Cer iertare cititorilor pentru că stărui din nou asupra alimentării cu apă de la Turcinești. Date de ultimă oră dezvăluie existența indubitabilă a unui nucleu de crimă organizată, alcătuit din reprezentanți ai Consiliului Județean, Prefecturii Gorj, Administrației Naționale Apele Române, Inspecției de Stat în Construcții și ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. GORJNEWS a descoperit că Corpul de Control al Prefectului, în urma așa-ziselor verificări făcute din ordinul președintelui Consiliului Județean Gorj, a emis rapoarte interne mincinoase și ilegale prin care s-a încercat intoxicarea prefectului de Gorj și adoptarea unor soluții care să acopere jaful de miliarde și pe pușcăriabilii care au cheltuit 40 miliarde, bani publici, pe o instalație putredă, incapabilă să furnizeze apă potabilă comunei Turcinești. Ion Călinoiu și ceilalți membri ai nucleului de crimă organizată amintit forțează transferul ilegal la APAREGIO al investiției, pentru a fi reconstruită pe segmentele esențiale, cu alți bani din buzunarele gorjenilor, obligați să suporte prețuri exorbitante pentru apa potabilă și canalizare.
Tot Corpul de Control al Prefectului, mizând pe faptul că prefectul e lipsit de experiență în gestionarea unor asemenea situații, i-a sugerat lui Radu Teodorescu să propună constituirea celei de-a treia comisii de recepție a investiției (caz unic în lume!!!), care, de asemenea, ar trebui să acopere jaful de miliarde și cârpelile din alimentarea cu apă.
GORJNEWS demonstrează aici că membrii Corpului de Control al Prefectului trebuie, dacă nu lăsați la vatră, cel mult puși să spele geamurile și WC-urile instituției, pentru că, în situația în care nu sunt corupți, deși par, sunt nepermis de incompetenți și oricând gata să execute ordinele celor certați cu legea. Mai mult, Grupul de Acțiune în Interes Public pregătește o plângere penală pentru abuz în serviciu, împotriva membrilor Corpului de Control al Prefectului.
Practic, după respingerea recepției, de către prima comisie, în februarie 2011, Primăria Turcinești avea două obligații legale: să remedieze pe cont propriu deficiențele existente și să acționeze în judecată constructorul, S.C. PRES SANITAS S.R.L., pentru recuperarea prejudiciului. Totuși, primarul Vasile Gogălniceanu a numit ilegal o a doua comisie de recepție, fără ca prima să fi fost anulată sau suspendată, și acum se pregătește să numească la fel de ilegal cea de-a treia comisie, cu concursul și sprijinul necondiționat al Corpului de Control al Prefectului. În tot acest timp, deficiențele alimentării cu apă rămân neremediate și oamenii sunt privați de o resursă esențială: apa.
Prima comisie de recepție a emis la 13 decembrie 2010 un Proces verbal de amânare a recepției, solicitând constructorului să remedieze deficiențele în 30 de zile. Nu s-a remediat nimic, de aceea la 8 februarie 2011, prima comisie a emis Proces verbal de respingere a recepției. De aici încolo, dacă se dorea aplicarea legii, lucrurile erau foarte simple și în scurt timp la Turcinești toți locuitorii, din toate satele, ar fi beneficiat de apă potabilă.
Potrivit art. 23 din Hotărârea nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora, “dacă executantul nu-și îndeplinește obligațiile (…) după trecerea termenului de remediere convenit, investitorul îl va soma în acest sens , iar dacă executantul nu dă curs somației, investitorul este în drept să execute remedierile pe cheltuiala și riscul executantului în culpă și să pretindă plata prejudiciului produs.”
Conform art. 5 din același act normativ, “recepția se poate face prin acordul părților sau, în cazul când părțile nu ajung la un acord pentru rezolvarea neînțelegerilor ivite cu ocazia încheierii procesului-verbal de recepție, ele se pot adresa instanței judecătorești competente”.
Deci, așa cum spuneam mai sus, Gogălniceanu trebuia să remedieze pe cont propriu deficiențele și să-l dea în judecată pe Constantin Lungu, patronul S.C. PRES SANITAS. Nu o spun eu, ci legislația în materie. Având în vedere că trebuie refăcut puțul, mai mult ca sigur este nevoie de o nouă licitație pentru atribuirea acestei lucrări.
