Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti, a plătit circa 40 de miliarde de lei vechi firmei S.C. PRES SANITAS S.R.L., care a realizat, în schimb, o cârpeală de alimentare cu apă ce nu respectă parametri calitativi şi funcţionali minimi.
Astăzi s-a încheiat cea mai lungă dintre procedurile de recepţionare a unei lucrări de interes public, toţi cei nouă membri ai comisiei conchizând, după mai mult de o lună de evaluări, că alimentarea cu apă nu poate fi recepţionată. Prin urmare, s-a acordat constructorului un termen de 30 de zile pentru remedierea numeroaselor nereguli identificate, deşi absolut toată lumea – beneficiar, constructor, comisie de recepţie – ştie că eliminarea deficienţelor de construcţie ar lua mai mult timp şi, în plus, nu se poate face în condiţii de iarnă.
Din păcate, pe lângă faptul că trebuie refăcut puţul ce a fost construit la jumătate din dimensiunile proiectate, pe întreg traseul alimentării cu apă au fost identificate nereguli ce atestă că principala grijă a constructorului a fost să deturneze un procent cât mai mare din cele 40 de miliarde de lei vechi alocate.
Prin Dispoziţia 139 din 22 mai 2009, primarul Gogălniceanu s-a autonominalizat, alături de dirigintele de şantier Alexandru Simescu, ca responsabil de buna executare a alimentării cu apă. Oficial, Simescu a încasat un procent semnificativ din bugetul total al investiţiei. În schimb, ar fi trebuit să monitorizeze pas cu pas realizarea alimentării cu apă şi să semnaleze atât beneficiarului cât şi constructorului erorile de execuţie.
Patronul S.C. PRES SANITAS S.R.L., Constantin Lungu, un om trecut de 70 de ani care, în timp, şi-a câştigat imunitatea în faţa legii prin „donaţiile” făcute, nu numai că nu a cooperat cu comisia de recepţionare, dar a şi sfidat-o pe toată perioada evaluării investiţiei. Reamintim că, recent, a primit de la Primăria Târgu Jiu un contract de peste 300 miliarde lei vechi, pentru refacerea canalizării pe câteva străzi din municipiu.
Pentru că în Gorj nu avem justiţie, ci comerţ. Aici judecătorii şi procurorii nu aplică legea, ci dau câştig de cauză celui care e mai influent sau a cotizat mai mult. Presa locală a demonstrat încă din august 2009 că la Turcineşti s-au furat multe miliarde de lei vechi, bani publici. Ce au făcut procurorii din Târgu Jiu? I-au trimis în judecată pe Gogălniceanu, Simescu şi Lungu? Nu! Au făcut o caricatură de dosar penal pe care au plimbat-o fără nicio ruşine de la unii la alţii. Dovada, mai jos.
Dosarul penal nr. 6214/P/2009 a stat 8 luni în gestaţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. După ce i-au acoperit 8 luni pe infractori, procurorii de pe Bulevardul Unirii şi-au declinat competenţa şi au trimis dosarul la Secţia Teritorială Gorj a DNA. De la DNA s-a întors la acelaşi Parchet, care l-a azvârlit repede, ca pe un obiect urât mirositor, în curtea Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Procurorii de aici vor stabili că din moment ce apa este – vorba lui Gogălniceanu – udă, înseamnă că banii s-au cheltuit judicios, în folosul poporului, deci dosarul trebuie clasat.
Mai jos aveţi dovada traseului aiuritor al dosarului penal în care procurorii ar fi trebuit să stabilească vinovaţii de deturnările de miliarde de la Turcineşti.
Vă imaginaţi cât de uşor obţine un NUP de la procurorii gorjeni un patron ca Lungu, care la o singură lucrare încasează 300 de miliarde lei vechi? Are vreun sens ca domnii procurori să mai primească şi salariile acelea „mizerabile”?
Note:1. Reamintim că puţul a fost forat la jumătate din dimensiunea proiectată de Gabriel Bunăiaşu, prietenul comandantului IPJ Gorj, Viorel Caragea.
2. La Turcineşti alimentarea cu apă ar fi fost recepţionată în sistem fulger, în biroul primarului, la un pahar de whisky, dacă Ion Şerbu, consilier local, nu s-ar fi pus de-a curmezişul, cerând respectarea procedurii legale de recepţie.
3. DSP Gorj încă nu s-a hotărât dacă apa este potabilă sau nu. GORJNEWS solicită toată corespondenţa instituţională purtată de DSP Gorj cu Primăria Turcineşti, pentru a ne lămuri ce şi cum.
4. Organul de stat obligat legal să evalueze calitatea construcţiilor, Inspecţia de Stat în Construcţii, nu a descoperit nicio neregulă la Turcineşti. Prin urmare, orice sancţiune pentru tovarăşii inspectori fraţi cu infractorii mi se pare prea blândă.