Un volum de ”cercetare” coordonat de Adrian Gorun, ”posibil Ministru” al Educației (cu susținerea politică a PSD Gorj), este acuzat de plagiat. Sursele noastre ne confirmă că acest volum a făcut parte din portofoliul fostului rector al Universității ”Constantin Brâncuși”(UCB) din Tg-Jiu, când și-a depus dosarul pentru a deveni coordonator de doctorat la Universitatea din Craiova. În vederea elaborării, în 2011, a acestui volum (”Comunități rurale din Gorj. Repere monografice și identitare”, Vol. I), Dl. Gorun și-a dat un grant intern din bugetul UCB. Banii nu par a fi urmat destinația legală, iar volumul a fost produs prin inserarea în acesta a unor ”cercetări”, dintre care cel puțin una este un grosolan plagiat. Unul dintre autorii plagiați în acest volum este și Dl. Daniel Cismașu, care a făcut public furtul într-un număr recent al ziarului ”Vertical”. Investigând acest aspect, împreună cu colegii de la GorjNEWS, am descoperit că volumul de cercetare al D-lui Gorun a furat exhaustiv și din cartea ”Monografia Comunei Bălești, Județul Gorj”, publicată de Dl. Cornel Șomâcu în 2008.
Acest tip de impostură, la nivel de cercetare, nu este o noutate pentru fostul rector al Universității ”Constantin Brâncuși”, ci chiar o constantă foarte bănoasă. Conform declarației de avere, postată pe site-ul Comisiei Naționale de Prognoză (unde activează ca secretar general), acest domn a încasat în 2011, din ”cercetare”, la universitatea de stat din Tg-Jiu, aproximativ 850 milioane lei vechi.
Mare parte din ”cercetarea” pe care apare numele Domniei-sale este în domeniul Ingineriei, deși specializarea D-lui Gorun nu garantează expertiza necesară pentru a fi implicat în astfel de proiecte. Nu cred că mai trebuie să conving pe cineva de ilegalitatea evidentă, atunci când vine vorba de argumentația obscură pentru care absolventul de filosofie Adrian Gorun ar asuma, de exemplu, coordonarea unui proiect ce încearcă să determine pierderile de căldură la Termocentrala Turceni. Pe scurt: FRAUDĂ ÎN FOLOSIREA BANULUI PUBLIC! Ce să mai vorbim de etică a cercetării sau de etică academică?!
Totuși, pentru a fi obiectivi, trebuie să recunoaștem că Dl. Gorun a ”muncit” intens pentru a mima că are activitate de ”cercetare” în noul domeniu pe care susține că-l cunoaște – sociologia – în momentul în care a convins CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) că este îndreptățit să devină coordonator de doctorat. Și da, în mod absolut comic, CNATDCU, coerentă cu restul instituțiilor nefuncționale ale statului român, i-a acordat D-lui Gorun dreptul de a coordona doctorate (în cadrul școlii doctorale a profesorului Otovescu de la Universitatea din Craiova, un domn, la rându-i, foarte serios și, se pare, cercetat de DNA, ca urmare a unor acuzații de corupție).
Dl. Otovescu, de altfel ca toți prietenii d-lui secretar general de la Prognoză (ex. Andrei Marga, Tiberiu Trotea ș.a.), are cursuri, în regim privilegiat – de lux, la facultatea nomenclaturistă de Administrație Publică din cadrul UCB. Probabil, tot în numele prieteniei ce-i leagă pe bază de afinități, cei doi coordonatori de doctorat în Sociologie ai Universității din Craiova, Otovescu și Gorun, mai au ceva în comun: PLAGIATUL!
Pentru a coordona doctorate în sociologie, Dl. Gorun și-a improvizat ”cercetare” în domeniu. Cum nu avea de gând nici să cerceteze și nici să cheltuiască bani din buzunarul propriu, și-a acordat un grant intern din banii Universității (printr-o ”competiție” în care nu a avut niciun contracandidat).
Zis și făcut – omul a luat banii din bugetul UCB și s-a pus pe treabă. Rezultatul: un volum intitulat ”Comunitățile rurale din Gorj. Repere monografice și identitare”, care a fost publicat în 2011, sub coordonarea fostului secretar general al Ministerului Educației.
