Un document emis la sfârşitul lui 2010 de către Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, face referire la posibile ilegalităţi şi abuzuri incredibile, săvârşite în principal de colonelul Vasile Tîlvescu, în mandatul său de peste 14 ani în fruntea jandarmilor gorjeni. Ca urmare a mai multor plângeri depuse de unii jandarmi la diverse instanţe de judecată, Vasile Tîlvescu, în prezent director al Direcţiei Management Operaţional din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, este cercetat de mai mulţi ani pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Deşi acuzaţiile aduse lui Tîlvescu de unii subordonaţi au fost probate clar, până acum toate instanţele care l-au cercetat au dispus fie declinarea competenţei, fie neînceperea urmăririi penale. Este vorba de Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara şi de Parchetul Militar Timişoara – Structura Craiova.
CAR-ul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, mai degrabă de tip „ţigănesc”
Mai mulţi jandarmi au susţinut şi probat că au fost constrânşi de comandantul lor, Vasile Tîlvescu, să-i ofere sumele de bani rezultate din împrumuturi angajate în nume propriu la CAR-ul unităţii. Unii jandarmi semnau că ridică împrumuturi care, de fapt, ajungeau la Tîlvescu. Ulterior, acesta achita ratele aferente. Neoficial, o parte dintre jandarmi susţin că banii respectivi erau folosiţi de fostul lor comandant în acţiuni de cămătărie derulate în Târgu Jiu, rezultând câştiguri foarte mari ca urmare a diferenţelor dintre dobânzile practicate!
Spre exemplificare, Plt. Maj. (r) Măgîlea Gheorghe a declarat procurorilor că, după ce iniţial a fost ameninţat de Tîlvescu că va fi disponibilizat, ulterior i s-a promis că va fi mutat de la Detaşamentul Mobil de Asigurare a Liniştii şi Ordinii Publice Târgu Jiu, la acea vreme în curs de desfiinţare, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gorj. Măgîlea Gheorghe a recunoscut că, începând din 1997, Tîlvescu a ridicat în cinci rânduri împrumuturi de la CAR în numele său! În 2001, la desfiinţarea Detaşamentului Mobil de Asigurare a Liniştii şi Ordinii Publice Târgu Jiu, 7 dintre cei 35 de jandarmi care cedaseră ameninţărilor lui Tîlvescu – printre ei numărându-se şi Măgîlea – au fost mutaţi la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gorj, restul fiind disponibilizaţi!
Relevant e că documentele aşa-zisului CAR erau distruse pe măsură ce se produceau (vezi facsimil 1), casierul Enculescu Petre, mr. (r), declarând că nici nu a preluat documente când a luat funcţia în primire, nici nu a predat documentaţia CAR-ului unităţii, la trecerea sa în rezervă! (vezi facsimil 2)
Pe parcursul cercetărilor s-a mai stabilit că şi alte cadre de conducere, cum ar fi Col. Arjoca Ion şi mr. Verdeş Adrian şi-au însuşit împrumuturile de tip CAR angajate de unii subordonaţi. De asemenea, câţiva jandarmi au declarat că nu au primit dobândă pentru fondul social deţinut la CAR-ul unităţii.
Cu toate acestea, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, procurorii opinând că jandarmii care şi-au cedat împrumuturile către superiori au făcut-o de bună voie!
Procurorilor li s-a adus la cunoştinţă că pe perioada mai multor ani jandarmii nu şi-au primit diurnele şi sporurile aferente unor misiuni de peste 12 ore, desfăşurate de regulă în Craiova la unele partide de fotbal cu grad ridicat de risc. Pentru ca comanda Inspectoratului Judeţean de Jandarmi să îşi însuşească sumele respective, se emitea un singur ordin de serviciu, pe numele conducătorului misiunii, însoţit de un tabel – anexă, în acre erau trecuţi participanţii la misiune şi, în dreptul fiecăruia, sintagma „achitat”.
Pentru a muşamaliza aceste ilegalităţi, în 2006, în preziua unui control ierarhic ce urma să vină de la Inspectoratul General al Jandarmerii Române, mr. Gheorghe Boltaşu a ordonat ilegal plt. maj. Puiu Ion să întocmească retroactiv ordine de serviciu pe numele fiecăruia dintre participanţii la misiuni. Subofiţerul a confirmat ordinul ilegal, dar şi-a modificat declaraţia la mai puţin 24 de ore, după ce a primit, în timpul unei ture de noapte la Tribunalul Gorj, în jurul orei 2, vizita comandantului Tîlvescu, care i-a explicat că nu are sens să se poziţioneze contra vântului. În acea noapte, Tîlvescu a fost filmat de camerele video de supraveghere a Tribunalului în timp ce sărea gardul printr-un loc în care credea că se situează în afara unghiului de filmare! (vezi facsimil 3)
Jandarmii au povestit şi despre revistele de front organizate de Tîlvescu, în urma cărora erau dirijaţi către mr. Burlan Claudiu să îşi achiziţioneze din resurse proprii diverse. Burlan ţinea legătura cu firmele agreate, despre care a declarat senin că s-au prezentat cu oferte la punctul de control acces (vezi facsimil 4), dar niciodată nu a eliberat facturi sau chitanţe pentru sumele şi bunurile pe care le vehicula.
Câţiva jandarmi au depus, deja, plângere împotriva ultimei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale, pronunţate în decembrie 2010 de Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Vom reveni.