Orice om de bună credință se așteaptă ca, în situația în care i se cere un diagnostic și o soluție pentru deblocarea situației de la Turcinești, Corpul de Control al Prefectului să nu denatureze realitatea și să nu urineze pe lege. Trimiși de Ion Călinoiu la Turcinești, Bivolaru Daniel, Zegrean Ioan Miron și Bujor Cristinel au emis un raport cu “recomandări” total ilegale, făcând, practic, ce li s-a ordonat: pârtie pentru predarea ilegală la APAREGIO. Prin tematica de control, cei trei aveau obligația de a ridica documente și de a lua note explicative de la persoanele responsabile. De-a dreptul incredibil, Bivolaru, Zegrean și Bujor au trecut cu vederea procesul verbal de respingere a recepției și au încălcat legea, nerecomandând remedierea de către Primăria Turcinești a deficiențelor și acționarea în instanță a constructorului pentru recuperarea prejudiciului. Cei trei au recomandat exact ce vrea Călinoiu: transferul alimentării cu apă la APAREGIO și , pentru că altfel nu e posibil transferul, includerea prealabilă în domeniul public al Primăriei.
În argumentația șubredă din raportul înaintat prefectului, cei trei invocă autorizația de gospodărire a apelor emisă de Administrația Națională Apele Române pentru investiția de la Turcinești, ca și cum acest act ar garanta buna execuție și funcționare a lucrării. De fapt, cei de la Corpul de Control ar fi trebuit să constate și să comunice prefectului că acea autorizație s-a emis ilegal!
Aici gruparea de crimă organizată se îngroașă, și ajungem la șeful de la Apele Române Gorj, Theodor Popescu, cel condamnat definitiv și irevocabil la închisoare cu suspendare într-o altă speță. Theodor Popescu este originar din … Turcinești … Deși legea spune, clar, că autorizația de gospodărire a apelor se emite doar după finalizarea și recepționarea lucrării, Popescu a procedat pe dos. Drept premiu, a rămas în postul de conducere, cu toate că execută închisoare cu suspendare în momentul de față…
Potrivit Ordinului nr. 662/ 2006, art. 52, “Procesul-verbal de recepţie, face parte integrantă din documentele în baza cărora se va elibera autorizaţia de gospodărire a apelor”. „Autorizaţia de gospodărire a apelor reprezintă actul care condiţionează din punct de vedere tehnic şi juridic funcţionarea sau exploatarea obiectivelor noi” (art. 34). “Punerea în funcţiune sau exploatarea lucrărilor, construcţiilor sau instalaţiilor care se construiesc pe ape sau care au legătură cu acestea este reglementată prin autorizaţia de gospodărire a apelor.” (art. 33).
Pe înțelesul tuturor, la demararea construirii unei alimentări cu apă se emite aviz de gospodărire a apelor. Doar după finalizarea și recepționarea investiției se emite autorizație de gospodărire a apelor. De asemenea, punerea în funcțiune este posibilă doar după ce se emite autorizația în condiții de legalitate. Este clar, cred, pentru toată lumea, că în momentul de față alimentarea cu apă funcționează ilegal. GORJNEWS va solicita Ministerului Mediului să verifice în ce condiții s-a emis autorizația de gospodărire a apelor…
Deși anunțase că va participa la ședința extraordinară de Consiliu Local – convocată fără temei legal și factual de primarul Gogălniceanu – în seara zilei de 10 septembrie a.c., prefectul Radu Teodorescu a făcut pasul înapoi, simțind că este împins în față pentru a descurca afacerile murdare ale altora. Între timp, Grupul de Acțiune în Interes Public i-a înaintat o amplă petiție referitoare la implicarea ilegală a Corpului de Control în acest caz. Materialul pare să fi tulburat grav de tot apele în Prefectură și Consiliul Județean… Așteptăm, cu interes, răspunsul oficial.
