GORJUL LITERAR – La Editura MĂIASTRA (pentru ISBN de carte şi difuzarea internă, inclusiv Bibliotecii Naţionale a României) a apărut numărul al XII-lea al culegerii amintite, sub îngrijirea scriitorului Aurel Antonie, coperta Romana Ţopescu, fotografiile din interior reprezentând lucrări realizate de Mihai Ţopescu, tehnoredactarea – Daniel Gureanu. Sunt incluşi 55 creatori gorjeni în capitolele cu poezie, proză, eseu şi critică, umor, artă plastică. Ori, „Gorjul Literar” este un proiect editorial al reprezentanţei Gorj a Uniunii Scriitorilor din România, susţinut financiar de către o parte dintre autori! În timp ce, Consiliul Judeţean Gorj tipăreşte, pe hârtie de lux, în policromie, Calendarul pieţelor, târgurilor şi bâlciurilor din Gorj – 2012? Pe bani buni, de la buget, coane… (era să zic Fănică!).
Iată, din capitolul de proză, cad în… fân cu „Tratatul asupra puterii” al scriitorului Aurel Antonie, din care citez: „Nu poţi conduce decât oamenii pe care îi domini, creându-le senzaţia că-i slujeşti. Puterea este, de fapt, în tine. Dacă nu o ai înăuntrul tău, o vei pierde uşor şi pe cea din afară. Puterea ta va fi cu atât mai ameninţătoare cu cât nu o foloseşti. Limita puterii este dată tocmai de folosirea ei. Să nu foloseşti forţa împotriva supuşilor decât atunci când nu mai ai alt mijloc de a-i conduce, dar şi după ce o foloseşti, tihnă nu vei mai avea.”
*PAGINI DE JURNAL (20) – Sunt publicate în revista „Ramuri”, nr.2/2012 de Gheorghe Grigurcu. Aşa aflu, încă o dată, de ce, la Târgu-Jiu, Maestrului nu i s-a pus la dispoziţie o catedră: „O d-nă decan din Amarul Tîrg declară la postul de radio local că mediocritatea (subînţeleasă) a învăţămîntului superior de aici reprezintă o „salvare” pentru studenţii care s-au avîntat imprudent spre centrele „mari”, de unde, dîndu-şi seama că nu fac faţă, se întorc spăşiţi în urbea originară. O „binefacere”, nici mai mult nici mai puţin!”
*REPUBLICA DE FOLCLOR – Publicistul gorjean Dorin Brozbă, împreună cu directorul Muzeului Judeţean Gorj, dr. Dumitru Hortopan, într-o conferinţă de presă desfăşurată zilele trecute au informat cu privire la (în)şirul de mărgărite ce intenţionează să le organizeze în 2012 – Anul cântăreţelor de muzică populară Domnica Trop şi Filofteia Lăcătuşu.
În primul rând, la Muzeul de la Curtişoara se va amenaja o alee a marilor artişti, iar tot acolo, într-o casă reprezentativă pentru zona Alunu-Cârligei, se va crea un spaţiu muzeal cu obiecte ale Filofteii Lăcătuşu, cântăreaţă a „Doinei Gorjului”, ce şi-a găsit sfârşitul la Bucureşti, în urma cutremurului din 1977. Totodată, s-a exprimat intenţia acordării numelui solistei de muzică populară Căminului Cultural din localitatea Suseni-Runcu, unde este înmormântată.
În al doilea rând, în luna iunie, când Domnica Trop va împlini 74 de ani, tot la Muzeul de la Curtişoara, unde, deja, este amenajată o casă ce-i poartă numele, se va desfăşura o manifestare de sărbătorire. Iar despre marele rapsod Domnica Trop am aflat că statul român i-a dat o pensie de… 35 de lei. Bolnavă şi uitată, într-un sat de munte din Mehedinţi, găseşte alinarea unor gorjeni cu inimă doinită.
Pe Domnica Trop o asemuiesc, fără a mi se îmbujora obrajii, Cesariei Evora, cântăreaţa desculţă din Republica Capului Verde, care a devenit cunoscută întregii lumi. Când am s-o întâlnesc, îi voi ura: Să fiţi sănătoasă, mare doamnă a folclorului românesc!