În ziarul Vertical, din 5 iunie 2012, Dl. Daniel Cismașu sesizează că volumul menționat mai sus i-a preluat cercetarea fără a-l cita. Doar e la modă ”mang-leala” (iată că Dl. Gorun este în ton cu alți posibili miniștri pesediști).
Dovada că Dl. Daniel Cismașu are dreptate, când acuză, este articolul pe care acesta l-a publicat în data de 4 septembrie 2010 (cu aproape un an înaintea volumului coordonat de Adrian Gorun). Studiul lui Cișmașu a fost reprodus, fără a fi citat, în volumul coordonat de Adrian Gorun, sub titlul ”Comuna Bălești”.
Investigând aceste acuze ale D-lui Cismașu, ziarul de investigații GORJNEWS a descoperit încă o sursă a plagiatului coordonat de Adrian Gorun: volumul publicat de Dl. Cornel Șomâcu în 2008, la Editura Măiastră: “Monografia comunei Bălești, județul Gorj”.
Mai jos puteți vedea postate în oglindă opera originală (a autorului Cornel Șomâcu) și plagiatul preparatoarei A. Holt, publicat în volumul coordonat de A. Gorun.
Pentru a avea o poziție științifică extrem de pertinentă în cazul acestui plagiat, l-am contactat pe Președintele Asociației GRAUR (Grupul de Reformă și Alternativă Universitară), Dl. Prof. Univ. Dr. Dorin Isoc. Asociația GRAUR a avut cea mai onestă și lăudabilă inițiativă, în ceea ce privește lupta contra plagiatului, creând un ”Index al operelor plagiate din România”. I-am explicat cazul de plagiat, cerându-i un punct de vedere în această speță ciudată, dat fiind că studiul publicat în volumul coordonat de Adrian Gorun este semnat de un preparator universitar, A. Holt. Conform legii, Prof. Isoc ne-a explicat că vinile se împart după cum urmează:
Conform legii, instituția care se ocupă de astfel de cazuri este Consiliul Național de Etică al Autorității Naționale a Cercetării
Științifice, căreia GORJNEWS îi va sesiza cele două cazuri de plagiat, dar și modul fraudulos de cheltuire a banului public de către Adrian Gorun. De asemenea, vom sesiza CNATDCU pentru a verifica dacă Dl. Gorun a obținut dreptul de a coordona doctorate la Universitatea din Craiova, folosindu-se de acest grant intern cheltuit fraudulos și de un volum de ”cercetare” în care apar plagiate.
Aceasta este încă o probă în plus a faptului că Universitatea de stat din Tg-Jiu a ajuns pe mâna unor impostori de cea mai joasă speță. Viitorul UCB pare, iată, tot mai sumbru. După cum anticipam, sfârșitul universității se produce deja sub semnul unei stranii trinități familiale. Sub ”coordonarea” tatălui de clan universitar, Adrian Gorun, în momentul de față, Universitatea ”Constantin Brâncuși” este sinonimă cu PLAGIATUL.
Acest caz jenant de plagiat ar fi bine să deschidă discuția în interiorul UCB în legătură cu frecventa încălcare a Legii Educației de către birocrații cu funcții în cadrul Universității: cadrelor didactice tinere, cu grade mici, le este impus de conducerea Universității să cerceteze în domenii și pe teme în care nu au expertiză. Este, probabil, și cazul preparatoarei Alina Holt (doctorand în științe economice) care, la ordinul și sub coordonarea lui Gorun, a fost nevoită să plagieze pentru a se achita de ”sarcina” primită (un articol de cercetare în domeniul sociologie). Mai trebuie precizat că un cadru didactic cu grad de preparator trebuie supravegheat, conform legislației în vigoare, pentru a se evita astfel de situații de plagiat.
Altfel, nu cred că este cineva surprins de impostura pe care noi am expus-o mai sus. Cele descrise se constituie într-o nouă dovadă că oamenii care ”coordonează” UCB de 6 ani sunt iresponsabili public și nu au nicio legătură cu adevărata lume universitară.
Iată, în oglindă, opera originală și furtul.