Totuși, prezent la ședința de Consiliu Local, șeful Direcției Juridice din Prefectură, Liviu Diaconescu, a prezentat punctul de vedere al instituției: pe scurt, trebuie pregătită o a treia comisie de recepție, prin actualizarea primeia, pentru a se verifica dacă S.C. PRES SANITAS a remediat deficiențele constatate la alimentarea cu apă! Or, conform legii, dacă nu le-a remediat în termenul legal și nu a solicitat prelungirea termenului fixat, constructorul Lungu e total ieșit din schemă, după cum am prezentat pe larg mai sus, iar de o a treia comisie de recepție nici nu poate fi vorba în momentul de față.
Potrivit surselor noastre, la momentul ședinței Liviu Diaconescu nu cunoștea că exista un proces verbal de respingere a recepției. Lucru inadmisibil, având în vedere că Prefectura are un litigiu activ la Tribunalul Gorj, pe acest subiect, cu Primăria Turcinești. L-am lăudat tot timpul până acum, pe bună dreptate. Acum mă declar uluit, tot pe bună dreptate, cred eu.
În toată această mizerie, principalul pion al lui Ion Călinoiu, sforarul suprem, pare a fi Zegrean Ioan Miron, care ocupă în momentul de față, interimar, postul lui Burcheci Ștefan, cel trimis în judecată pentru fapte de corupție. Sursele noastre relatează că i s-a promis înființarea unui post ce-i va fi dedicat. Inginer agronom la bază, ca și Călinoiu, Zegrean este cel care, în cadrul unei recente analize interne, i-a sugerat prefectului soluția celei de-a treia comisii… Ce-are, oameni buni, în comun agricultura cu alimentările cu apă? Din păcate, propunerea a prins și a ajuns să fie susținută oficial în fața Consiliului Local.
Celălalt membru al Corpului de Control, Bivolaru Daniel, apare ca și cosemnatar al recomandărilor penale, dar pare să-l doară-n bască, având în vedere că are un cumnățel sus-pus, în persoana șefului Direcției Generale Anticorupție Gorj, Constantin Copaci – o instituție care parazitează la modul nesimțit bugetul de stat, cel puțin în județul nostru. Paradoxal, în acest articol sunt suficiente dovezi ca DGA-ul să-l ia la întrebări (și) pe Bivolaru. În zadar, însă, Copaci, porumbelul păcii, n-are cum… La un moment dat, poate ne vom face timp să vă prezentăm câte miliarde a încasat ca șef al DGA acest Copaci și câte cazuri de mare sau mititică corupție a documentat. Mai puține decât GORJNEWS, oricum, și nu o spun cu trufie, ci cu tristețe și cu silă.
În coada listei cu “oameni de bine”, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, forul la care a ajuns, după trei ani de la deschidere (!!!), dosarul penal cu lotul Turcinești. Alăturat, puteți citi explicația retardă prin care ditamai procurorul șef al Secției de urmărire penală și criminalistică, Valentin Horia Șelaru, justifică menținerea rezoluției de neîncepere a urmăririi penale: e bine că s-a forat puțul la doar 185 de metri, pentru că dacă se fora la 300 de metri nu se dădea de apă!!!. Adică, mai la suprafață e apă, dar mai jos, nici gând! Tare mi-e teamă că – l vor răpi americanii sau rușii sau chinezii pe procurorul șef, după o așa descoperire care inversează polii pământului…
Mi mult, expertul invocat a susținut exact contrariul, că puțul trebuie refăcut și că nu recomandă exploatarea sa la adâncimea actuală.
Tot Șelaru, alt parazit ce încasează miliarde anual, ca salariu, minte în rezoluția de confirmare a neînceperii urmăririi penale, că “lucrarea de alimentare cu apă a fost recepționată, finalizată și dată în funcțiune”. Zău? Și-atunci de ce se chinuie Călinoiu s-o recepționeze a treia oară și s-o repare prin APAREGIO? Și-atunci de ce nu au oamenii apă?
Grupul de Acțiune în Interes Public va cere instanțelor judecătorești anularea rezoluției de neîncepere a urmăririi penale.
Notă (pour les connaisseurs): Așa cum e limpede, sper, pentru toată lumea, această campanie de presă este finanțată de un om darnic, inteligent și de mare caracter, Dumitru Modrea, președintele PDL Turcinești. Și se va opri nu când va curge apă non-stop în toate satele, ci doar atunci când va spune Excelența Sa.