GORJNEWS face noi dezvăluiri în aşa-numitul caz Chifu. Pe scurt, deşi au făcut dovada dreptului de proprietate asupra a 530 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră, în mare parte gol alpin, stânci, reprezentând jumătate din Muntele Dumitra, situat în Parcul Naţional Defileul Jiului, moştenitorilor lui Grigore Chifu li s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe duble, de 1000 ha de pădure, din care 720 ha se află în Dumbrava Tismanei şi Crasna. Pentru a se ajunge la această performanţă, a fost nevoie de semnăturile mai multor funcţionari corupţi din Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Bumbeşti Jiu, din Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, din Prefectură, din Direcţia Silvică, de la Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu, de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea. A mai fost nevoie de câţiva judecători cu balanţa defectă, din Gorj şi Braşov. Toată operaţiunea a fost atent dirijată de Doru Epure, şef la Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu până în 2006 şi, apoi, consilier în cadrul ITRSV Râmnicu Vâlcea, strict în beneficiul său şi al omului de faceri Liviu Pătraşcu, originar din Argeş, fost inginer silvic.
Până astăzi presa a relatat că moştenitorii lui Grigore Chifu l-au mandatat pe Liviu Pătraşcu să-i reprezinte în instanţele judecătoreşti şi în raporturile cu instituţiile statului. GORJNEWS face dovada că, în data de 08 mai 2006, Doru Epure şi Liviu Pătraşcu au cumpărat de la succesorii lui Chifu suprafaţa de 720 ha de pădure, în schimbul sumei de 20 miliarde lei vechi. O tranzacţie în care înşelăciunea şi reaua-credinţă a cumpărătorilor se văd din avion.
Cine sunt victimele înşelăciunii regizate de Epure şi Pătraşcu
Chifu Marioara, din Bucureşti. Născută în 1921, avea 85 de ani în 2006. Notarul public Gabriela Chiran, din Piteşti, a parafat actul de vânzare – cumpărare prin care Marioara primea trei miliarde lei vechi pentru 240 ha de pădure, adică 12 milioane lei vechi pentru fiecare hectar. La ţară, în satele acestei ţări blestemate, nu e ca în oraşe. La ţară, cu 12 milioane cumperi două căruţe de lemne. La Piteşti e mai ieftin. Cu 12 milioane iei un hectar. În consfinţirea tranzacţiei un rol esenţial l-a avut un nepot al bătrânei, Chifu Radu, din Craiova, 36 de ani în 2006, care a asigurat-o că preţul este corect, super-ofertă chiar. Radu apare în actul de vânzare – cumpărare ca mandatar.
Trebuie precizat că, deşi comparativ cu 2006 este în scădere, preţul minim real la care se tranzacţionează acum un hectar de pădure depăşeşte 100 milioane lei vechi.
În 2006, Chifu Aurelia şi Chifu Iulia, ambele din Craiova, aveau 82 şi, respectiv, 80 de ani. Împreună cu acelaşi Chifu Radu alcătuiesc o altă ramură a moştenitorilor lui Grigore Chifu. În aceeaşi zi, de 08 mai 2006, la acelaşi notar, au vândut partea lor, de 240 ha de pădure, tot lui Epure şi Pătraşcu, dar la un preţ ceva mai mare, pentru că de data aceasta Chifu Radu era interesat direct de valoarea tranzacţiei – 8 miliarde lei vechi, adică aproape 40 de milioane lei vechi hectarul de pădure.
Lui Chifu Aurelia, Chifu Iulia şi Chifu Radu le-a mai revenit încă un lot de 240 ha de pădure, vândut în acceaşi zi, aceloraşi cumpărători, cu 9,6 miliarde lei vechi.
În urma unei simple adunări, rezultă că Epure şi Pătraşcu au cumpărat 720 ha de pădure cu 20,8 miliarde lei vechi. Adică 28,8 milioane lei vechi pe hectar, în medie.
Funcţionari corupţi, în lista ruşinii
Pentru ca profitul să fie maximizat, Epure şi Pătraşcu au sensibilizat nişte funcţionari de stat, care la 28 mai 2007 au semnat un proces verbal ilegal, prin care cei doi sunt ofertaţi cu 720 ha de pădure în Crasna şi Dumbrava Tismanei. Lista ruşinii: Cojan Aurel, de la Direcţia Silvică Gorj; Dumitrescu Marcel, Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu; Deaconu Lelioara, subprefect; Călinescu Ioana, şef Serviciu Asigurarea Legalităţii în Prefectura Gorj; Mănescu Marius, Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Apoi, în 2008, judecătorul Vasile Ghimiş a validat ca legal documentul respectiv.
În martie 2010, Judecătoria Braşov obligă Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor să înscrie suprafaţa de 720 ha în Anexa 42, un document care nu există pentru că nu a fost emis, în 2006, de Comisia locală Bumbeşti – Jiu, întrucât acest for nu a derulat procedura legală. Prefectul Liviu Andrei, deosebit de galant, l-a primit cu toate plecăciunile şi onorurile pe Liviu Pătraşcu în Prefectura Gorj, la lucrările Comisiei judeţene, şi, în prezenţa omului de afaceri argeşean, le-a cerut membrilor comisiei, în data de 28 mai 2010, să comită o ilegalitate: să genereze ei documentul lipsă, adică Anexa 42. În cele din urmă, s-a supus la vot. Liviu Andrei a fost singurul angajat al Prefecturii Gorj care a votat pentru emiterea Anexei 42!!! I-a ţinut isonul doar Tiberiu Cicu, de la ITRSV Vâlcea, coleg, fireşte, cu Doru Epure. Dacă aş scrie că Liviu Andrei dezonorează demnitatea publică de prefect, ar fi prea puţin.
Pentru că nu s-a emis Anexa 42, Pătraşcu şi Epure nu au intrat, încă, în posesia celor 720 ha pădure. Cei doi au intentat, însă, numeroase procese Prefecturii Gorj, aflate pe rolul instanţelor de judecată.