri din Târgu-Jiu ce se bucură de o susținere politică extraordinară, dar acesta așteaptă ca prețul să scadă spre două milioane de euro.
Mare parte din încasările lichidatorului o să meargă la bugetul de stat.

Primăria Târgu-Jiu mai are de recuperat o căruță de bani de la Rostramo

Reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Jiu ne-au informat că defuncta întreprindere din oraș, prin lichidatorul său, datorează o mulțime de bani către impozitul local. „Datoria Rostramo către Primăria municipiului Târgu-Jiu a fost de circa șase miliarde de lei vechi. Lucrătorii primăriei au reușit să rccupereze 1,175 miliarde, urmând ca pe măsură ce lichidatorul reușește să obțină bani în urma licitațiilor să vireze în continuare diferite sume în contul datoriilor înregistrate“, ne-a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Jiu.
De semnalat este faptul că suprafața de teren produce în continuare impozite către municipalitate.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *