Senatul UCB a acordat șefului său, Dl. Adrian Gorun, două granturi interne, însumând aproape două miliarde (bani publici!). Rezultatul, un plagiat penibil: volumul ”Comunități rurale din Gorj. Repere monografice și identitare”, publicat, probabil, gratis la Editura ”Academica Brâncuși”. Printre referenții științifici ai volumului, Cornelia Tomescu – Dumitrescu, decan al Facultății de Administrație Publică, iar printre contributori, Monica Bîcă, decan la Facultatea de Sport. D-na Bîcă este, ca de obicei, excesiv de simpatică: auzind că avem dovezi că e plagiatoare și încercând să scape de consecințe, de cca. 10 zile, hăituiește un mort pentru a-i cumpăra drepturile de autor. Nu ar fi mai simplu ca amândouă doamnele și penibilul șef al Senatului, care a garantat pentru competențele celor două, să-și dea demisia?
În cele ce urmează, vom dovedi încă un plagiat grețos, descoperit în una din cele 9 cărți scrise de numitul Adrian Gorun în 2010, înainte să devină coordonator de doctorat la Universitatea din Craiova.
De curând am demonstrat public faptul că Adrian Gorun, actual secretar general adjunct la MAE, este plagiator. Domnia – sa, ambițios ca orice învățăcel care … încă învață, a găsit, ca de obicei, alți vinovați pentru impostura marcă înregistrată, susținută financiar din bugetul UCB cu aproape 2 miliarde.
Sursele noastre foarte științifice din Rectoratul UCB ne-au confirmat că toți cei care au contribuit la volumul – plagiat, coordonat de A. Gorun, au fost forțați să semneze declarații pe proprie răspundere, ante-datate, prin care își asumă responsabilitatea, în caz că textele scrise de fiecare dintre ei ar fi demascate a fi plagiat. Este vorba de niște bieți masteranzi, două-trei decane, un fiu, o purtătoarea de cuvânt … Dincolo de faptul că aceste declarații datate fals nu-l exonerează pe coordonatorul volumului de responsabilitatea plagiatului, este fascinant să redescoperim bărbăția marelui dascăl, fost rector, dispus oricând să se ascundă după fustele decanelor, sau în spatele unor studenți-masteranzi.
Inevitabil, imediat cum aceste declarații pe proprie răspundere vor fi făcute publice, vom cere oficial exmatricularea studenților și desfacerea contractelor de muncă ale cadrelor didactice care se autoacuză de plagiat pentru a-și salva ”mentorul”.
Indiferent de răspuns, acest domn ar trebui să aibă un pic de rușine și să dispară complet din UCB. Printre altele, ”marele educator” Adrian Gorun are datoria de a-și învăța studenții demnitatea, onestitatea, curajul responsabilității (toate formând un platonic thymos necesar oricărui absolvent de universitate). În schimb, îi învață cum să se salveze laș, forțându-i pe alții să intre cu capul în laț pentru asta.
În acest moment, acest personaj nu este expirat doar ca cercetător științific, ci și ca dascăl. După ce, întru parvenire, a luptat ”șold la șold” cu Marga și alți politruci megalothymoici ai fostului PCR, îl sfătuiesc – recunosc – cu greață, pe fostul rector al universității de stat din Tg-Jiu (universitate pe care a adus-o aproape în pragul falimentului), să negocieze urgent cu ministrul de Externe un post într-o țară ”francofonă”. Consider că i s-ar potrivi La République Congolaise. Între timp, solicit public URGENTA DEMISIE ÎN BLOC a conducerii UCB, conducere ce îngroapă, zi de zi, această universitate, prin incompetență, iresponsabilitate și impostură.
Plictisiți de lamentările penibile ale lui Gorun, care și-ar exmatricula masteranzii pe care i-a coordonat înspre plagiere, mai degrabă decât să accepte că este, el însuși, un plagiator, am hotărât să aducem dovezi irefutabile în acest sens și care – i probează paternitatea solilocvă într-un PLAGIAT.
A fost de ajuns să consultăm una dintre cele 9 cărți (?!) scrise de Gorun în 2010, pentru a descoperi un plagiat mai penibil decât cel menționat mai sus, și pe care nu doar l-a coordonat, ci îi este unic autor, sau – să zic – parafrazator plagiator?
Cartea ”Geopolitică, Geostrategie, Globalizare (cu fundamentări în P. Claval și S.P. Huntington)”, publicată de A. Gorun la Editura UCB, este un plagiat de tip mozaic după cartea marelui profesor de la Sorbonna, Paul Claval, ”Geopolitică și Geostrategie. Gândirea politică, spațiul și teritoriul în secolul al XX-lea” (n.r. acest tip, de plagiat ”mozaic”, este descris aici, de Michael Shafir, respectat profesor al Universității ”Babeș – Bolyai” din Cluj).
Dincolo de aceste conceptualizări științifice ale prestigiosului Michael Shafir, ce a făcut Gorun este un plagiat care frizează patologicul, în sensul în care cartea sa publicată la ”Academica Brâncuși” nu este nimic altceva decât rescrierea unei alte cărți, prin plagiat, parafrazări și citări nesemnalate sau, pur și simplu, citări excesive (nu cred că s-a mai pomenit așa ceva în istoria culturii mondiale – să rescrii cartea altcuiva și să te pui pe tine însuți autor!).
