Dacă nu am fi avut la Târgu Jiu un primar care să ne asculte argumentele, dacă nu ar fi existat Ziarul de Investigaţii GORJNEWS şi campania dusă de noi împotriva ridicării Centrului American de Reinterpretare a Creaţiei Brâncuşiene, la umbra Coloanei Infinite, astăzi lucrările la acest edificiu ar fi în toi şi încă o crimă culturală la adresa lui Brâncuşi ar fi completat salba de regretabile erori pricinuite în ultimele decenii Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor”. După ce, prin implicarea directă a primarului Florin Cârciumaru, în şedinţa din august a.c. a Consiliului Local s-a adoptat binevenita hotărâre de retragere din parteneriatul dintre oraşul Târgu Jiu şi două fundaţii americane împinse de Radu Varia să ridice o construcţie ce ar fi concurat arhitectonic Coloana Infinită, la 23 septembrie a.c. arh. Mihai Radu, autorul proiectului clădirii americane, s-a aflat la Târgu Jiu pentru a îndupleca autorităţile locale să reintre acolo de unde tocmai ieşiseră, adică în acel parteneriat menit să ducă la construirea acelui Centru American.
Invitat la negocierile purtate la Primăria Târgu Jiu, i-am demonstrat arhitectului american de origine română, în baza textului Memorandumului ce fusese încheiat între părţi, reaua credinţă a părţii americane, care introdusese o mulţime de pasaje ilegale, aberante şi/sau strict defavorabile oraşului şi Ansamblului, prin care urmăreau să preia controlul cercetării brâncuşiologice şi drepturile de imagine asupra a ceea ce înseamnă Brâncuşi la Târgu Jiu. Totodată, am explicat de ce nu e binevenit un parteneriat cu Fondul Mondial al Monumentelor, ONG care l-a sprijinit inclusiv financiar pe Radu Varia în ciopârţirea Coloanei Infinite, în anii ’90.
Din păcate, directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”, Ovidiu Popescu, cel care l-a susţinut tot timpul pe Radu Varia şi a sprijinit tacit noul proiect american, aflând de descinderea arh. Mihai Radu la Târgu Jiu, a fugit intempestiv într-un subit concediu de odihnă. Altfel, ar fi trebuit să participe la întâlnirea cu Mihai Radu şi să aibă puncte de vedere! Ori, slugoiul nu se putea opune public construirii Centrului American, pentru că s-ar fi supărat fraţii din Masonerie pe el. Repet: cel plătit din bani publici să-l apere pe Brâncuşi de diverşi investitori binevoitori e Ovidiu Popescu, dar dânsul fuge în concediu ca să nu fie nevoit să îşi dea jos masca.
Când am dezvăluit, recent, că Popescu încurcă managementul de la Centrul Brâncuşi cu obligaţiile sale de mason şi de promovare a unor fraţi-masoni în manifestări publice de prestigiul şi tradiţia “Brâncuşianei”, nu am greşit cu nimic. Aşa cum am anunţat, în weekend-ul ce a urmat “Brâncuşianei”, în Gorj a avut loc deschiderea Anului Masonic, Popescu făcând diligenţe la Postul de Televiziune Tele 3 pentru aranjarea unui interviu cu Tudorel Niţulescu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României. Zis şi făcut, interviul a fot realizat chiar în weekend-ul cu pricina, şi a fost deja difuzat de câteva ori de Tele 3.
Proiectele manageriale depuse pentru adjudecarea unor funcţii de manageri ai unor instituţii publice ar trebui să fie … publice. Popescu a luat nota 3 (trei) pe primul proiect şi nota 8 (opt) pe un al doilea proiect, devenind, brusc, foarte competent şi deştept. Am cerut Primăriei Târgu Jiu, instituţie în cadrul căreia funcţionează Centrul Brâncuşi, cele două proiecte manageriale. Ni s-a răspuns că primul proiect nu îl putem vedea, deoarece ar fi fost distrus, neexistând obligaţia păstrării lui. De aceea, întrebăm aici: Slugoiule, ai şi tu un gram de onoare să îţi faci public proiectul managerial notat cu nota 3 (trei)? Desigur, ţi se pare irelevant, în contextul managementului de excepţie pe care îl practici la Centrul Brâncuşi…
Important este că, printr-o declaraţie publică recentă, Florin Cârciumaru a pus cruce parteneriatului româno-american: “vreau să pun stop speculaţiilor din jurul construcţiei pe care voiam să o realizăm cu sprijinul unei fundaţii din SUA pentru că, din câte am înţeles, pe lângă fundaţia respectivă ar fi şi domnul Varia, o persoană declarată non-grata la nivel de municipiu. Le mulţumim pentru intenţie, dar trebuie tăiate lucrurile rele din faşă”. Pe de altă parte, în urma dezvăluirilor noastre legate de trucarea concursului pentru ocuparea unor posturi la Centrul Brâncuşi, primarul a cerut comisiei de evaluare exigenţă maximă. În consecinţă, consilierii Nichifor şi Ciongaru au insistat ca subiectele pentru proba scrisă să fie elaborate chiar în dimineaţa susţinerii acesteia, în prezenţa candidaţilor. Firesc, s-a ajuns ca pilele să fie eliminate şi ca numai două din cele şase posturi disponibile să fie completate. Deşi tineri gorjeni ultralicenţiaţi şomează pe la casele lor, neofertaţi de nimeni, ei nu s-au prezentat la acest concurs pentru că el s-a desfăşurat … cam în secret.