Curtea de Apel Craiova a dispus marți, 4 octombrie a.c., că Ion Călinoiu nu poate ocupa nicio funcție publică, timp de 3 ani. Prin urmare, nu poate fi parlamentar. În situația absurdă în care conducerea centrală a PSD îi va permite, totuși, să candideze, Călinoiu va fi revocat încă din prima zi ca senator. Practic, s-ar afla exact în situația foștilor primari liberali Vasile Moșoiu și Ion Ianăși, care, deși au candidat și au câștigat alegerile, au fost trimiși imediat acasă.
Cronologic, lucrurile au decurs astfel:
La 17 martie a.c., prefectul Gheorghe Paraschivu a emis ordinul de revocare a lui Ion Călinoiu din funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj, arătând că raportul Agenției Naționale de Integritate privind starea de incompatibilitate a acestuia este executoriu. Prin urmare, din 17 martie a început să curgă perioada de trei ani în care, conform legii, ca și sancțiune, Călinoiu nu are voie să ocupe nicio funcție publică.
La 18 aprilie a.c., Tribunalul Gorj a suspendat aplicarea ordinului prefectului de revocare a lui Ion Călinoiu, până când justiția va decide dacă ordinul respectiv este sau nu legal. Ca urmare, Călinoiu s-a întors în funcția de președinte al Consiliului Județean, și s-a întrerupt curgerea perioadei de suspendare de 3 ani.
Față de decizia de suspendare a ordinului, Prefectura a intentat recurs, care a fost soluționat de Curtea de Apel Craiova, la 4 octombrie a.c. Practic, Curtea de Apel a dispus ca ordinul să rămână în vigoare, chiar și în perioada care va mai trece până când justiția se va pronunța definitiv asupra legalității lui. Începând din 4 octombrie a.c., ordinul prefectului, prin care s-a aplicat sancțiunea de a nu ocupa timp de 3 ani vreo funcție publică, reintră în vigoare. Prin urmare, reîncepe să curgă perioada, întreruptă de Tribunalul Gorj la 18 aprilie a.c., de excludere a lui Călinoiu din orice funcție publică, până la împlinirea termenului de 3 ani, sau până când justiția va decide, eventual, că ordinul prefectului este ilegal.
Legalitatea ordinului prefectului a fost, însă, confirmată pe fond, la 3 octombrie a.c., de Tribunalul Gorj. Dacă Ion Călinoiu va intenta recurs, el va fi judecat tot de completul de la Curtea de Apel Craiova care a decis, deja, la 4 octombrie a.c., că este legal ca, în continuare, Călinoiu să nu mai ocupe vreo funcție publică. Deci nici vorbă de un post de parlamentar!
Mai mult, Călinoiu a pierdut, la fond, la Curtea de Apel Alba Iulia, și procesul prin care a contestat raportul de incompatibilitate emis de ANI împotriva lui.
Deși i s-a interzis să mai ocupe funcții publice, timp de 3 ani, Ion Călinoiu continuă să fie conducătorul de facto al Consiliului Județean Gorj, din cauză că noul președinte al acestei instituții, Cosmin Popescu, l-a acceptat ca și consilier personal, și i s-a subordonat total.
Notă: Iată anchetele de presă realizate de GORJNEWS, pe acest subiect:
1.REGIE PENALĂ. Ion Călinoiu ocupă ILEGAL funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj, cu complicitatea Curții de Apel Craiova și a Agenției Naționale de Integritate – 23 decembrie 2015
2.Din culisele Mafiei: șapte instituții au încălcat legea pentru a-l salva, de la demitere, pe baronul de Gorj, Ion Călinoiu – 29 februarie 2016
3.Document: ANI denunță falsurile făcute de Poșta Română în beneficiul baronului de Gorj Ion Călinoiu, și abuzurile Curții de Apel Craiova – 7 martie 2016
4.Analfabeți juridic, dar cu frică de pușcărie: juriștii Consiliului Județean și secretarul Rădulea – Zamfirescu. Documente – 16 martie 2016
Mulțumim domnului Liviu Diaconescu, șeful Direcției Juridice a Prefecturii Gorj, pentru curajul și profesionalismul cu care s-a implicat în acest caz.