Pe forumul GORJNEWS, cititorii ne sesizează că astfel de cărți de proastă calitate au fost scrise ”la comandă”, pentru Dl. Gorun, de către fostul director al Gazetei Gorjului, Nicolae Brânzan. Scopul: propagarea cultului personalității printre angajații UCB, în sensul unei evidente megalothymii (a la Fukuyama). Îl rugăm pe Dl. Brânzan să dezmintă. În același timp, dată fiind execrabila calitate a cărții semnate Adrian Gorun, un alt plagiat pe bani publici, rugăm Editura ”Academica Brâncuși” să ne trimită urgent copie după factura emisă pe numele fostului rector. Este evident că nu era în interesul universității să susțină financiar o asemenea mizerie de carte, deci sperăm că e plătită de cetățeanul Adrian Gorun, și nu din bani publici.
Mi-am propus a comenta cât mai puțin, pentru a nu eclipsa ”farmecul” inspirației gorunice, dovedit în acest plagiat penibil… Mai jos, captură din prefața scrisă la această carte-plagiat de actualul președinte al Senatului UCB, unde se face vorbire despre invidie.
Fascinat de atât ”intelectualism” și ”rafinament” ”subtil” al omului care a luat un doctorat sub coordonarea lui Andrei Marga la ”Babeș-Bolyai” din Cluj, am dat o căutare pe google la tag-ul ”Adrian … invidie”. Iată peste ce am dat (insist, e vina internetului și a ”lui” google) și cred că este o complementaritate potrivită nivelului academic de ”invidiat” exprimat de Gorun Adrian în prefața cărții sale: Adrian Minune – “Dușmanii – mi poartă pică că n-au valoarea mea”.
[youtube]OeIG_v7zoBc[/youtube]
Vă redăm, exhaustiv, argumentele pentru care Adrian Gorun este identic cu penibilul în lumea academică din România; de la Neo încoace, sublima noastră matrice umană nu a mai făcut posibilă o forțare, prin violență, a cuiva în ”trupul” intelectual al unei alte persoane, precum această patologică … Gorun + Claval = Gor-val (concept al penetrării plagiante, la modul agresiv, violent, metaforic exprimat printr-un patologic ”viol academic”) …
Să analizăm aceste două pagini conform normelor explicate de Prof. Shafir pe www.romaniacurata.ro, emblematice pentru plagiatul agresiv comis de autorul Gor-Val:
-Plagiat de tip mozaic – este evident că autorul Gorun preia fragmente din sursa Claval, ratând parafrazarea (care e permisă), în condițiile în care nu face altceva decât să schimbe câte un cuvânt ici-colo, în rest este doar sursa Claval în text. Este clar că autorul Gorun ratează diferențierea, la nivel de idei, în raport cu sursa Claval. M. Shafir adaugă ”Sunteţi responsabil să faceţi distincţia clară între ideile dumneavoastră şi ideile autorilor pe care lucrarea dumneavoastră se bazează”, altfel aveam de-a face cu plagiatul de tip mozaic.
-Plagiat direct – intertitlul notat ”2” de către sursa Claval este preluat, fără citare, în paragraful notat ”b” de către autorul Gorun. Acest procedeu ilegal se repetă des în cadrul plagiatului autorului Gorun.
-Parafrază inadecvată – descrisă de Prof. Shafir astfel: ”Când parafrazaţi, sarcina dumneavoastră este de a distila ideile sursei în propriile cuvinte: nu este suficient să schimbaţi câteva cuvinte şi de a păstra restul; mai degrabă, trebuie să reformulaţi complet ideile în cuvintele dumneavoastră. Dacă limbajul dumneavoastră este prea aproape de original, atunci sunteţi vinovat de plagiat, chiar dacă furnizaţi o citare”. Toată cartea autorului Gorun este o parafrază inadecvată de tip fluviu, deci plagiat, din nou.
-Parafraze necitate și citate fără referințe – de asemenea prezente în această carte ce nu este altceva decât un agresiv plagiat. În concluzie, dacă respectăm următoarea condiție enunțată de Michael Shafir, nu mai rămâne nimic original din cartea lui Adrian Gorun și e clar că avem de – a face cu o creație avortonică, pe care aș denumi-o Gor-Val: ” Regula este simplă: De oricâte ori folosiţi idei pe care nu le-aţi creat, trebuie să creditaţi sursa unde le-aţi găsit, indiferent dacă citaţi direct din acel material sau furnizaţi o parafrazare responsabilă.”
Concluzie – Editura ”Academica Brâncuși” a publicat, cheltuind bani publici o carte care nu creează nimic, ci este doar un coy-paste gorvalic.
Mi se pare jenant să mă repet: Demisia! Allez au Congo!
Ar trebui să precizez că nici măcar ilustrația de pe coperta plagiatului lui Gorun nu este originală, ci se vrea o replică mimetică la coperta uneia dintre edițiile ”Religiei în era globalizării”, scrisă de Andrei Marga, și care promovează, cu stângăcie, ceea ce internetul identifică a fi un simbol masonic (fără vreo legătură cu globalizarea). De aceea, pare clar că acești domni (maestru și discipol), excitați de poze cu simboluri descoperite pe internet, au un comportament ce amintește de pipițele care tresaltă intern când descoperă la reducerile mall-urilor tricouri mulate pe care scrie ”Armani”. Grav este că se asociază, fără să ceară permisiunea, cu nume mari, precum Paul Claval, și că irosesc bani publici pe producții infantile.
in urma analizei efectuate este vorba de un plagiat sofisticat si bine elaborat de un maestru al disimularii.
Maniera de realizare este atat de complexa incat lucrarea poate fi luata drept un model artistic. Cu toate acestea plagiatul exista chiar si cu tipologia de „plagiat mozaic” admisa mai ales pentru stiintele socio-umane.
Cu aceeasi sincera stima,
Prof.univ.Dorin Isoc, dr.ing.
Consilier in proprietate industriala
Agent de brevet european
Consilier de marca europeana