La Târgu Logreşti, primarul Ion S. Băluţă utilizează bugetul local discreţionar, după bunul său plac, neinteresându-l nici măcar să lase impresia unei aparenţe de legalitate. După ce „primul gospodar” al comunei a achiziţionat un magazin fără a cumpăra şi terenul pe care este construit, a demarat fără nicio aprobare legală reabilitarea lui. Deşi nu există o hotărâre de Consiliu Local pentru începerea lucrărilor de reabilitare a spaţiului comercial, în prima şedinţă din acest an a fost adoptată o hotărâre de … continuare a modernizării magazinului.
Pe de altă parte, este clar că la Primăria Logreşti se practică plastografiile, din moment ce la Prefectura Gorj hotărârile de Consiliu Local ajung într-o cu totul şi cu totul altă formă decât cea originală.
Sunt fapte incredibile care se întâmplă într-o primărie a unui stat aflat, teoretic, în Uniunea Europeană.
Magazinul universal din comuna Târgu-Logreşti este mărul discordiei dintre primarul Ion S. Băluţă şi o parte dintre consilieri. După ce a fost împuternicit să cumpere vechiul imobil, edilul a făcut ce l-a tăiat capul. A achitat 50.000 lei pentru achiziţia clădirii, după care edilul a mai investit aproximativ 20.000 lei în termopane. Din păcate, tâmplăria se află şi acum în interiorul clădirii şi aşteaptă la nesfârşit să fie amplasată în găurile din ziduri. Consilierul local Marius Radu susţine că, ulterior, firma a restituit o parte din bani, mai exact contravaloarea montării neefectuate. Acelaşi consilier local a demonstrat că investiţia respectivă a fost demarată de primar fără acordul Consiliului Local Logreşti.
Totuşi, în ianuarie a.c., Consiliul Local a aprobat … continuarea investiţiei! Într-o „notă de constatare” emisă recent de specialişti ai Prefecturii Gorj, se arată clar că „prin HCL nr. 1/2011 se aprobă continuarea unei investiţii pentru care nu există aprobarea începerii şi nici indicatorii tehnico – economici”.
Consilierul Marius Radu susţine că primarul Băluţă a falsificat hotărârea prin care era aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli la fondul de rulment, pentru a avea acoperirea necesară reabilitării magazinului universal. Alesul zice că în hotărârea originală se arată că hotărârea a fost votată cu 7 voturi pentru, 1 împotrivă şi 3 absenţi. Aceeaşi hotărâre a ajuns, însă, într-o cu totul şi cu totul altă variantă la Prefectura Gorj. Mihai Radu crede că primarul s-a temut că erau prea mulţi consilieri absenţi a inversat cifrele aferente voturilor exprimate. Astfel, cei trei consilieri absenţi au devenit consilieri împotrivă, iar cel care a fost împotrivă, în varianta ajunsă la Prefectura a devenit absent. Potrivit altor surse, plastografia ar fi opera secretarului primăriei.
În aceeaşi „notă de constatare”, Prefectura Gorj subliniază că „primarul comunei Logreşti a transmis Instituţiei Prefectului HCL nr. 1/2010 în copie xerox, în vederea exercitării controlului de legalitate, într-o formă diferită de cea a respectivului act administrativ. (…) Verificându-se exemplarul original (…) se constată că pe originalul hotărârii în cauză există modificări efectuate cu pastă corectoare, modificări peste care s-au efectuat înscrisuri la rubricile ce se referă la numărul de consilieri, absenţi şi împotrivă, şi că (…) anexa la HCL nr. 1/2010 este semnată de două persoane, iar copia prezentată este semnată de către o singură persoană.” În consecinţă, Prefectura Gorj a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti, pentru cercetarea faptelor relatate anterior.
Belele primarului nu se opresc aici. Dacă nu se înţelege cu proprietarii terenului pe care e amplasat magazinul, trebuie să găsească o soluţie prin care să suspende clădirea sau cel puţin să o facă să leviteze. Deţinătorul terenului, Ionuţ Negrulescu, nu a ajuns la nicio înţelegere cu edilul şi susţine cu tărie că nu vinde terenul de sub magazin. El spune că deocamdată nu a cerut demolarea magazinului care îi tulbură proprietatea, dar nu exclude această variantă. „Avem titlu de proprietatea pe cureaua asta, de opt metri, din Amaradia până în pădure. Nu renunţăm la el”.