La Turcineşti se întâmplă ceva necurat, neobişnuit pentru judeţul Gorj. Cei nouă membri ai comisiei de recepţionare a alimentării cu apă refuză să parafeze lucrarea ca viabilă şi să muşamalizeze deturnările de miliarde de lei vechi, care au apucat pe căi lăturalnice, ca la mai toate investiţiile publice, în loc să îşi urmeze destinaţia legală. De pe 13 noiembrie 2010 această comisie tot deliberează şi, în ciuda presiunilor şi a tertipurilor de tot felul la care recurg constructorul şi primarul, nu semnează recepţia. Ar fi o premieră pentru judeţ, o lecţie dată constructorilor de teapa lui Constantin Lungu, patronul S.C. PRES SANITAS S.R.L., care întâi îşi fac socoteala câţi bani îşi trag pentru ei şi abonaţii lor şi de restul mâzgălesc o cârpeală pe care să nu o ia vântul până pleacă ei din comună, cu procesul verbal de recepţionare a lucrării gata – semnat.
Primarul Vasile Gogălniceanu, care se comportă ca un venetic, împotrivindu-se intereselor locuitorilor comunei şi pactizând cu constructorul, şi-a epuizat şi ultimul as din mânecă. Deunăzi a plecat la Craiova, nemandatat de nimeni, şi a angajat un expert care, spera el, va emite un raport de expertiză a lucrării ce va pune comisia de recepţionare în faţa faptului împlinit. Nu s-a întâmplat aşa. Expertul cu pricina a făcut o hârtie din alte hârtii, fără a analiza la faţa locului deficienţele semnalate de comisie.
Luni, 07 februarie a.c., va avea loc ultima întrunire a comisiei de recepţie. Poziţia preşedintelui comisiei, viceprimarul Dumitru Modrea, este categorică: „dacă nu sunt remediate deficienţele constatate, nici nu poate fi vorba ca eu să semnez pentru recepţionarea lucrării. Până constructorul nu se conformează, nu avem ce discuta”. Din informaţiile noastre, pe poziţii similare se situează şi ceilalţi membri ai comisiei.
În ceea ce se întâmplă la Turcineşti acum, surprinde poziţia de un ridicol absolut a unui lider marcant al PSD Gorj. De obicei nuanţat şi cu argumentele la el, în această chestiune bate câmpii fără nicio graţie invocând interese politico – electorale, o aşa-zisă regie pusă în scenă de subprefectul Marcel Romanescu şi consilierul local PDL Ion Şerbu, şi multe alte aiureli. În realitate, problema politicianului e de cu totul altă natură, dânsul suferind mai mult pentru Tamara Sgripcea, administrator al S.C. COSTNUC 2002 S.R.L., decât pentru locuitorii Turcineştiului care nu beneficiază de pe urma celor aproape 40 de miliarde, bani publici, destinaţi alimentării cu apă. Pentru cine nu ştie, şi S.C. COSTNUC 2002 S.R.L. şi-a dat concursul la cârpeala pusă în operă la Turcineşti. Încă o dată, mă mâhneşte poziţia acestui politician, care vorbeşte dinapoia unei demagogii ce-i lipsea altădată, în loc să se urnească la faţa locului, să vadă nemerniciile. Apoi, argumentul ultim al domniei sale, că nu e singura investiţie cu probleme din Gorj, mă lasă fără cerneală în tastatură.
Un alt personaj în off-side clar e prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Gheorghe Focşan, căruia i-a venit rândul să ţină în nelucrare dosarul penal aferent alimentării cu apă, deschis cu peste un an şi jumătate în urmă şi pitulat până acum pe la DNA, de Dănuţ Volintiru, şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, de Laura Mihaela Sarcină.
Despre şpăgarii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii n-are nici un rost să mai pomenesc nimic aici. Dacă ei sau măcar dirigintele de şantier, Alexandru Simescu, şi-ar fi făcut treaba, de un an şi jumătate locuitorii Turcineştiului ar fi avut apă potabilă în case.